Koti ja sisustus

Lapsi, ura vai molemmat?

5.2.2001 Teksti: Anna.fi

Tik tak. Tik.tak. Tik tak.
Kuulostaako tutulta? Kyllä? Sinulla on siis vauvakuume. Pidä hatustasi kiinni, sillä siitä se alkaa; matka kohti perheellisten maailmaa, kakkavaippojen, hervottomien ruokakassien ja limaisten legojen pariin.
Entä tämä? Haluan kehittyä ja oppia uutta. Haluan ajatella, analysoida, tutkia. Ai että kuulostaa? Sinulla on siis myös ammatillista tai luovaa kunnianhimoa. Haluat ulottaa itsesi myös perheen ulkopuolelle – Simone de Beauvoir sanoisi, että haluat transgressiota!

Nythän on sitten niin, että tik-tak ja transgressio eivät asenteina ole se helpoin mahdollinen pari. Eli miten ihmeessä yhdistää perhe ja työelämä? Milloin on oikea aika hankkia lapsia? Sini, 30, Leena, 28, ja Hanna, 35 kertovat.

Lapset antavat itsetuntoa

Sini on äitiyslomalla. Samalla hän on työskennellyt kääntäjänä ja toimitussihteerinä. Hänellä on kaksi lasta. Leon hän sai 24- ja Joelin 29-vuotiaana opiskellessaan vielä yliopistossa. Suomessa ensisynnyttäjien keski-ikä on jo 28-29 vuotta, ja akateemisilla naisilla vielä korkeampi, joten tilastoihin verrattuna Sini sai lapsensa nuorena.

Vaikka yliopiston opettajat eivät arvostelleet Siniä hänen ratkaisustaan, niin epäluulon saattoi tuntea nahoissaan. ”Kun olin ensimmäistä kertaa raskaana, niin minulle sanottiin ’että kunhan nyt vain saat tutkinnon suoritettua’. Raskaus ei vain tunnu sopivan akateemiseen kuvioon”, Sini sanoo. ”Toista raskauttani yritin salata mahdollisimman pitkään.”

Sinin mielestä lasten tekeminen opiskeluaikana on kuitenkin hyvä asia, koska yliopisto-opinnot mahdollistavat joustavan ajankäytön. Ja nyt työnantajan ei tarvitse pelätä, että hän katoaisi heti uudelle äitiyslomalle, kun kaksi lasta on jo tehty.

Vaikka lapset eivät varsinaisesti helpota työelämässä selviytymistä, katsoo Sini äitiyden vaikuttaneen välillisesti: ”Minulla on yksinkertaisesti parempi itsetunto, kun minulla on lapsia. Ja onhan työntekijän hyvä itsetunto työnantajankin kannalta hyvä asia!”

Kaikkea ei voi saada

Leena on lapseton toimittaja. Lasten saaminen ei ole koskaan kuulunut hänen haaveisiinsa, paitsi aivan viime aikoina. ”Biologinen kello”, hän toteaa yksikantaan. ”Olen kuitenkin vasta oppimassa ammattiani ja siitä niin innoissani, etten malttaisi juuri nyt jäädä kotiin”, Leena sanoo.

Hän ei näe työelämää pelkästään lapsivastaisena, vaikka ymmärtää perheellisten ja erityisesti naisten vaikeudet. ”Virka-ajathan ovat suunniteltu perheellisiä varten. Joskus tuntuu, että jos haluaa työskennellä muulloin kuin yhdeksästä viiteen, niin säännöllistä perhe-elämää viettävien ihmisten on hieman vaikea ymmärtää sitä”, Leena sanoo. ”Olen valmis tekemän paljon töitä, mutta en aina samassa rytmissä kuin muut.”

Mahdolliseen lapsettomuuteen Leena yrittää suhtautua rauhallisesti. ”Niinkin voi käydä, etten koskaan saa lapsia. Se olisi kamalan surullista, mutta silloin on vain ajateltava, että elämässä ei aina saa kaikkea mitä haluaa.”

Naisvaltaisella alalla on helpompi olla äiti

Hanna on kahden lapsen äiti ja tällä hetkellä vanhempainlomalla projektisihteerin työstään. Hän sai Akselin 32-vuotiaana oltuaan kuusi vuotta työelämässä. Hän oli ehtinyt silloin olla samassa työpaikassa puolitoista vuotta. Viljamin Hanna sai 35-vuotiaana. ”Nyt on rauhallisempi olo, koska ensimmäisen lapsen jälkeen minut vakinaistettiin. Ei tarvitse pelätä työpaikan menettämistä.”

Työnantaja on alusta lähtien suhtautunut hyvin asiallisesti. Hanna arvelee sen johtuvan osittain siitä, että hän työskentelee naisvaltaisella alalla.

Tällä hetkellä imettämiseen ja ruoanlaittoon aikansa käyttävän Hannan mielestä työ on naiselle tärkeä asia. ”Vaikka en koe olevani mikään varsinainen uranainen, on työ minulle jotakin todella omaa. Se on itsenäisin osa identiteettiäni.”

Hanna on poissa töistä vuoden ja kaksi kuukautta, minkä jälkeen hänen miehensä ottaa hoitovapaata. Hannan mielestä on väärin, että kun puhutaan perheen ja työelämän välisistä ristiriidoista, vanhempia syyllistetään. ”En koe luopuvani kasvattajan roolista viedessäni lapset päivähoitoon. Tarhoissa kuunnellaan tarkasti vanhempien toiveet. Sitä paitsi, jos vastuun haluaa kantaa, sen kantaa.”

Tyyne Pennanen / A4 Media Oy, Helsinki

Kuva: A4 Media Oy / Heli Ranta

Lue myös

Suosittelemme