Koti ja sisustus

Koiran hankinta – Karvoja, kaveruutta ja kolttosia

15.10.2010 Teksti: Anne

Haaveiletko pienestä tai suuresta karvaisesta perheenjäsenestä? Hellyttäisikö herääminen kasvoihin tuuppaavaan kuonoon? Koiran ottaminen sisältää rutkasti vastuuta, se on selvää, mutta myös mittaamattomasti iloa. Esitä itsellesi seuraavat kysymykset ja selvitä, millaiselle lemmikille elämässäsi on tilaa.

Aikaa yhdessäololle

Lemmikkieläimen hankkimiseen sisältyy aina vastuuta, ja alkaa olla kliseistä toistaa sitä. Totta silti on, että koiran hankkiminen on suuren luokan sitoumus parhaimmillaan lähemmäs kahdeksi vuosikymmeneksi. Karvakaverin mukana muuttavia haasteita on turha väheksyä, sillä pahimmillaan epäonnistunut valinta johtaa sekä ihmisten että eläimen huonoon vointiin – onnistunut valinta sen sijaan molempien onnellisuuteen ja elämäniloon.

Onko sinulla riittävästi aikaa yhdessäololle?

Ota esiin kalenterisi: minkä verran siellä on merkintöjä? Ovatko arki-iltasi täyteen buukattuja vai löytyykö niistä runsaasti luppoaikaa, jonka mielelläsi täyttäisit ulkoilulla, leikkimisellä, opettamisella ja muulla pienellä puuhastelulla?

Liian vähäinen ajan viettäminen koiran kanssa johtaa helposti siihen, että uusi perheenjäsen turhautuu. Se saattaa passivoitua ja jopa masentua, kehittää haitallisia käyttäytymismalleja tai ryhtyä hakemaan huomiota muulla tavoin. Silloin ovat kodin kalusteet ja omistajan hermot kovilla.

Kestääkö lompakkosi lemmikin?

Haukku tuo mukanaan elämänlaatua, iloa ja huumoria, mutta lohkaisee myös kelpo osan kuukausibudjetista. Ensimmäinen menoerä on koira itsessään, mutta kustannukset eivät siihen missään nimessä lopu.

Koiran varusteet, kuten peti, ruokakupit, taluttimet ja pannat, rotukohtaiset turkinhoitovälineet, mahdolliset erikoisruokavaliot ja muut menoerät saattavat yllättää hinnoillaan. Lisäksi koirabudjettiin on laskettava penturokotukset ja muut eläinlääkärikulut, ruokinta sekä käsikauppalääkkeet kuten matolääkkeet.

Eikä koskaan tiedä, milloin koira saattaa tarvita pikaista lääkärikäyntiä, jonka kustannukset voivat kohota yllättävän suuriksi: pentu venäyttää jalkansa, hampaat eivät kasva suoraan ja vaativat hoitoa, koira saa suolistotartunnan tai joutuu toisen koiran puremaksi. Lääkärikustannuksia voi ja kannattaakin tosin minimoida vakuuttamalla koiransa hyvin.

Jaksatko liikkua riittävästi?

Jokainen koira tarvitsee riittävästi laadukasta liikuntaa, mutta eri rotujen liikunnantarpeessa on huomattavia eroja. Pieni ja suloiselta näyttävä jackrussellinterrieri ei ulkonäöstään huolimatta ole luotu sohvaperunaksi eikä aktiiviselle noutajalle riitä korttelikierros.

Se, ettet ole innostunut kolmen tunnin metsälenkeistä, ei silti tarkoita, ettet voisi olla hyvä koiranomistaja. Tehtävänäsi on vain valita juuri sinulle sopiva rotu, joka tarvitsee kohtuullisessa määrin liikuntaa.

Innostutko aktivoimaan?

Liikunnan ohella koira tarvitsee koiramaista puuhastelua. Omassa punkassa makaaminen tai television katseleminen sohvannurkasta ei ole koiralle lajityypillistä puuhaa.

Erilaiset tehtävät kuten herkkupalojen tai piiloutuneiden perheenjäsenten etsiminen, temppujen oppiminen taikka koiran aktivoimiseen tarkoitettujen lelujen tarjoamien haasteiden ratkominen väsyttävät koiraa hyvällä tavalla. Pelkkää liikuntaa saavan koiran kunto kyllä kasvaa – pahimmassa tapauksessa ohi omistajan kunnon – mutta ei välttämättä vie haluja tarttua irtaimistoon tai keksiä muuta tihutyötä tylsien hetkien piristykseksi.

Aktivoimalla koiraa ja puuhaamalla sen kanssa muutenkin kuin lenkkeilemällä saat paitsi kuuliaisen ja oppimishaluisen ystävän, säästät myös pitkän pennin kodin interiöörin pysyessä kunnossa ja koiran mielen säilyessä pirteänä.

Innostutko aktivoimaan

Ehditkö pitää karvan kunnossa?

Liikunta ja aktivointi lohkaisevat oman aikansa päivästä, mutta lisäksi jokaisella koirarodulla on perushoidon ohella omat tarpeensa esimerkiksi turkin suhteen.

Kynsien pitäminen lyhyinä, silmien ja korvien puhdistaminen sekä hampaiden harjaaminen ovat koiran perushoitoa. Näiden puuhien ohella koirakuumeisen on hyvä selvittää etukäteen, mitä toiveena olevan rodun edustaja muutoin kaipaa hoidon suhteen.

Yhdelle rodulle riittää säännöllinen trimmaajalla käynti, toinen puolestaan vaatii aktiivista hoitamista kotona – jopa päivätasolla. Ellet ole valmis huolehtimaan komeakarvaisen ystäväsi turkin hyvinvoinnista joka päivä, valitse rotu, jonka kohdalla putsaamista ja puunaamista tarvitaan harvemmin.

Sopiiko koira lapsiperheeseesi?

Lapset ja koira sopivat useimmiten samaan kotiin, kunhan kummatkin totutetaan turvallisissa ja valvotuissa olosuhteissa toisiinsa. Tässäkin suhteessa on jälleen koiraa rotuun katsominen, vaikka lopulta on yksilöstä kiinni, miten se tulee lasten kanssa toimeen.

Kuten kaikissa muissakin kysymyksissä, on hyödyllisintä jutella avoimesti pennun kasvattajan kanssa ja kysellä tämän näkemystä. Vastuullinen kasvattaja voi myös pyrkiä valitsemaan pentueesta lapsiperheelle sopivimman yksilön.

Onko asuntosi koiraystävällinen?

Tavoitteena uuden perheenjäsenen kanssa on tietenkin, ettei kotia tarvitse muuttaa tulokkaan vuoksi. Aluksi kotiympäristöstä pitää silti pystyä tekemään pennulle turvallinen: vaaralliset esineet, kuten sähköjohdot voivat olla pikkuisen koiran mielestä yllättävän maukasta purtavaa.

Muutaman ajatuksen uhraaminen kodin ja koirarodun yhteensopivuudelle on niin ikään paikallaan. Ulkokoiraksi sopiva tai metsästyskäyttöön jalostettu rotu on tuskin kovin onnellinen 35 neliömetrin kaupunkiyksiössä. Tilanne on sen sijaan toinen, jos asut omakotitalossa, jonka yhteyteen voi rakentaa koiralle turvallisen ulkoilualueen.

Mieti myös, mitkä osat kodista on tarkoitettu koiran käyttöön – kestääkö kotisi lenkinjälkeiset hepulit ja eteisestä livistävän kuratassun?

Koira ja lapset

Löydätkö lomakodin?

Ja lopulta jokainen koiranomistajakin tarvitsee joskus lomaa. Tai käy työmatkalla. Tai joutuu muuten matkustamaan niin, ettei voi ottaa koiraa mukaansa. Silloin ovat hyvät hoitopaikat kalliit.

Pieni koira voi monesti olla helpompi saada hoitoon kokonsa ja liikunnantarpeensa vuoksi. Itsestään selvää ei kuitenkaan ole, että perhe ja ystävät ottavat ilosta kirkuen vastaan pienen karvaisen riiviön. Mitä paremmin koira on opetettu, sitä helpommin löytyy hoitopaikka. Ei ole hullumpi idea kartoittaa etukäteen, montako todellista varakotia koirallesi löytyy lähipiiristä.

Jäitkö plussan puolelle?

Miten vastasit? Jos vastauksesi useampaan kysymykseen on kieltävä, on ehkä aiheellista pohtia, voisiko lemmikki olla jokin muu kuin koira. Tai toisaalta, voisitko muuttaa jotain elämässäsi siten, että koiralle löytyisi tilaa?

Koirarotuja on mistä valita. Perehdy siis huolella ja ota selvää vaikka muutamasta rodusta ennen kuin teet lopullisen päätöksen. Onni on löytää juuri se oikea.

Rotuja mistä valita

Hyödyllistä luettavaa:

Tuire Kaimio: Pennun kasvatus (WSOY 2008)
Marie Hansson-Hallgren:Paras ystäväni (E. Tahko 1992)

Lue myös

Suosittelemme