Koti ja sisustus

Loppuun palaminen voi olla uuden alku

4.9.2001 Teksti: Anna.fi

Suomalainen sisu ja ikuinen jaksaminen eivät ole ratkaisuja työuupumukseen. Työyhteisökouluttaja ja perheterapeutti Pekka Hämäläinen kehottaa uudessa teoksessaan Jaksamisesta innostumiseen työssä ja elämässä meitä siirtymään sinnittelykulttuurista tässä ja nyt -kulttuuriin. Elämä ei koskaan ala huomenna eikä se mennyt ohi jo eilen, Hämäläinen muistuttaa.

Uupumus on subjektiivista – Tunnista oireet ajoissa

Jaksamiskeskusteluissa puhutaan usein ympäristön vastuusta. Jos loppuun palanut ihminen ei itse tunnista oireitaan tai osaa tai jaksa hakea apua, tulisi jonkun läheisen ihmisen tai työyhteisön jäsenen puuttua asiaan. Totta. Pekka Hämäläinen kuitenkin huomauttaa, että ihmisellä on itsellään vastuu omasta itsestään. Eri ihmiset jaksavat eri lailla ja myös yhden ihmisen jaksaminen voi vaihdella eri elämäntilanteissa.

Mistä sitten tietää olevansa vaarassa palaa loppuun? Hämäläinen puhuu työuupumisesta portaina. Ensin tulee takakireys ja paha olo. Se ilmenee mm. epämääräisenä huonona olona, ahdistuksena, jatkuvana jännitteisyytenä, sairasteluna ja unihäiriöinä. Seuraavaksi läheiset ihmissuhteet lukkiutuvat. Moni elää ristiriitaisessa oravanpyörässä: työstressi saa laiminlyömään läheisiä ja läheisten ahdistus ja huoli saavat tekemään lisää töitä, pakenemaan tilannetta.

Kolmannella portaalla ongelmat näkyvät jo työpaikan kiristyneissä ihmissuhteissa. Hämäläinen varoittaa myös pseudokompetenssista, korviketouhuamisesta. Siinä väsynyt ihminen pitää vaikka väkisin tehokasta työkulissia yllä, vaikka hänen työtehonsa on uupumuksen vuoksi heikentynyt. Seuraavia työuupumuksen merkkejä ovat ulkopuolisten syntipukkien etsintä, väsymys joka ei mene ohi nukkumalla sekä viimeisenä tunne omasta huonoudesta ja avuttomuudesta.

Uupunut ei ole kehäraakki

Pekka Hämäläisen teos on lohduttavaa luettavaa, sillä hän osoittaa lukuisten henkilöhaastattelujen ja esimerkkien avulla, että loppuun palamisesta voi myös selvitä, jopa entistä ymmärtäväisempänä ja elämää syvemmin kokevana ihmisenä. Hämäläinen näyttää, ettei paraneminen edes ole aina kiinni suurista elämänmuutoksista, vaan joskus pelkkä asenteen muuttaminen auttaa parempaan alkuun. Erään kertomuksen nainen kertoo: ”Vaikka verhot ovat ikkunoissa, huusholli siivoamatta ja ruokaa jääkaapissa juuri sen verran etteivät lapset kuole nälkään, minä en olekaan toimeton ja työtön, vaan alitajuntani tekee töitä täysillä kierroksilla. On akkujen lataamisen aika, levon aika.”

Oivallus siitä, ettei masennuksesta tarvitse potea syyllisyyttä eikä viimeisiä voimiaan uhrata masennusoireita vastaan taisteluun käynnisti naisen parantumisen. Muille uupuneille Pekka Hämäläinen antaa seuraavat ohjeet:

1. Myönnä, ettet jaksa ja että tarvitset apua.
2. Muista, että peli ei ole menetetty.
3. Suo itsellesi riittävä lepo.
4. Älä mene vanhaan halpaan uudestaan.

Suorittamisesta elämäniloon

Tämän tarkempia ohjeita tai aivan uudenlaisia oivalluksia Hämäläisen teoksesta on turha etsiä. Helppolukuinen teos antaa kuitenkin ajattelemisen aihetta myös muille kuin varsinaisesti työuupumuksesta kärsiville, esimerkiksi työnantajille. Moni myös tunnistanee joko itsensä tai läheisensä esimerkiksi nk. korvaamattomuuden harhasta puhuttaessa. Kun liioittelemme omaa tärkeyttämme ja tehokkuuttamme, ryhdymme helposti elämään tavalla, jossa toiminta, itse suorittaminen, on ensisijaista sen tuottamaan hyötyyn tai mielihyvään nähden.

Meillä on myös tapana unohtaa tämä hetki. Kukaan ei kuitenkaan jaksa ikuisesti ”Kun tänään aherran, voin huomenna levätä” -mentaliteetilla sinnitellen. Hämäläinen varoittaa myös takertumasta menneeseen. On itsensä hämäämistä selitellä väsymystään ja työkyvyttömyyttään jatkuvasti esimerkiksi vaikealla avioerolla tai lapsuudenaikaisilla kokemuksilla.

Itse kunkin olisi siis tarpeellista silloin tällöin pysähtyä pohtimaan elämänvalintojaan ja -arvojaan. Tällaiseen pohdiskeluun Pekka Hämäläisen teos antaa monipuolisesti aineksia. Ehkä sillä voisi myös herätellä työuupumuksen rajamailla olevaa läheistä.

Jenni Saarilahti / A4 Media Oy, Helsinki

Kuva: A4 Media Oy / Tea Tiainen

Hämäläinen, Pekka: Jaksamisesta innostumiseen työssä ja elämässä. Tammi, 2001.

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *