Koti ja sisustus

Kotimylläys – uusi ilme kotikonsteilla

Teksti: Anna.fi

”Täällä näyttää sairaalalta”, totesi mieheni eräänä päivänä skandinaavisen vaaleasta kodistamme. Luulin, että olimme molemmat siihen tyytyväisiä, mutta kun sairaalamaisuudesta oli tullut puhetta, emme olleet sitä enää kumpikaan.

Kotimylläys - uusi ilme kotikonsteilla

Eräänä iltana, hyvin väsyneenä, sain päähäni kääntää sängyn toisin päin. Sen vuoksi oli pakko siirtää punaista antiikkiarkkua, eikä se sopinut muualle kuin ikkunan alle, jossa oli jo valkoinen senkki. Siitä alkoikin useita viikkoja kestänyt rumba, jonka aikana muun muassa etsimme sijoituspaikkaa ylimääräiselle, megalomaaniselle hyllylle ja toisaalta metsästimme tyyliimme sopivia tuoleja. Tätä voisi kai kutsua kotimylläykseksi.

Kotikutoista vaihtelua

”Jos kaipaa vaihtelua ja muutosta, kannattaa aloittaa siitä, että järjestää nurkat tyhjiksi. Se lisää tilan tuntua”, kertoo sisustussuunnittelija Tanja Honkanen.

Vanhasta, tarpeettomasta tavarasta kannattaa myös hankkiutua eroon ensi tilassa.

”Kaikki lähtee järkeistämisestä. Ei kannata hankkia turhalle tavaralle uutta säilytystilaa. Ensimmäisenä saavat siis lähteä laatikot, arkut ja rahit, joiden sisälle on tungettu piiloon kaikkea roinaa”, Honkanen on tiukkana.

Mekin olimme luulleet, että meillä ei ole turhaa roinaa. Mylläys kuitenkin johti erinäisten pussien täyttymiseen lähinnä turhista papereista, joita olin jemmannut ympäri asuntoa. Ylimääräiseksi jäi myös ennen kokonaisen seinän peittänyt avohylly. Olimme pitäneet siinä astioita, jotka yllättäen mahtuivatkin keittiön kaappeihin. Samalla siivous järkevöityi ja helpottui huomattavasti, kun pois jäi jokaviikkoinen pölyjen pyyhintä aromilaseista.

”Omat neuvot ja silmä riittävät ainakin makuasioissa, kuten vaikkapa värisävyjen vaihtamisessa. Kysyä voi vaikka kavereilta, jos on itse epävarma. Jos on tarvetta isommille muutoksille – kaivataan vaikka toimivuutta olohuoneen mediakeskukseen tai lisää säilytystilaa pieneen asuntoon, niin kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen”, Honkanen pohtii.

Joskus makuasiatkin voivat osoittautua ylivoimaisiksi. Me mietimme seinien tapetointia, mutta emme osanneet päättää – emme sitä, mikä seinä tapetoitaisiin, emmekä tapettia. Oli toisaalta niin vähän valinnanvaraa, mutta silti liikaa. Niinpä emme tehneet mitään, olimme vain tyytymättömiä. Kunnes käänsin sängyn.

Ajan kanssa paras lopputulos

”Kotikutoisessa uudelleen sisustamisessa tarvitaan aikaa ja viitseliäisyyttä”, Honkanen muistuttaa.

Kuten mainittua, yhden illan projektiksi aiottu vaihtelun haku venyi ainakin meillä viikkojen mittaiseksi. Nyt kotona näyttää kyllä aika erilaiselta. Muistan kuitenkin jo vanhemmiltani, että yhdessä illassakin ehti loihtia uuden ilmeen isollekin huoneelle.

”Jos budjetti on hyvin pieni, kannattaa keskittyä kierrätykseen. Kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista voi tehdä löytöjä samalla kun vie sinne omat huonekalunsa, joihin on päässyt kyllästymään. Joskus sekin riittää, että vaihtaa eri huoneiden huonekaluja keskenään”, Honkanen kannustaa kokeilemaan.

Valaistukseen kannattaa suunnata oikein ekstrahuomiota.

”Hyvä valaistus on onnistuneen sisustuksen perustus. Samoin kannattaa kiinnittää huomiota yksityiskohtiin. Jos vaikka seinästä on maali halkeillut tai siinä on reikiä, hanki paikalle jokin harkittu yksityiskohta ja valaise se hyvin. Lopputulos kääntää katseen pois huonokuntoisesta seinästä ja kokonaisuus näyttää paljon paremmalta, kuin jos seinä olisi yritetty peittää runsailla koristeilla”, Honkanen opastaa.

Mylläyksen sudenkuopat

”Jos jokin huonekalu tai esine ei sovi sille ajattelemaasi paikkaan, älä tunge sitä väkisin. Myy se ennemmin ja hanki muualta toimivampi”, Honkanen kehottaa.

Esteettisyyden lisäksi kannattaa katsoa tarkoin, missä ovat tilan pistorasiat, ja toisaalta mihin tarvitset valoa tai elektroniikkaa.

”Lainsäädäntökin asettaa vaatimuksia. Jatkojohtoja täytyy käyttää harkiten. Niiden piuhat kannattaa kiinnittää siististi lattialistojen päälle asianmukaisilla kiinnittimillä.”

Siinä sitä onkin puuhaa. Työmäärän – tai vaihtoehtoisesti sähkömiehen taksan – kun sisäistää, ei enää haluakaan sijoittaa viihdekeskusta huoneen pistokkeettomaan päähän.

Sudenkuopaksi saattaa muodostua myös suuruudenhulluus. Pohjapiirros ja budjetti asettavat aika tiukat rajat. Ei myöskään kannata ahnehtia liikaa kerralla. Allekirjoittaneella on ainakin vakavia ongelmia 12 uuden taulun sijoituspaikkojen löytämisessä. Tapettien sijasta investoimme grafiikkaan ja muuhun taiteeseen, jonka saa muutossakin mukaansa.

Mylläys on tietyistä rajoituksista ja ongelmista huolimatta kivaa puuhaa. Varustaudu avoimella mielellä ja punaviinipullolla – saatat yllättyä positiivisesti. Ja jos et pidä uudesta lookista, aina voi palata vanhaan!

Teksti: Emma Suominen

X