Koti ja sisustus

Lapsiperheen valkoinen koti – Loft sai seinät

Teksti: Anna.fi

Loft sopii lapsiperheellekin, sen näyttävät Tommi ja Katja. Tapanilan avara teollisuuskoti sai seinät, säilytystilaa ja lapsiperheelle tärkeää arjen käytännöllisyyttä.

Ruokailutila
Ruokailutilan seinää koristaa Kristiina Uusitalon suuri teos. Tanskalainen palisanterisenkki on 60-luvulta ja hankittu aikanaan Kalusteneuvoksesta.

Kun Tapanilan vanha puhallintehdas kunnostettiin muutama vuosi sitten loft-asunnoiksi, toteuttivat Tommi ja Katja unelmansa ja ostivat sieltä 92-neliöisen asunnon. Pian pariskunnalle oli tulossa perheenlisäystä, eikä kahden kerroksen loft tuntunut enää toimivalta perhekoon kasvaessa. Tommi ja Katja etsivät uutta kotia, mutta mikään ei pärjännyt vanhalle. Lopulta ratkaisu löytyi lähempää kuin he arvasivatkaan.

Tunnettu tv-sisustaja oli samoihin aikoihin luopumassa omasta loftistaan, ja pariskunnalle tuli mahdollisuus hankkia suurempi tila omasta taloyhtiöstä. 125-neliöisessä asunnossa olisi tilaa usealle huoneelle. Avaruudesta ei tarvitsisi tinkiä ja lisänä tulisi vielä 23 neliön parvi, joka sopisi Tommin työtilaksi. Kaupat tehtiin kesällä 2011, ja siitä alkoi hurja muodonmuutos.

Käytännöllistä minimalismia

Talon rakennuttaja oli aikanaan tehnyt asuntoon tilavaraukset makuuhuoneille. Tommi halusi hioa rakennuttajan tavanomaisia suunnitelmia ja muokkasi tilajaon vastaamaan paremmin perheen tarpeita. Uudessa pohjassa säilytystilaa integroitiin seinien ja parven rakenteisiin. Näin huomaamatonta säilytystilaa saatiin ruhtinaallisesti lisää lapsiperheen tarpeisiin. Myös keittiötä laajennettiin ja kylpyhuonetta tehostettiin. Samassa rytäkässä olohuoneen lattiakoroketta levennettiin ja vanhan, tumman parven verhoilu vaihdettiin. Uusi pelkistetty valkoinen pinta yhdistää nyt parven paremmin asunnon arkkitehtuuriin.

Aamiaiskaappi
Uusi keittiö on Tommin piirtämä ja Mittapuun valmistama. Kaapistot ovat valkoiset ulkoa, mutta sisältä mustat. Pariovien takaa aukeaa aamiaiskaappi, jossa voi puristaa tuoremehun ja leikata leivän. Mikä parasta, aamukiireessä loppusiivouksesta voi luistaa sulkemalla ovet.

Väliseinien rakentamisen ja korokkeen laajennuksen jälkeen vanha lattia kaipasi uutta pintaa. Tommi oli aina haaveillut kiiltävästä, valkoisesta epoksilattiasta. Se oli helppo teettää vanhan betonilattian päälle ja sopi täydellisesti talon tehdastunnelmaan sekä asunnon uuteen valoisaan tyyliin.

‒ Jos teollisuuskäyttöön suunniteltu lattia kestää trukin painon, niin kyllä se kestää lapsiperheen arkeakin, Tommi ja Katja naurahtavat.

Arkkitehtonista draamaa
Toinen makuuhuoneista on lasten käytössä. Seinää koristavat taide- ja julistehankinnat: Kit cat -seinäkello, Mujin cd-soitin ja Eamesin Hang it all -naulakko. Hoitopöydällä keinahtelee nevalyashka eli venäläinen keilanukke.

Sisustus- ja maisema-arkkitehtuuria ja kalustemuotoilua opiskelleelle Tommille tilasuunnittelun tekeminen oli helppoa. Toteutusapua kyllä kaivattiin. Uudet rakenteet, kylpyhuone ja keittiö piti saada vauhdilla valmiiksi, joten pariskunta kääntyi rakennusliike Presionin puoleen. Aiemman keittiöremontin myötä tutuksi tullut rakennusliike toteutti tarvittavat rakenteet ja tekniset yksityiskohdat, jotta Tommin visiot saatiin toteutetuksi.

Remontti sujui mutkitta ja perhe pääsi muuttamaan aikataulussa. Remontin aikana perheen uusin tulokaskin oli jo oppinut kävelemään ja asteli uuteen kotiin omin jaloin. Eikä aikaakaan, kun toinen oli jo tulossa.

‒ Nyt on toimivaa avaraa tilaa missä elellä, hymyilee pariskunta uudessa kodissaan.

Vaatesäilytys
Vanhempien makuuhuoneen ja lastenhuoneen väliseinä on niin syvä, että siihen saatiin kätkettyä perheen vaatesäilytys. Nurkkaa koristavat George Nelsonin Vitralle suunnittelema Pretzel-tuoli ja Ikean PS-maljakot.

Keittiö
Valkoisen keittiön kodinkoneet ovat Gaggenaun, parven alapintaan kiinnitetty liesituuletin Falmecin. Parvella on kirjasto ja lukunurkkaus sekä Tommin työtila, jossa hän pyörittää yhden hengen mainostoimistoa.

Valkoiset väliseinät
Kaikki väliseinät, niin uudet kuin vanhat, tasoitettiin ja maalattiin valkoisiksi. Uusi epoksilattia sopii asunnon tyyliin täydellisesti, sen toteutti Nanten lattiat.

Teksti: Susanna Vento
Kuvat: Kristiina Kurronen

Deko 3/2013

X