Koti ja sisustus

Kodin talous haltuun!

Teksti: Anna.fi

Varsinkin pula-aikaan monissa kodeissa pidettiin tarkkaa kirjaa tuloista ja menoista. Vanha neuvo on usein parempi kuin pussillinen uusia. Marttojen perusneuvoilla saat kotisi talouden haltuun.

Tuleeko mieleesi joskus, että rahankäyttösi voisi olla suunnitelmallisempaa, vaikka et sinänsä kärsisikään rahapulasta? Moni hyvää kuukausipalkkaa tienaava 2000-luvun nainen kääntyy nykyään sijoitusneuvojien puoleen. Pitkän pennin voi säästää kuitenkin jo kotinsa taloutta ja omaa rahankäyttöään kriittisesti tarkastelemalla. Esimerkiksi Martat julkaisevat nykynuorille hyödyllistä tietoa omien raha-asioiden napakasta hoidosta.

Hyvä alku taloudenpidolle on isoäidin konsti: tilikirjan pito. Talouttaan kun voi seurata muutenkin kuin Luottokunnalta tipahtelevista laskuista. Aluksi tilikirjan pitoa voi kokeilla vaikkapa kuukauden. Moni yllättyy huomatessaan, kuinka pienistä virroista saattaa kuukaudenkin aikana kasvaa merkittäviä summia. Ja sitä paitsi – jos olet laskenut joskus kaloreita, kulujen laskeminen on tuskin sinulle liian vaivalloista.

Seuraava askel on budjetin tekeminen. Laske yhteen kaikki pakolliset tai säännölliset kuukausimenosi: vuokra tai lainaerä, ruoka, sähkö, joukkoliikennelippu, aamulehden tilaus, puhelinlasku, kuntosalikortti, televisioluvan kuukausiosuus, nettiyhteys ja niin edelleen. Laske mukaan myös suurimmat vuosittaiset pakolliset menosi ja jaa summa kahdellatoista. Paljonko käytettäväksesi jää pakollisten ja säännöllisten kulujen jälkeen? Jo loppusumman näkeminen saattaa avata monen silmät – mutta totuuden kohtaaminen lienee parempi juttu kuin yli varojen eläminen. Loppusummasta voit myös laskea, kuinka suureen kuukausittaiseen säästö- tai sijoitussummaan sinulla on todellisuudessa varaa.

Kun suunnittelet talouttasi, tee itsellesi aluksi lista siitä, mitä asioita pidät elämässä tärkeänä. Mieti, mitkä asiat ovat vähemmän tärkeitä ja missä menoissa voisit säästää. Käy jokainen kulusi ja menoeräsi läpi ja mieti niiden välttämättömyyttä ja merkitystä elämässäsi. Ja jos taloutesi on epätasapainossa, kannattaa aina painaa jarrua ja lykätä uudet päätökset vasta talouden tasapainottamisen jälkeiseen aikaan. Avuksi kulujen seurantaan ja budjetin tekoon löytyy esimerkiksi Marttojen sivuilta raha-asioiden suunnittelua helpottavia talousarvio-, kirjanpito- ja vuosiyhteenvetolomakkeita. Tarkka taloudenpito on kaiken alku, Roope Ankankin salaisuus.

Mistäs voisi juustohöylätä?

Oman taloudenpidon ”hälytysmerkit” kannattaa ottaa vakavasti. Oletko ottanut uutta lainaa vanhojen maksamiseen? Yritätkö siirtää huolta rahankäytöstä myöhemmälle ostamalla esimerkiksi pidemmän päälle kalliiksi tulevia kertalippuja, vai hankitko suhteessa paljon edullisempia, mutta kertaostoksena kalliimpia kuukausikortteja? Usko tai älä, säästäminen on loppujen lopuksi paljon kivuttomampaa kuin myöhässä olevien laskujen ja nollalla olevan tilin kanssa stressaaminen. Viivyttely ei muuta mitään ja tulee kalliiksi, kun joudut ennemmin tai myöhemmin maksamaan laskujen lisäksi myös sakot.

Vaikka välillä tuntuisi siltä, ettei säästettävää ole enää mistään, esimerkiksi Marttojen säästövinkkejä läpikäymällä oman elämän juustohöyläkohteita voi yllättäen löytyä. Mitä isompia hankintoja voisit jakaa jonkun toisen kanssa? Entä vanha kunnon vaatteiden lainaaminen? Jos ystäväpiirissä elvytetään vaatteiden lainaus ja kierrätys, ainakin heräteostos- ja shoppailutarve vähenee helposti: toisten vaatteet kun tuntuvat uusilta ja jännittäviltä. Kesähäihin ja juhliinkin mekko saattaa hyvin löytyä kaverin kaapista.

Ruoassa säästökohteita löytyy usein kohtuullisen helposti ilman laadusta tinkimistäkin. Älä mene kauppaan näköisenä, vaan suunnittele etukäteen ostokset ja tee ostoslista. Vertaile hintoja ja tarjouksia, äläkä osta kioskeilta ja huoltoasemilta, ellei sinun ole pakko. Osta ja kokkaa välillä enemmän ja ota pakastin käyttöön. Ota töihin silloin tällöin eväät, jos tapanasi on ollut syödä lounaspaikoissa.

Koskaan ei kannata unohtaa talouden hallinnan vanhaa kikkaa: ennen päivittäistavaroita suurempaa ostosta nuku aina yön yli. Tehokasta on myös laskea tavaroiden hinta tuntipalkoissa: kuinka monta tuntia jouduitkaan työskentelemään tienataksesi himoitsemasi asian? Ja onko se esine, loppujen lopuksi, niiden tuntien arvoinen?

Teksti: Veera Luoma-aho / A4 Media Oy (20.9.2005)
Kuva: A4 Media Oy

Martat

X