Koti ja sisustus

Lapsiperheen käytännöllisessä kodissa on ovet auki luontoon

13.11.2014 Teksti: Anna.fi

Tanskalaisperheen koti on onnistunut esimerkki käytännöllisestä esteettisyydestä. Parasta on se, että talo avautuu puutarhaan monien ovien kautta.

Hensbergien kotitalo
Käytännöllisyys, selkeys ja vahvat materiaalit hallitsevat taloa. Peter ja tytär Josefine istuvat keittiöön johtavilla portailla.

Kun talon kaikki ovet ovat yhtä aikaa auki ja sisään ja ulos voi kulkea vapaasti, tilan tuntu muuttuu täysin. Tanskalainen Hensbergin perhe halusi kotinsa avautuvan puutarhaan, ja taloon tehtiin sitä varten kaksi uutta oviaukkoa.

– Olohuoneen kirjahyllyjen keskeltä kuljetaan terassille ja keittiöstä pääsee suoraan etupihalle. Ja tietysti alkuperäinen pääsisäänkäynti polkuineen on yhä tallella, Peter Hensberg kertoo.

Uudet kulkureitit ulos ovat osa isoa remonttia, jonka Peter ja Katrine Hensberg käynnistivät muuttaessaan Aarhusin laitamilla sijaitsevaan omakotitaloon vuonna 2001. Nelihenkisen perheen edellinen koti oli pieni kerrostaloasunto, josta oli näkymät satamaan ja keskustaan. He kaipasivat maan tasalle, lähemmäs luontoa, sekä lisää tilaa. Nykyisestä kodista on vain viiden minuutin pyöräilymatka kaupungin keskustaan.

Portaikko
Talossa on alkuperäinen portaikko.

Hensbergit rakastuivat taloon heti. Vuonna 1952 rakennetussa talossa on 101 neliötä kahdessa kerroksessa, iso kellari sekä kuudensadan neliön puutarha.

Ostohetkellä oli selvää, että talo vaatisi täydellisen remontin. Se sopi hyvin projekteja rakastavalle Peterille. Hän on koulutukseltaan huonekalupuuseppä ja pyörittää perustamaansa Møblementet-yritystä yhdessä ystävänsä kanssa. Yritys suunnittelee keittiöitä ja monenlaisia sisustusratkaisuja niin yksityisille kuin yritysasiakkaille.

– Työni vuoksi minulla on tarve tehdä kaikki itse. Mutta nautin myös aidosti löytäessäni uusia ratkaisuja, Peter toteaa.

Keittiö
Keittiö on Peterin oman yrityksen käsialaa. Luonnonvärinen ja mustaksi käsitelty tammi, lasi ja teräksiset työtasot muodostavat kauniin sävyjen ja materiaalien kontrastin. Ikkunan tilalle tehtiin ovi, josta pääsee portaita suoraan pihalle.

Remontti toteutettiin omin voimin ja Peterin yrityksen avustuksella. Talo on kunnostettu perusteellisesti lattiasta kattoon ‒ keittiökin on ehditty uusia jo kahdesti muuton jälkeen.

Lopputuloksena on hienostelematon ja yksinkertainen lapsiperheen koti, onnistunut esimerkki käytännöllisestä esteettisyydestä.

Musta kylpyamme
Uljas musta kylpyamme teetettiin mittatilaustyönä italialaisista laatoista. Puinen taso on siirreltävä.

Pariskunta on käyttänyt kaiken vapaa-aikansa kodin kunnostamiseen ja sisustamiseen.

– Ainoa asia, mikä on vielä tekemättä vaikka olemme sitä alusta asti halunneet, on avata ensimmäinen kerros ylös kattoon asti. Se onkin seuraava projektimme, Peter sanoo.
Isännän tausta huonekalupuuseppänä näkyy kodissa puumateriaalien arvostamisena. Useissa huoneissa on käytetty seinissä koivuviilua tapetin tai maalin sijaan. Se luo miellyttävän ja ainutlaatuisen ilmapiirin.

Peter on myös tehnyt suuren osan huonekaluista itse.

Olohuone
Olohuoneen takaseinän iso ikkuna on nykyään ovi terassille. Sitä ympäröi Peter Hensbergin itse rakentama tamminen kirjahylly, jonne televisiokin on piilotettu. Peter aloitti kodin remontin alakerrasta avaamalla kaikki väliseinät. Myöhemmin lisättiin lasiset liukuovet, joilla saadaan tarpeen mukaan äänieristystä. Nahkatuolit ovat Fabricius & Kastholmin.

– Kaikkein tyytyväisin olen olohuoneen suureen kirjahyllyyn. Koko takaseinä on rakennettu kirjoja ja televisiota varten. Keskellä oleva ikkuna on kesäisin oviaukko terassille, ja muina vuodenaikoina maisemasta voi nauttia ikkunapenkillä istuskellen.

Suurin muutos on tapahtunut alakerrassa, johon on saatu lisää tilaa, valoa ja ilmavuutta. Remontti aloitettiin aikoinaan juuri täältä. Neljä huonetta, kylpyhuone, sisäänkäynti ja keittiö avattiin yhdeksi isoksi tilaksi. Se toi kuitenkin mukanaan meluongelmia. Ratkaisu löytyi lasisista liuku-ovista, jotka on lisätty myöhemmin.

Ruokailutila
Tammipuitteiset lasiovet johtavat ruokailutilaan. Tumma ruokapöytä on saatu häälahjaksi. Sen ympärillä on mustia ja valkoisia Eamesin DSR-tuoleja. Keittiö on oikealla.

– Talon parhaita puolia on varmasti juuri se, että voimme jakaa tilan osiin menettämättä silti avaruutta.

Vinkki, jonka Peter mielellään jakaa uuteen kotiinsa muutoksia suunnitteleville asiakkailleen, onkin juuri tämä:

– Muuta ensin ja asu jonkin aikaa ennen päätösten tekemistä. On suuri apu onnistuneiden tilaratkaisujen löytämisen kannalta, jos huoneet voi ensin koekäyttää. Usein asukkaalla on pitkään ollut mielessä jokin tietty haave, minkä toteuttaminen ei sitten välttämättä sovikaan juuri siihen kotiin, johon hän lopulta muuttaa.

Peter teki itse olohuoneen muunneltavan tammipuisen sohvan
Peter teki itse olohuoneen muunneltavan tammipuisen sohvan, jonka alla on kätevää säilytystilaa. Kolme pientä pöytää ovat saksalaisen Son of Nilsin. Alakerran lattiat ovat öljyllä käsiteltyä betonia.

Teksti: Lykke Foged
Toimittanut: Lilli Berghäll
Kuvat: Morten Holtum

Deko 10/2014

Lue myös nämä

Minimalistinen sisustus sopii näyttäviin tiloihin
Milanon huonekalumessut – Muistiinpanoja ja trendejä
Asuntomessut 2014: Skammin talo rakennettiin puusta ja sisustettiin Marimekolla

Lue myös

Suosittelemme