Koti ja sisustus

Matto siistiksi – Näin hoidat mattoa

Teksti: Anna.fi

Matto vaatii oikeanlaista, valmistusmateriaalin mukaista huoltoa. Puuvillamatolle käy vesipesu kotikonstein, mutta villamatto vaatii pesettämisen ammattipesulassa. Tahranpoistossa kannattaa olla nopea, oli materiaali mikä tahansa.

Avenue-matto, Woodnotes. Kuva: Woodnotes

Paperinaru-puuvillamatto

Imuroi ja tuuleta, älä ravistele mattoa kantatuista päistä. Poista tahrat välittömästi ennen kuin ne imeytyvät kuituihin. Paperinarumatoille suositellaan pesua ammattipesulassa. Pesun voi tehdä itse tasopesuna, miedolla pesuliuoksella ja 30-asteisella vedellä. Harjaa pehmeällä harjalla kuteen suuntaan ja huuhtele hyvin. Kuivata varjossa.

Villamatto

Imuroi ja tuuleta, vältä voimakasta piiskausta tai ravistelua. Villamatolle suositellaan pesua pesulassa. Talvella puhdistus onnistuu puhtaassa pakkalumessa, jossa matto harjataan lumella. Poista tahrat välittömästi ennen kuin ne imeytyvät kuituihin. Poista kuivat tahrat raaputtamalla varovasti kohti tahran keskustaa. Ime märät tahrat talouspaperilla, kostealla vaalealla liinalla ja miedolla puhdistusaiheella, älä hankaa.

Puuvillamatto

Imuroi ja tuuleta. Puuvillamatto kestää vesipesun, useat jopa konepesun.

Jukka Rintalan Kesäpäivä-puuvillamatto

Sisalmatto

Imuroi ja tuuleta. Pesetä sisalmatto ammattipesulassa laakapesuna.

Räsymatto

Imuroi tai ravistele matto ennen pesua. Käytä pesuaineena mäntysuopaa tai neutraalia astianpesuainetta. Pese matto vaakatasossa, kastele ensin vedellä ja sitten pesuainevedellä, anna hetken vaikuttaa. Harjaa mattoa juuriharjalla kuteen suuntaisesti molemmilta puolilta. Huuhtele huolellisesti monessa vedessä, kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Ripusta matto varjoon tangolle kuivumaan niin, että vesi valuu raitojen suuntaan. Ravistele ja käännä mattoa kuivumisen aikana.

Nukkamatto

Imuroi ja tuuleta tarvittaessa. Poista tahrat tuoreeltaan puhtaalla, kostealla liinalla, älä hankaa. Pesetä matto pesuohjeen mukaan joko ammattipesulassa kuivapesussa tai tasovesipesussa. Pese 30-asteisella vedellä ja miedolla pesuliuoksella, älä hankaa. Huuhtele hyvin runsaalla vedellä ja poista ylimääräinen vesi esimerkiksi telapuristimella. Muotoile matto kosteana ja kuivata ilmavasti tasossa.

Vaaleita mattoja

Teksti: Ann-Mari Lehtonen
Kuvat: Mirva Kakko ja valmistajat

X