Koti ja sisustus

Näin saat leikkokukat säilymään hyvänä pitkään – floristin 8 vinkkiä

Mitä tehdä, jos kukat nuupahtavat aina muutaman päivän jälkeen? Kysyimme floristilta, miten leikkokukat saa kestämään hyväkuntoisina jopa muutaman viikon ajan.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Jos kukkien haluaa kestävän pitkään, kannattaa kiinnittää huomiota lajikkeen valintaan.

Mitä tehdä, jos kukat nuupahtavat aina muutaman päivän jälkeen? Kysyimme floristilta, miten leikkokukat saa kestämään hyväkuntoisina jopa muutaman viikon ajan.

Lahjaksi saatu kukkakimppu tai kaupasta ostetut leikkokukat piristävät mieltä ja raikastavat mukavasti kodin ilmettä – kunhan kukat vain säilyvät hyväkuntoisina kauemmin kuin muutaman päivän ajan.

Floristi Minna Penttalan mukaan kukkakaupasta ostetun peruskimpun tulisi kestää, lajista riippuen, noin viikosta kahteen viikkoon. Kukkien ikää voi pidentää myös hoitamalla kimppua oikein. Kysyimme Penttalalta, miten leikkokukat saa kestämään kauniina pitkään.

1. Valitse kukkalajike, joka kestää pitkään

Jos kukkien haluaa kestävän pitkään, kannattaa kiinnittää huomiota lajikkeen valintaan. Takuuvarmoja lajikkeita ovat Penttalan mukaan muun muassa neilikka, oksaneilikka sekä krysanteemi.

– Myös ikiviuhko ja muut kuivakukan tyyppiset kestävät tosi hyvin, Penttala sanoo.

2. Lisää virkistepussi kukkamaljakkoon

Kukkakaupasta ostettujen kimppujen varteen on usein kiinnitetty mukaan virkistepussi. Penttalan mukaan onkin tärkeää muistaa laittaa virkiste veteen samalla, kun kukat asettelee maljakkoon.

3. Vaihda kukkien vesi tarpeeksi usein

Leikkokukkien kohdalla on tärkeää, että kukat saavat tarpeeksi puhdasta ja raikasta vettä. Kaiken A ja O onkin, että kukille jaksaa vaihtaa vettä tarpeeksi usein.

– Sanotaan, että parin tai kolmen päivän välein olisi hyvä vaihtaa vesi. Tärkeintä on, että se vaihdetaan tarpeeksi usein, Penttala toteaa.

4. Valitse oikea veden lämpötila 

Kukat kestävät paremmin, jos lajike saa oikean lämpöistä vettä. Nyrkkisääntö tässä kuuluu Penttalan mukaan seuraavasti: mitä pehmeämpi kukan varsi on, sitä viileämpää vettä kukka tarvitsee. Tämä johtuu siitä, että pehmeävartisten kukkien johtosolukko on niin isoa, että se imaisee veden kukkaan nopeasti.

Esimerkkinä pehmeävartisesta lajikkeesta on suosittu tulppaani.

Kovemman varren omaavien kukkien kohdalla veden lämpötilaa voi taas nostaa.

– Oikea lämpötila takaa sen, että kukat kestävät paremmin, sillä vesi nousee kukkaan asti, eikä jää varteen, Penttala kertoo.

5. Muista pestä myös kukkamaljakko

Samalla, kun vaihtaa kukkien veden, olisi hyvä muistaa pestä myös maljakko.

– Jos maljakkoa ei tiskaa, sinne jää bakteerikantaa, joka siirtyy uuteen, puhtaaseen veteen ja kukat vanhentuvat nopeammin.

6. Leikkaa kukkiin uudet imupinnat

Samalla, kun vaihdat kukille veden, muista leikata kukille myös uusi, viisto imupinta terävällä veitsellä. Se auttaa kukkia pysymään paremmassa kunnossa pidempään.

7. Aseta kukkakimppu yöksi viileään

Yöksi Penttala vinkkaa laittamaan kukat johonkin viileään paikkaan, kuten esimerkiksi jääkaappiin tai lasitetulle parvekkeelle. Muutamassa asteessa kukat saavat levätä, sillä ne eivät haihduta vettä niin paljon, eivätkä siten vanhene niin nopeasti.

– Kukat ovat vähän niin kuin mekin – nekin tarvitsevat huilausta välillä, Penttala toteaa.

On kuitenkin tärkeää huolehtia, ettei paikassa, johon kukat asetetaan, ole yön aikana pakkasta – muuten kukat jäätyvät.

Nainen taittelee tulppaaneja.
Tulppaani viihtyy viileässä vedessä, koska kukalla on pehmeä varsi.

8. Valitse kimpun paikka oikein

Oletko joskus ihmetellyt, miksi kukkakimppu näyttäisi menevän nopeammin pilalle keittiössä? Syy voi löytyä kimpun vieressä olevasta hedelmävadista.

Hedelmistä, kuten omenoista, erittyy Penttalan mukaan etyleeniä, joka vanhentaa kukkia nopeasti. Sama pätee myös joulukuuseen. Leikkokukat kannattaisikin laittaa paikkaan, jossa ne eivät ole hedelmien, tai jouluisin kuusen, vieressä.

Lue myös: Tomaatti tarvitsee lämpöä ja valoa! Näillä neuvoilla onnistut taatusti tomaatin kasvatuksessa

X