Koti ja sisustus

Miehet häätunnelmissa

23.5.2006 Teksti: Anna.fi

Purjehtivatko mies ja nainen avioliiton satamaan auvoisasti, käsi kädessä ja sulassa yhteisymmärryksessä?

Miehet häätunnelmissa

Eivät, mikäli miehiä on uskominen. Häät kirkkoineen, morsiuspukuineen, sormuksineen ja sukujuhlineen ovat ensisijaisesti naisten juttu, tyttöjen viimeinen prinsessaleikki. Miehet haluaisivat proosallisesti pelkät bileet ilman turhaa hössötystä.

Ellit jututti kahta miestä ja kyseli heidän mielipiteitään häistä, avioliitosta ja rakkaudesta.

Parisuhteessa nainen päättää ja mies sopeutuu

”Hienoa naimisiin menossa on miehelle se, että hän saa itselleen puolison. Siihen vain liittyy niin paljon hössötystä, että into siinä vähän laantuu, toteaa kolmekymppinen Petri. Hän on asunut avoliitossa puolitoista vuotta, ja avioliitostakin hän on jo ehtinyt jutella naisystävänsä kanssa. Myös monet Petrin ystävistä ovat naimisissa.

”Koko se häärumba pyörii enemmän morsiamen ympärillä, ja mies on koko jutussa pikkaisen ulkopuolinen. Musta tuntuu, että miehet haluaisivat vain hyvät juhlat ja paikalle paljon kavereita.”

Petrin mielestä naiset tuppaavat muutenkin pyörittämään parisuhdetta. Miehet saattavat käyttäytyä kuin johtajat, mutta loppujen lopuksi nainen päättää parisuhde- ja kotiasioissa melkein kaiken. Nainen valitsee ja mies sopeutuu.

”Kun mies sen ymmärtää, hänen elämänsä muuttuu suunnattoman paljon helpommaksi, Petri naureskelee. ”Luulen, että suurin osa miehistä on jo tajunnut tuon, idealisteja ei enää taida olla.”

Mieshän voi aina olla lompakko!

Erityisesti naisten määräysvalta konkretisoituu häärumbassa. Petrin mukaan se alkaa jo siitä, että miehen on tajuttava naisen vihjailuista miten, missä ja milloin on syytä kosia. ”Itse aion hoitaa asian perinteisesti. Ensin morsiamen isän kanssa saunomaan ja kättä pyytämään, ja sitten vasta kosin morsianta.”

Nainen siis päättää kaiken sormuksia ja kosintaa myöten, mutta ei miehiä nyt ihan kokonaan ole unohdettu. Miehen tehtävä on nimittäin olla lompakko. ”Mies keskittyy sitten ehkä enemmän käytännön asioihin ja raha-asioiden hoitamiseen”, Petri tuumaa.

Onneksi miehet eivät kuitenkaan ole ihan kovaksikeitettyjä häiden suhteen. ”Kyllä se herkkä puoli tulee miehistäkin esiin viimeistään alttarilla, silloin kyllä miehen kuin miehen jalat tärisee ja perse hikoilee. On se niin magee juttu päästä naimisiin.”

Sinkkuus jää taakse, lapset tulevat tilalle

Naimisiin meno merkitsee niin miehille kuin naisillekin viimeisiä hyvästejä vapaudelle. Polttareissa luodaan viimeinen katse menneisyyden villeihin sinkkuvuosiin. ”Kyllä miesten polttareissa voivat morsiamen pahimmat pelot toteutua”, Petri tunnustaa. ”Seksiäkin voi olla, mutta sanotaan nyt vaikka niin että — öö — ei sen kosketuksen tarvitse niin syvä olla”, Petri virnuilee. ”Mutta sulhasen moraalisäännöstön mukaan niissä aina mennään. Ei paikalle sentään ex-tyttöystäviä tuoda.”

Tärkeintä naimisiin menossa on Petrin mielestä se, että kaksi ihmistä saa toisensa. ”Mutta onhan avioliitto yhteiskunnan normittama juttu. Mun ideaaliyhteiskunnassa ei olisi avioliittoa. Enemmän kuin avioliittoon, uskon rakkauteen.”

Petrille avioliitto merkitsee sitoutumista, mutta ei välttämättä ihan sinne hautaan asti. ”Uskon, että ihmiset ovat oikeita toisilleen jossakin ajassa. Itse olen sitä mieltä, että jos naimisiin mennään, niin yhdessä pysytään ainakin niin kauan, kunnes lapset lähtee kotoa.”

Erotilastot harmittavat

”Ei , ei onko mun pakko puhua tästä asiasta”, alle kolmekymppinen Mika manaa naureskellen kuullessaan kysymykseni puhelimessa. Hän on menossa tänä vuonna naimisiin. ”Ai, että mitä avioliitto mulle merkitsee? Mitä mä nyt voin tohon sanoa?”, nuori mies pähkäilee, kunnes vakavoituu.

Mikan mielestä avioliitolla ei enää ole samaa merkitystä kuin aikaisemmin. ”Nykyään muutetaan asumaan yhteen nopeasti, joten avioliitolla ei ole enää sitä tehtävää. Se on pikemmin symbolinen juttu”, Mika sanoo.

Hän on seurustellut tyttöystävänsä kanssa neljä vuotta ja naimisiin menosta on keskusteltu jo parin vuoden ajan. Päätöstä Mika harkitsi kunnolla. ”Erotilastot harmittavat ja siksi olen miettinyt pitkään, haluanko todella sitoutua”, Mika sanoo. ”Naimisiin meno merkitsee minulle lopullista päätöstä siitä, että haluan olla tyttöystäväni kanssa yhdessä lopun elämäni.”

Mika yhtyy siihen kantaan, että häät ovat enemmän naisten kuin miesten juttu.

”Voisin mennä ihan hyvin naimisiin simppelisti maistraatissa. Tyttöystävälleni on kuitenkin tärkeää saada kirkkohäät. Olen pysynyt kirkossa vain näiden häiden takia. Aion erota kirkosta heti, kun olemme päässeet naimisiin. Aion myös kertoa sen papillemme ennen kuin hän vihkii meidät.”

Teksti: Tyyne Pennanen /A4 Media Oy
Kuva: A4 Media Oy / PF