Heli Palsanmäki on opettanut miehelleen Akille, että mitä useampi hahmo muumimukissa on, sitä vanhempi muki on kyseessä.
Koti ja sisustus

Lojuuko sinunkin kaapissasi aarre? Huutokauppakeisarin vinkeillä selvität, voiko ”vanhasta roinasta” saada huippusummia

Vanhojen tavaroiden myyntihinta kannattaa selvittää, ennen kuin ne myy netissä tai siirtää roskalavalle. Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki kertoo, miten esineiden todellisen arvon voi selvittää.
Teksti: Laura Koljonen Kuvat: Tommi Tuomi/Otavamedia

Tämän hetken kuumimmat keräilyesineet 1990-luvun alun Muumimukeista Ilmari Tapiovaaran Fanett-pinnatuoleihin ja Arabian värikkäisiin retroastioihin ovat monelle helppo tunnistettava.

Silti aina joku tyhjää sukulaisensa kuolinpesän roskalavalle tai hankkiutuu pilkkahinnalla eroon kaikesta ”vanhasta roinasta” verkon kierrätyspalstoilla.

Huutokauppakeisari Aki Palsanmäen vinkeillä selvität, onko tavarasi aarre vai onko sillä lähinnä tunnearvoa.

1. Etsi signeerausta tai leimaa

– Jos olet perinyt erinäistä roipetta astioista maljakoihin, käännä lautanen tai vaasi ympäri ja katso, onko pohjassa signeeraus tai leima. Sieltä voi paljastua Timo Sarpaneva, Nanny Still tai Alvar Aalto. Kulta- ja hopeakoruissa leimat kertovat alkuperän ja karaattipitoisuuden.

2. Käytä Googlen kuvahakua

Arabian astioista tulee vähintään yksi soitto viikossa. Joskus leima on saattanut kulua pois eikä Arabia myöskään leimannut kaikkia astioitaan. Vaimoni Helin kanssa käytämme paljon atk:ta, ja suosittelen sitä muillekin. Eli Googlen kuvahaku auki! Sillä ja erilaisilla hakusanapareilla saa kyllä useimmiten selville tavaran alkuperän ja vuosisadan – sekä myyntihinnan.

3. Tutki huutokauppaluetteloita ja kirjallisuutta

Huutokauppakamareilla ja nettifirmoilla on yleensä luettelot tavaroistaan. Niistä näkee, mitä on myyty ja millä hinnalla. Jossain luetteloissa saattaa olla kokonainen Muumimukisivu, jossa on luetteloitu, mitä mistäkin mukista saa. Meillä Heli on perehtynyt Muumimukeihin ja antanut minulle nyrkkisäännön, että mitä useampi hahmo mukissa on, sitä vanhempi muki on kyseessä. Pohjassa oleva leima paljastaa aikakauden.

– Luetteloiden lisäksi kannattaa hyödyntää kaupoista ja kirjastoista löytyvää alan kirjallisuutta. Itse käytän työssäni jatkuvasti kolmea paksua kirjaa. Yhdessä on kuvattuna 4000 Arabian kahvikuppia.

4. Pyydä ulkopuolisen arvio

– Jos ei itse mitenkään onnistu jäljittämään tavaran alkuperää, ainahan neuvoa voi kysyä asiantuntijalta. Käy antiikkimessuilla, soita antiikkiliikkeeseen tai huutokauppakamariin.

X