Koti ja sisustus

Menneiden vuosien tummanpuhuvat Kalevala-lautaset aiheuttivat buumin – pomppaako arvo ylöspäin?

Löytyykö sinunkin kaapistasi Kalevala-lautaset? Keräilysuosikki näytti muutaman vuosikymmenen ajan tunkkaiselta, mutta nyt sen tyyli ja sävyt ovat taas mitä halutuimmat.

Teksti:
Satu Lithovius
Kuvat:
Astiataivas.fi

Kalevala-lautaset vuosimallia 1997 ja 1994.

Löytyykö sinunkin kaapistasi Kalevala-lautaset? Keräilysuosikki näytti muutaman vuosikymmenen ajan tunkkaiselta, mutta nyt sen tyyli ja sävyt ovat taas mitä halutuimmat.

Arabian tummanpuhuvat Kalevala-lautaset yleistyivät suomalaiskodeissa 1970-luvulta 1990-luvulle. Nyt kansalliseepoksesta innoituksensa saaneita lautasia ostetaan taas.

Kalevala-lautassarja sai alkunsa vuonna 1976, jolloin Arabia julkisti ensimmäisen kansalliseepoksen kuvamaailmaan pohjautuvan seinälautasen. Lautasten kuvitus on Raija Uosikkisen kädenjälkeä, ja niiden tummat, ruskean ja sinisen sävyt ilmentävät 70-luvun värimaailmaa.

– Lautaset oli alun alkaenkin tarkoitettu keräilyesineiksi. Uusi lautanen julkaistiin vuosittain, ja tarkoitus oli koukuttaa ihmiset keräämään niitä. Lautasen mukana tuli keräilylomake, kertoo vanhan tavaran kauppias Marika Fagerholm turkulaisesta Pimee Vintti -sisustuskaupasta.

Tummat sävyt, takana ote Kalevalasta

Arabia julkaisi lautasia aina vuoteen 1999 asti eli kaikkiaan 24 kappaletta. Kaikki Kalevala-lautaset ovat yleisilmeeltään samanlaisia: tumma tausta ja kuvituksessa tummansinistä ja ruskean sävyjä. Lautasten kääntöpuolella on kuvaan liittyvä ote Kalevalasta, kuten:

”Keitti ohraista olutta
kerkeän kesäisen päivän
nenässä utuisen niemen,
päässä saaren terhenisen,
puisen uuen uurtehesen,
korvon kuivusen sisähän.”

– Lautasilla oli aikanaan melko kova suosio, ja ovathan ne ainutlaatuisia. Ihmiset saatiin uskomaan, että niillä olisi suuri keräilyarvo, tuumaa Fagerholm.

Suomalaisille tärkeän vuoden 1995 Kalevala-lautasesta pyydetään Astiataivas-sivustolla 95 euroa.

Lue myös: Kiinnostaako vanhojen astioiden keräily? Näillä vinkeillä pääset alkuun – kotiliesi.fi

Kalevala-lautaset liikkuvat kymmenillä euroilla

Aika alkoi kuitenkin ajaa Kalevala-lautasten ohi jo 1990-luvun alkupuolella. Vuoden -92 jälkeen niitä valmistettiin Fagerholmin mukaan jo huomattavasti vähemmän kuin aiempina vuosina.

– Syynä on varmaankin lautasten jäyhä kuva- ja värimaailma, joka ei 1990-luvulla enää iskenyt suomalaisiin, Fagerholm arvelee.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että Kalevala-lautasten suosio olisi elpymässä. Niiden kysyntä on kasvanut erityisesti Japanissa, jossa niitä hankitaan ruokalautasiksi.

Lautasia on parasta aikaakin myynnissä esimerkiksi netin maailmanlaajuisessa kauppapaikka Etsyssä. Siellä niistä pyydetään vuosimallista ja lautasen kunnosta riippuen paristakymmenestä eurosta yli sataan euroon.

– Omassa liikkeessäni Kalevala-lautasten kysyntä alkoi kasvaa noin vuosi sitten. Olen myynyt niitä ruokailukäyttöön, erityisesti sushilautasiksi. Kiinnostunein asiakasryhmä on kolmekymppiset naiset, Fagerholm kertoo.

kalevala-lautaset
20 senttiä leveitä Kalevala-lautasia käytetään nykyään pienille ruokalajeille.

Seinäkoristeista ruokalautasiksi

Näyttää siis siltä, että Kalevala-lautaset ovat muuttumassa koristeista käyttöesineiksi. Kenties ne eivät houkuta sisustajan silmää seinäkoristeina vaan sopivat paremmin ruokapöytään.

Vielä Kalevala-lautaset eivät ole keräilykohde, joiden avulla voisi päästä koville tienesteille. Jos ne kuitenkin nousevat yhä suurempaan suosioon Japanissa ja muualla maailmassa, voi niiden arvo pompsahtaa uusiin lukemiin.

– Näkisin, että Kalevala-lautasten arvo on noususuuntainen. Osa lautasista on hävinnyt ajan saatossa, jolloin jäljellä olevien arvo nousee, Fagerholm tuumaa.

Sitä hän ei osaa sanoa, miksi juuri Kalevala-lautaset ovat nousseet kysytyiksi juuri nyt.

– Keräilykohteet ovat kuin pörssikurssi – koskaan ei voi tietää, mikä alkaa nousta, hän naurahtaa.

Lue myös: Pakkokeräilijä häpeää hamstraamistaan, mutta ei pysty lopettamaan sitä

Korjattu 10.6.: Suunnittelijan nimi on Raija Uosikkinen, ei Riitta Uosikkinen, kuten jutussa alun perin kirjoitettiin.

X