Koti ja sisustus

Kompostista kurpitsapenkki

Teksti: Anna.fi

TTS-tutkimus kokeili kurpitsan viljelyä jälkikypsytetyssä kompostimullassa, jota saatiin kompostorien vertailututkimuksen sivutuotteena. Kompostimulta sopii erinomaisesti kurpitsan kasvatukseen, sillä siitä saa ilmavan, ravinne- ja humuspitoisen kasvualustan.

Kompostista kurpitsapenkki

Myös muut runsaasta lannoituksesta pitävät kasvit, kuten kurkku ja meloni, sopivat hyvin, mutta lehtivihanneksien viljelyyn jälkikypsytettävää kompostia ei suositella. Kurpitsan viljely on hauskaa ja helppoa ja tuottaa onnistumisen kokemuksia aloittelijoillekin, kerrotaan TTS:sta.

Kurpitsoissa on valinnanvaraa

Suomessa viljellään kesä- ja talvikurpitsoja. Talvikurpitsoissa on erityisen kova kuori ja niiden säilyvyys on hyvä. Kesäkurpitsan viljely on melko helppoa ja onnistuu lähes koko maassa. Se menestyy hieman viileämmissä olosuhteissa kuin talvikurpitsa.

Erilaisia kesäkurpitsatyyppejä ovat zucchini-, spagetti- ja koristekurpitsat. Koristekurpitsat maistuvat kitkeriltä eivätkä sovi syötäviksi. Kun valitset kurpitsalajiketta, kasvuaika on tärkeä valintaperuste, jotta kasvi ehtii tuottaa hedelmiä.

Helppohoitoinen, mutta hallanarka

KesäkurpitsaTaimet voi esikasvattaa itse. Jälkikypsytetystä kompostista tehdään noin yhden metrin levyinen ja puolen metrin korkuinen penkki aurinkoiseen ja suojaisaan paikkaan. Kylvö tehdään lajikkeesta riippuen huhtitoukokuussa. Ulos taimet istutetaan sään lämmettyä toukokesäkuussa, sillä kurpitsat ovat hallanarkoja. Kasvuharsoa kannattaa käyttää kukintaan saakka. Harso suojaa alkukesän viileinä öinä ja loppukesän ensimmäisiltä halloilta. Taimien istutusetäisyys riippuu kasvutavasta. Pensasmaisesti kasvavat kurpitsat voidaan istuttaa tiheämpään kuin rento- ja pitkävartiset. Pensastavat kesäkurpitsan taimet istutetaan noin 70 senttimetrin välein. Jättiläiskurpitsan taimien istutusetäisyys on 1,5 x 1,5 metriä. Kannattaa istuttaa ainakin kaksi tainta, sillä ristipölytteisenä lajina yksi taimi ei tuota satoa.

Kurpitsan hoito on helppoa ja vaivatonta. Kasvikauden alussa taimien juurelta kitketään rikkakasvit ja taimia kastellaan tarvittaessa. Myöhemmin runsas lehdistö tukahduttaa rikkakasvit. Kurpitsan kasvuaika on 2–3 kuukautta lajikkeesta riippuen. Satokausi päättyy loppukesällä nopeasti ensimmäiseen hallaan, jos kurpitsoja ei suojata.

Monipuoliset käyttömahdollisuudet

Kesäkurpitsat säilyvät varastossa 2–4 kuukautta, kun ilmankosteus on korkea ja kurpitsat suojataan voimakkailta hajuilta. Suositeltava varastointilämpötila on noin 10 astetta. Talvikurpitsat säilyvät kauemmin, jopa 6–8 kuukautta. Kurpitsan käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Kesäkurpitsasta voidaan käyttää ravinnoksi myös kukat, esimerkiksi salaateissa ja friteerattuina. Kesäkurpitsat ovat maukkaimmillaan pieninä, lajikkeesta riippuen 10–20 sentin pituisina. Ne sopivat sekä tuorekäyttöön että kypsennettäväksi. Talvikurpitsat sopivat säilöntään ja ruoanlaittoon sekä paksut kuoret esimerkiksi kurpitsalyhtyjen tekoon, todetaan TTS:sta.

Lähde: Työtehoseura

X