Koti ja sisustus

Louisianan modernin taiteen museo Tanskassa

14.8.2013 Teksti: Anna.fi

Olin kesälomani lopulla ihanalla reissulla Kööpenhaminassa ja pääsin toteuttamaan pitkäaikaisen haaveeni käydä Louisianan modernin taiteen museossa.

Louisianan pääsisäänkäynti

Louisiana Museum of Modern Art sijaitsee Humlebækin pikkukaupungissa Kööpenhaminan lähistöllä. Matka sinne kävi kätevästi Kööpenhaminan päärautatieasemalta, mistä saimme myös combo-liput, joihin kuuluivat junamatkat ja sisäänpääsy museoon. Vaikka matkaa ei Humlebækiin kovin pitkälti olekaan, meillä meni matkustaessa ehkä pari tuntia, koska jouduimme vaihtamaan junaa kerran ja odottelemaan jonkin aikaa. Museo oli kuitenkin sen väärti! Humlebækin asemalta oli museolle vielä noin 10 min. kävely läpi rauhallisen omakotitaloalueen.

Vuonna 1958 avattu Louisiana keskittyi alunperin tanskalaiseen taiteeseen, mutta nykyään sieltä löytyy kattava otos kansainvälistä modernia taidetta vuodesta 1945 eteenpäin. Mukana on mm. Picasson, Giacomettin ja Andy Warholin töitä.

Giacomettin honkkelit ihmishahmot ovat aina jännittäviä ja monet muutkin vähemmän tunnettujen taiteilijoiden työt olivat hienoja, mutta parhaiten minulle jäi mieleen Yayoi Kusaman Gleaming Lights of the Soul -teos, jonka pääsi vain kaksi ihmistä kerrallaan kokemaan. Kusama oli täyttänyt peileillä vuoratun huoneen katosta ohuen siiman varassa roikkuvilla valopalloilla, joiden väri muuttui jatkuvasti. Lattia oli pientä seisomatasannetta lukuunottamatta veden peitossa. Valokuvani ei valitettavasti taida välittää tunnelmaa, mutta huoneessa tuntui kuin olisimme leijailleet äärettömiin ulottuvassa valomeressä.

Yayoi Kusaman Gleaming Lights of the Soul

Joan Mirón ja jonkin toisen taiteilijan veistokset Louisianan puutarhassa
Mm. Joan Mirón veistoksilla maustettu puutarha on oleellinen osa Louisiana-kokemusta.

Louisianan museorakennus on itseasiassa useamman eri-ikäisen rakennuksen yhdistelmä, joka muodostaa suuren u-kirjaimen, jonka toisessa sakarassa sijaitsee lounaskahvila. Meillä ei ollut kahvilalle tullessa vielä nälkä ja vaikka sen tarjoamat eväät näyttivätkin hyviltä, olivat ne aika tyyriitä. Monet paikalliset olivat varautuneet siihen jo kotona, sillä he istuivat puutarhassa piknikkorien äärellä. Se näyttikin mukavalta, lukuunottamatta hurjan suuria lokkeja, jotka olivat sitä mieltä, että eväät kuuluivat niille.

Kahvila ja Alexander Calderin teos
Kahvila ja Alexander Calderin teos

Alexander Calderin Little Janey-Waney -mobile
Alexander Calderin Little Janey-Waney -mobile liikkuu tuulessa

Juuri nyt Louisianassa sattui olemaan Yoko Onon 80-vuotissyntymäpäivän kunniaksi retrospektiivinäyttely, jossa oli siis mukana töitä koko hänen uraltaan. Tämä sattui siksi mukavasti, että olen menossa pian katsomaan hänen konserttiaan Helsingin Juhlaviikoilla!

Täytyy tunnustaa, että Yoko Onon taide on ollut minulle aiemmin aika vierasta, muistan hänet ehkä parhaiten niistä valokuvista, joissa hän istuu John Lennonin kanssa sängyssä. Näin on varmaan asian laita monen muunkin kohdalla, sillä Yoko Onoa sanotaan maailman tunnetuimmaksi tuntemattomaksi taiteilijaksi. Yllätyin kuitenkin siitä, miten monipuolisia ja hauskoja töitä hän on tehnyt. Nyt odotan konserttiakin ihan uudella innolla!

Toivepuu
Monet Onon teoksista syntyvät dialogista yleisön kanssa. Museon puutarhasta löysimmekin tämän ”toiveiden puun”, johon sai kirjoittaa ja ripustaa oman toiveensa maailmankaikkeudelle. Siellä se meidänkin toive nyt roikkuu.

Lopuksi täytyy vielä lisätä, että Louisianan tanskalaista designia pursuava museokauppakin käytiin tarkasti läpi ja kyllä sieltä jotain mukaankin tarttui.

Hanna

Lue myös

Suosittelemme