Koti ja sisustus

Lasten valokuvaus on taitolaji

Teksti: Anna.fi

lapsikJoulukorttivalokuvat kannattaa ottaa nyt. Tässä kuvausneuvoja niille, jotka osaavat käyttää vain kameran automaattitoimintoja.

Mummoille ja papoille on melko mahdotonta ostaa joululahjoja tai lahjoja yleensäkin. Niillä kun tuppaa olemaan jo kaikki ”tarpeellinen”. Villasukat osataan tehdä itse ja jalkarasvaa on hyllyllä jo viime joulusta. Lastenlasten valokuvat menevät kuitenkin kuumille kiville aina. Ammattikuvaajan otokset ovat tietysti mahtavia, mutta kalliita ja toimitusajat voivat olla etenkin sesonkeina yllättävänkin pitkiä. Entäpä jos kuvaisitkin itse?

Digitaalinen valokuvaus on tuonut paljon hyvää mukanaan. Yksi sen huonoista puolista on kuitenkin, että kuvista tulee teetettyä aivan liian vähän paperikuvia. Aika ajoin nippu valokuvia postissa on kuitenkin arvokkaampi lahja kuin mikään digikansio tai kotisivuviritelmä. Sen on vähän niin kuin saisi oikean kirjeen.

Ryhdytään kuvaamaan

Otetaan kamera. Se, millainen sattuu olemaan. Toivottavasti kuitenkin digivehje. Se on tärkeää, että voidaan kuvata paljon. Olennaista on ottaa mahdollisimman monta kuvaa. Kyllä niistä yksi onnistuu ja yksi onnistunut kuvahan meille riittää.

lapsikuOtetaan lapsi tai useampi. Syötetään, juotetaan ja käytetään vessassa. Jos paikalle saadaan vaan känkkäränkkiä, kuvaus jätetään sikseen. Jos kohde on valmis puetaan vähän siistimpää retonkia päälle, kammataan hiukset ja pestään kasvot. Aiheesta riippuen tietysti myös peikkotukat voi valokuvata.

Lasten valokuvaus on joukkuelaji. Mitä useampia liikkuvia osia, sitä monimutkaisempaa kuvausta. Kameran taakse laitetaan porukasta se, joka siitä vähän ymmärtää. Kamera(henkilö) miettii, onko valoa tarpeeksi ja mitä kaikkea kuvaan rajataan. Olisi kiva, kun pyykit eivät olisi kuivumassa taustalla.

Avustajan tehtävänä on keskittyä kuvauskohteeseen. Hän opastaa, viihdyttää, harhauttaa ja pitää tyytyväisenä. Avustaja korjaa asusteet ja rekvisiitat, hyppii, pomppii ja ilmehtii, etsii parhaita ilmeitä ja toivoo, että kuvaaja on hereillä. Avustajan ei tarvitse kysyä kuvaajalta: ”saitko”, vaan kuvaaja kertoo, milloin kuva onnistui.

Viritellään kotistudio

Ulkona kuvaaminen on tietysti mahtavaa, mutta siellä on miljoona lisäasiaa huomioitavana. Valo on tietysti parempi. Salama kun tuppaa – varsinkin halvemmissa kameroissa – pilaamaan monta hyvää kuvaa.

lapsikuvaJos kuvaat sisällä voit tehdä esivalmisteluja. Voit viritellä valkoisen lakanan, yksivärisen päiväpeitteen tai jonkun muun kommervinkin piilottaaksesi liian kirjavan taustan. Toisaalta on fiksua kuvata läheltä.

Kun kuvassa näkyy vain naamataulut, on kaikki olennainen siinä. Kun lapset taas näkyvät kuvassa kokonaisuudessaan olisi vaatteiden hyvä sointua jotenkin toisiinsa. Kuvaajan kannattaa jättää rajaus vasta lopulliseen kuvien tuunaukseen. Kuvankäsittelyohjelmat ovat nykyään niin helppoja, että kuvien suoristus, rajaus ja muut pikku muutokset on helppoa tehdä jälkikäteen.

Vinkkilista joulukuvaukseen – poimi omasi!

Pasi Anteroinen

X