Koti ja sisustus

Maalaa kevät kotiin ja terassille

Teksti: Anna.fi

Jos koti näyttää talven jäljiltä nuhjuiselta ja tylsältä, seinien maalaaminen voi piristää ja tuoda kotiin uutta ryhtiä. Huolehdi myös pihakalusteiden kunnosta, jotta voit nauttia niistä vielä seuraavanakin kesänä.

Maalaa kevät kotiin ja terassille

Maalaaminen on yleensä helppoa ja nopeaa, mutta suunnittelu ja pohjatyöt vaativat oman aikansa. Kiireessä ei siis kannata maalaamista aloittaa, sillä hyvä suunnittelu ja valmistautuminen takaavat halutun lopputuloksen.

Ensin on päätettävä mitkä pinnat halutaan maalata ja millaisia sävyjä käytetään. Apua värien valintaan saa värioppaista, joissa on nykyisin myös perinteisiä värikarttoja suurempia värimalleja.

Esimerkiksi Tikkurilalla on monia oppaita värien valintaa ja yhdistelemistä varten. Tikkurilan nettisivuilla värejä voi kokeilla ilmaiseksi mallihuoneisiin ja pientä korvausta vastaan virtuaalisesti vaikka omaan olohuoneeseen.

Valitse maali käytön ja valon mukaan

Kun värit on valittu, päätetään maalin kiiltoaste ja muut ominaisuudet. Aiemmin sisäseinissä on käytetty puolihimmeää maalia, mutta täyshimmeä on nyt kasvattanut suosiotaan kauniimman pintansa ansiosta.

Puolihimmeä maali on noin 30 prosenttia täyshimmeää edullisempaa. Edullisemman hintansa lisäksi puolihimmeä maali kestää paremmin esimerkiksi pesemistä. Jos kotoa löytyy innokkaita pieniä taiteilijoita, jotka käyttävät mielellään seiniä piirustuspaperina, kannattaa täyshimmeän maalin käyttöä harkita tarkasti. Puolihimmeästä maalista töhryt lähtevät yleensä pesemällä ja jälkiä jättämättä, mutta täyshimmeään jää pesukohtaan helposti läntti, jonka saa piiloon vain maalaamalla.

Maalin himmeysastetta valitessa kannattaa kiinnittää huomiota myös tilan valaistukseen. Jos valaistus on pehmeä, voidaan käyttää kovia ja kiiltäviä pintoja. Jos valo on kylmän oloinen, kannattaa seiniin ja muuhun sisustukseen valita lämpimiä sävyjä. Himmeitä ja kiiltäviä maaleja voi myös yhdistellä niin, että esimerkiksi kiiltävällä maalilla maalataan himmeän maalin päälle koristekuvioita. Jos käytetään samansävyistä maalia, kuviot näkyvät eri valaistuksilla eri tavalla.

Maalaa kevät kotiin ja terassille

Maaleja ostaessa kannattaa pyytää myyjää neuvomaan myös maalauksessa tarvittavien työvälineiden hankinnassa. Pensseleiden ja telojen lisäksi tarvitaan myös muun muassa muovia tai vahvaa paperia lattioiden ja huonekalujen suojaksi, maalarinteippiä maalattavan pinnan rajaamiseksi, pesuainetta aiemmin maalatun seinän puhdistamiseen ja tärpättiä työvälineiden pesemistä varten.

Tapetit ja maalit lähenevät toisiaan

Tapettimaiset maalipinnat kasvattavat suosiotaan. Tehostemaaleja ja sabluunoita käyttämällä sekä erilaisia pintoja luomalla koko kotiin saadaan uudenlaista ilmettä. Esimerkiksi kulta- ja hopeamaaleja voi käyttää seinien lisäksi myös huonekalujen ja pienempien sisustusesineiden maalaamiseen.

Nykyisin on tarjolla myös helposti kiinnitettäviä easy up -tapetteja, jotka eivät tarvitse lainkaan liisteriä, vaan ne kiinnitetään liimalla suoraan seinään. Tällöin säästetään aikaa, kun tapettien vettymistä ei tarvitse odotella. Suuria kuviopintoja haluavan voi siis olla helpompi käyttää tapettia kuin maalata kuviot.

Erikoista pintaa haluava voi maalata seinästä vaikkapa pienen osan magneettimaalilla, jolloin seinään voi kiinnittää magneetteja samaan tapaan kuin jääkaapin oveen. Vanhanajan kouluhenkeä tilaan saan maalaamalla osan seinästä koulutaulumaalilla. Sitten vain liitu käteen ja runoilemaan! Liitutaulumaalilla voi tehdä keittiön seinään ostoslistan, eteiseen muistilistan lapsille tai vaikkapa olohuoneen seinään taulun viikoittaisille mietelauseille.

Koristekuvioita voi tehdä pohjamaalin päälle valmiilla, kaupasta saatavilla muoteilla tai muotit voi tehdä itse. Materiaalina voi käyttää esimerkiksi piirtoheitinkalvoa ja kuvion voi valita mielensä mukaan. Kalvoon leikataan haluttu kuvio, se teipataan seinään ja maalia töpötellään kuvion kohdalle vaahtomuovipalasen avulla.

Erilaisia pintoja voi luoda melkein millä vaan. Maalitelan sijaan voi käyttää harjaa ja pensseliä voi käyttää muillakin tavoilla kuin perinteisesti ylös alas maalaten. Esimerkiksi ristiin maalaten seinään saa elävämmän ja näyttävämmän pinnan kuin tasaisilla suorilla vedoilla.

Puunsuojaa pihakalusteille

Maalaa kevät kotiin ja terassille

Myös parvekkeet, terassit ja patiot kaipaavat talven jälkeen piristysruisketta. Jotta puulattiat, -portaat ja -huonekalut kestäisivät mahdollisimman pitkään, ne on hyvä käsitellä aika ajoin.

Jos ulkokalusteet ovat parvekkeella tai terassilla, jota ei ole katettu, ne kannattaa käsitellä vähintään kerran kahdessa vuodessa. Sateessa ja jopa lumen alla olleet puiset pihakalusteet kannattaa huoltaa joka vuosi. Painekyllästetystä puusta valmistetut uudet ulkohuonekalut eivät kuitenkaan kaipaa käsittelyä ensimmäisen puolen vuoden aikana. Painekyllästetyn puun on hyvä saada kuivua tarpeeksi kauan, jotta suojakyllästettä ehtii haihtua riittävästi ennen pintakäsittelyä.

Pihakalusteet, lattiat, portaat ja kaiteet voi käsitellä joko puuöljyllä tai lakalla. Puun väriä voi muuttaa esimerkiksi sävyttämällä puunsuoja-ainetta haluamallaan sävyllä. Lopputulokseen vaikuttaa toki myös puun alkuperäinen väri, sillä sävytettävät puunsuojat eivät ole peittäviä vaan läpikuultavia. Jo käsiteltyä puuta ei kannata maalata peittävällä maalilla, sillä maali ei välttämättä pysy kenties jo useampaan kertaan käsitellyssä pinnassa. Sateessa olevat lattiapinnat kannattaa käsitellä mieluummin öljyllä kuin lakalla. Puunsuojat, jotka muodostavat puun pintaan kalvon, tekevät lattiapinnasta liukkaan.

Lasitetulla parvekkeella tai muussa suojatussa paikassa käytettäviä pihakalusteita ei välttämättä tarvitse käsitellä. Aurinko saattaa kuitenkin haalistaa puun alkuperäistä väriä, joten vaikkeivät puupinnat altistuisi sateelle, kannattaa ne kauniimman pinnan säilyttämiseksi käsitellä silloin tällöin.

Artikkelia varten on haastateltu Sari Niinistöä Värisilmästä, tutustuttu Tikkurilan nettisivuihin sekä kysytty neuvoa Tikkurilan maalilinjalta.

Teksti: Virve Liljeström 

X