Koti ja sisustus

Maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto – joulutunnelmaa elokuvista

Teksti: Laura

Televisiota katsomassaSiihen Oikeaan jouluun kuuluvat erottamattomana osana myös elokuvat ja televisio. Lumiukko, Fanny ja Aleksander sekä Ihmeellinen elämä herkistävät aaton tunnelmaan. Ludwig Mousenskyn orkesteri pauhaa taustalla kun Bambi hoipertelee jäällä Samu Sirkan juontaessa esiin tutut Disney- hahmot. Seesteinen joulumieli saapuu tuttujen klassikkojen mukana. Listasimme tunnelmalliset elokuvat ja televisio-ohjelmat, jotka kestävät katselun yhä uudelleen.

Fanny ja Aleksander

Ingmar Bergmanin elokuvien joutsenlaulu kertoo fiktiivisestä Ekdahlin perheestä, joka viettää joulua porvarillisessa perhepiirissä.  Elämää katsellaan 10-vuotiaan Aleksanterin silmin. Aleksanteri ja hänen 8-vuotias sisarensa Fanny menettävät helläsydämisen isänsä yllättäen. Äiti menee uusiin naimisiin julman autoritaarisen piispan kanssa, jonka elämää arvottaa tiuskea kristinusko. Uusi isäpuoli ja hänen uskonsa kuvataan ahdistavana. Fanny ja Aleksanteri viettävät onnellisia hetkiä lämpimän isoäitinsä luona, heitä ympäröi lämpö ja vauraus.

Eksistentialismi ja paranormaalit ilmiöt ovat läsnä tässä elokuvassa, jota silti voi pitää viihdyttävänä. Joulun kuvauksena Fanny ja Aleksander on löytänyt paikkansa ruotsalaisten sydämissä, kansankodissa puhutaan Fanny ja Aleksander- syndroomasta, joka tarkoittaa kiiltokuvamaista porvarillista jouluidylliä.  Visuaalinen unelma kauniista, yltäkylläisestä joulusta on muokannut myös monen muun kuin ruotsalaisen käsitystä siitä, miltä joulun pitää näyttää, haista ja tuoksua.

www.ingmarbergman.se

Lumiukko

Lumiukko kertoo englantilaisesta James- pojasta, joka tekee itselleen oman Lumiukon. Kuinka ollakaan Lumiukko herää eloon. Talvi vain ei kestä ikuisesti. Herttainen ja surullinen animaatio on tuhannesti palkittu. Sen seesteinen musiikki, erityisesti nimikappale Walking in the Air herkistää mielen. Yle 2 on esittänyt elokuvan yhä uudelleen, se on olennainen osa monien jouluperinteitä.

www.thesnowman.co.uk

Ihmeellinen on elämä

George Bailey on läpensä hyvä ihminen. Hän kuitenkin menettää varallisuutensa ja ajautuu velkoihin. Lisäksi häntä uhkaa syyttömänä vankilatuomio. Jumala lähettää siivettömän Clarence- enkelin Baileyn tielle, tämän ollessa hyppäämässä jokeen jouluaattona. Elokuvassa käydään läpi Baileyn elämä perusteellisesti läpi. Clarence näyttää millaista elämä pikkukaupungissa olisi, jos Baileyta ei olisi ollutkaan. Hänen vaimonsa Mary olisi onneton vanhapiika, hänen tuttunsa sinnittelisivät veloissa ja elämä olisi niin kovin ankeaa. Kauhuissaan Bailey kiiruhtaa kotiinsa unohtaen tuhoisat aikeensa. Kotiin virtaa rahaa ja Baileyn ystäviä – hänen elämänsä on niin kovin tärkeä monille. Elokuvan tarkoituksena on näyttää, ettei kenenkään elämä ole merkityksetön, että hyvyys kannattaa aina, ihmisillä on rauha, rakkaus ja hyvä tahto.

Suloisen haikeassa elokuvassa ei ole mitään kyynistä, siksi se täyttää paikkansa juuri jouluisena elokuvana. Se kuuluu erottamattomasti joulun perinteisiin anglosaksisissa maissa. Suomessa elokuvaa on perinteisesti esitetty jouluaattona ja se kirvoittaa yhä uudelleen useat kyyneleet.

Rakkautta vain

Rakkautta vain on hömpsäkkä, vaan ei aivan hampaaton 2000-luvun brittikomedia, jossa seurataan useita rinnakkaisia rakkaussuhteita. Ihana Emma Thompson ja jälleen hieman tohelo Hugh Grant tekevät hupaiset roolisuoritukset. Rakkaus kiireiseen joulunaikaan Lontoossa on hilpeä hyvän tuulen yhdistelmä. Leikkisää joulumieltä ja kuplivaa keveyttä taitavien näyttelijöiden johdolla. Loppua kohden komedia syvenee käsittelemään ihmisyyden ja olemassaolon peruskysymyksiä.

www.loveactually.com

Yksin kotona 1-4

Pieni Kevin- poika jää kuormasta, kun perhe lentää Pariisiin. Mitä tapahtuu, kun Kevin jää talonvahdiksi? Iloista kohellusta, vauhtia ja vaarallisia tilanteita vilisee näissä hyväntuulisissa filmeissä, joissa kuvataan massiivisia New Yorkin jouluvaloja ja suurkaupungin vilinää. Kevin kesyttää rosvot sekä taltuttaa rikolliset vilpittömällä ja nokkelalla asenteellaan. Ensimmäisiä osia pidetään parhaina.

Samu Sirkan joulutervehdys

Disney-klassikko vailla vertaa. Kaikki Disney-hahmot esittävät joulutervehdyksensä laulaen. Mukana on Mikki Hiiri, jäällä luisteleva Bambi, Peter Pan, Tuhkimo, Julmia Juoninen ja monet muut. Tämä on amerikkalainen klassikko, jota on esitetty Yhdysvalloissa  katkeamatta vuodesta 1959. Englantilaiselta nimeltään From All of Us to All of You. Ludvig Mousenskyn orkesteri soittaa taustalla tenhoavasti. Suomessa esitettiin 1980-luvulla lähes ilman katkoa, mutta 1990-luvun lapsille lienee uusi tuttavuus.

Abib, pieni aasi

Abibin tarina kertoo Beethelemin  joulun tarinan pienen aasin näkökulmasta. Aasi myydään Joosefille, joka on matkalla Beethelemiin raskaana olevan vaimonsa kanssa. Ehdottoman suloinen, joillekin liian siirappinen.

The Sound of Music

Häikäiseviä Itävallan alppimaisemia sekä laulava Trappin perhe sodan aattona – kuulostaa kliseeltä, mutta suurin kaikista on kuitenkin rakkaus, eikö? Tiivistä perhetunnelmaa nostalgisessa paketissa. Kuuluu monen aattoillan traditioihin pienen puuhailun lomassa.

Joulumieltä, ehkä hieman lapsekasta, myös näillä:

Kaisa Kullanmuru

Kaisa Kullanmuru ( Kajsa Kavat ) perustuu Astrid Lindgrenin samannimiseen satuun. Kaisa, joka on orpo, auttaa mummia torilla myymään polkkakaramelleja. Mummi löysi hänet korista, jossa luki, että ei ole ketään, joka huolehtisi tästä lapsesta, olkaa hyvä ja ottakaa hänet.

www.astridlindgren.se /kajsa

Höpsistä, Marikki

MarikkiMarikki on niin ikään Astrid Lindgrenin luoma hahmo. Marikki elää Liisa-siskon, toimittaja- isän ja äidin kanssa ruotsalaisessa pikkukaupungissa. Hyväsydäminen Marikki muistuttaa Anni Polvan Tiinaa, tyttöä joka toimii ennen kuin ajattelee. Marikin isä ajaa oikeudenmukaisuutta pienessä kaupungissa, kotiapulainen Alva otetaan mukaan perheen juhliin. Eriarvoisuuden puolestapuhuja Lindgren kertoo myös köyhän Nilssonin perheen arjesta, jossa Marikki viettää paljon aikaa. Ei vähiten siksi, että hän on ihastunut naapurin Abbe- poikaan.

www.astridlingren.se /madicken

Heinähattu ja Vilttitossu

Viehkeää huvilaelämää ja söpöjä pikkutyttöjä Kaisa Rastimon filmaamassa Nopolan sisarusten kirjoihin perustuvassa filmissä. Naapurissa asuvat viehkeät Alibullenin neidit elävät lystikästä arkea, toisin kun tyttöjen perunoihin syventynyt tiedemies- isä ja arkinen äiti. Hilpeää hyväntuulisutta ja kesäisiä tunnelmia talven keskelle.

Pessi ja Illusia

Herkänkaunis Yrjö Kokon rakastettu satu peikko Pessistä ja keijukais- Illusiasta.  Illusia on eksynyt sateenkaarelta ihmettelemään maailmaa. Herkästi huolestuva Pessi esittelee huolettomalle Illusialle maan ihmeitä. Rakkaustarina saa kauniin lopun, keväällä syntyy uusi ihminen.  Tarina sodasta, rauhasta, ihmisyydestä ja rakkaudesta. Jorma Uotinen Ristilukkina tekee dramaattisen esiintymisen.

X