Sähkökatko voi sulattaa pakastimen.
Sähkökatkon jälkeen on hyvä tarkistaa, ovatko pakasteet ehtineet sulaa.
Koti ja sisustus

Kun sähkökatko kestää 2 tuntia tai pidempään, menevätkö pakasteet ja jääkaapin ruoat pilalle? Asiantuntija vastaa

Mitä pidempi sähkökatko on, sitä enemmän jääkaappi ja pakastin alkavat lämmetä. Erityisesti tuore kala on herkkä lämpötilan nousulle.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Jos jääkaappi ja pakastin sammuvat sähkökatkon vuoksi, heti ei ole syytä huoleen. Jääkaappi ei ehdi lämmetä elintarviketurvallisuuden kannalta liikaa, jos sähkökatko kestää noin kaksi tuntia.

Pakastimen kohdalla alle puoli vuorokautta kestävä sähkökatko ei juuri vaikuta pakasteiden laatuun, jos pakastin on täynnä.

– Muutaman tunnin sähkökatko voi vaikuttaa kylmälaitteiden lämpötiloihin asteen tai pari, mutta samanlainen vaikutus voi tulla jo siitä, kun tullaan kaupasta kotiin ja täytetään jääkaappia, kertoo kotitalousneuvoja Niina Silander Marttaliitosta.

Lyhyenkään sähkökatkon aikana ei kuitenkaan kannata availla turhaan jääkaapin tai pakastimen ovea. Näin kylmälaite säilyttää viileytensä parhaiten.

Tietyt tuotteet kannattaa käyttää pian, jos sähkökatko pitkittyy

Mitä pidempi sähkökatko on, sitä enemmän jääkaappi ja pakastin alkavat lämmetä. Silander suosittelee jokaiseen kotitalouteen lämpömittaria, jonka voi laittaa jääkaappiin ja pakastimeen ja jolla voi tarkistaa kylmälaitteen lämpötilan.

– Paras olisi sellainen mittari, jossa on erikseen sisä- ja ulkoyksikkö, jotta lämmön näkisi ilman, että kylmälaitteen ovea tarvitsee avata.

Ruokaviraston ohjeen mukaan jääkaapin lämmön tulee olla  +2 – +6 celsiusastetta ja pakastimen -18 celsiusastetta.

Jääkaapin tuotteista tuore kala on herkin lämpötilan nousulle. Kala pilaantuu nopeasti, joten jos sähkökatko pitkittyy ja jääkaapin lämpötila alkaa nousta, kala kannattaa valmistaa pian ruoaksi.

– Myös lihasta kannattaa tehdä ruokaa samana päivänä, jos sähkökatko on pitkä ja liha pääsee lämpenemään.

Leikkeleet, tavallinen maito ja kerma ovat myös herkkiä lämpötilan nousulle. Sen sijaan hapanmaitotuotteet, kuten rahkat, viilit ja jogurtit, kestävät paremmin lämpöä. Voi ja juustokaan eivät hetkessä pilaannu, vaikka ne lämpenisivät huoneenlämpöisiksi.

– Näinhän saattaa käydä ihan arjessakin, jos aamupalatarvikkeet ovat pitkään pöydällä esimerkiksi viikonloppuaamuna.

Siitä, kuinka tuote säilytetään kaupassa, voi myös päätellä, kuinka hyvin elintarvike kestää lämpöä. Esimerkiksi vihannekset, hedelmät ja kananmunat, jotka myös myydään huoneenlämmössä, eivät hätkähdä pidemmästäkään sähkökatkosta.

Pakasteista pisimpään jäisinä säilyvät elintarvikkeet, joissa on paljon massaa ja nestettä, kuten isot lihapalat. Vähemmän nestettä sisältävät tuotteet, kuten leipä ja leivonnaiset, sulavat ensimmäisinä. Ne eivät kuitenkaan sulaessaan hetkessä pilaannu.

– Sulaneita pakasteita ei saa pakastaa uudestaan. Siksi pitkittyneen sähkökatkon aikana on hyvä alkaa valmistaa pakasteita yksi kerrallaan ruoaksi. Erityisen tarkka olisin kalan ja lihan suhteen. Jos niissä on sulamisen merkkejä, eli pakasteen pinta on kostunut tai ulkopakkaus on märkä, valmistaisin ne pian ruoaksi.

Lue myös: Moni säilyttää elintarvikkeita kotona väärin – jääkaappi on huono paikka yllättäville asioille

Hyödynnä pakkassäätä, kun sähkökatko on pitkä

Talvella pitkän sähkökatkon aikana voi hyödyntää ruokien ja juomisen säilytykseen pihaa tai parveketta. Jos jääkaapin tai pakastimen lämpötila kohoaa korkeammaksi kuin ulkolämpötila, elintarvikkeet on järkevää siirtää ulos.

– Suosittelen laittamaan elintarvikkeet kylmälaukkuun tai esimerkiksi pyyhkeillä vuorattuun laatikkoon, koska näin ulkolämpötilan vaihtelun vaikutukset ovat pienimmät ja elintarvikkeet pysyvät myös suojassa eläimiltä.

Jotta pakasteet pysyisivät kunnolla jäässä, ulkolämpötilan pitäisi kuitenkin olla -18 astetta koko ajan. Samalla tavalla kuin lämpötilan nousu vaikuttaa lumenkin rakenteeseen, myös pakastettujen elintarvikkeiden rakenne muuttuu ja sitä kautta säilyvyys heikkenee, kun lämpöasteet nousevat.

– Jäätelö alkaa esimerkiksi olla -5 asteessa jo pehmistä.

Jos pakasteet kuitenkin ovat kylmälaukussa tiiviisti toisissaan kiinni ja niiden vieressä on ehkä vielä kylmäkalleja, ne pitävät hyvin kylmyyttä.

Pakasteiden lisäksi myös jääkaapin tuotteita voi siirtää ulos, jos sähkökatko on pitkä.

– Jääkaappitarvikkeet voivat tosin pakastua, mutta useimmille elintarvikkeille siitä ei ole haittaa.

Lehtivihannekset, kasvikset ja kananmunat kannattaa kuitenkin jättää mieluummin sisälle, sillä ne kestävät huonosti pakkasta.

– Vihannesosasto kärsii paleltumisesta kaikista herkimmin. Jos vihannekset jäätyvät ja alkavat myöhemmin sulaa, ne vettyvät eivätkä enää säily vihanneslokerossa pitkään.

Kun elintarvikkeet ovat ulkona kylmälaukuissa, sähkökatkon voi myös hyödyntää pakastimen sulatukseen, Niina Silander vinkkaa.

Pakastimeen alkaa nimittäin kertyä kosteutta, jos pakastin alkaa sulaa. Sähkökatkon ollessa ohi kosteus sitten alkaa muuttua huurteeksi ja jääksi. Jää ja huurrekerros heikentävät pakastimen toimintaa ja saavat pakastimen kuluttamaan tavallista enemmän sähköä.

Jos sähkökatkoja kuitenkin on usein, joka kerta pakastinta ei tarvitse sulattaa kokonaan.

– Pakastimen sulatus on kerran vuoteen tehtävä kotityö, joka sopii hyvin talvipakkasille.

Sähkökatkon jälkeen tuotteet kannattaa käydä läpi

Kun sähköt palaavat, kannattaa elintarvikkeet käydä läpi, jos sähkökatko on kestänyt yli kaksi tuntia.

– Mutta elintarvikkeilla ei ole kelloa. Jos katkos on kestänyt esimerkiksi kaksi tuntia ja kymmenen minuuttia, välttämättä mitään vahinkoa ei ole tapahtunut. Kahta tuntia voidaan kuitenkin pitää tietynlaisena suojarajana.

Lämmölle herkkiä jääkaappituotteita, kuten kalaa, lihaa ja maitoa, ei tulisi enää uudestaan jäähdyttää jos ne ovat päässeet lämpenemään, vaan ne tulisi käyttää pois.

Jos pakasteiden pinta on ottanut vain hieman lämpöä mutta ne tuntuvat yhä jäisiltä, vahinkoa ei ole päässyt tapahtumaan.

– Samalla tavalla voi käydä kesällä, kun pakasteita tuodaan kaupasta kotiin.

Selvästi sulaneita pakasteita ei kuitenkaan saa enää pakastaa uudelleen, jotta elintarviketurvallisuus säilyy.

– Sillä tavalla voi kuitenkin tehdä, että esimerkiksi sulaneesta jauhelihasta valmistaa makaronilaatikon, jonka sitten pakastaa.

X