Koti ja sisustus

Miksi mikrossa kuumenee astia eikä ruoka? Ota huomioon 5 sentin sääntö

Ota avuksi 5 sentin muistisääntö ja saat lämmintä mikroruokaa! Eikä se kupukaan ole vain roiskeita varten.

Teksti:
Karoliina Kakko
Kuvat:
iStock

Astian kuumenemiseen mikrossa vaikuttaa esimerkiksi astian materiaali ja muoto.

Ota avuksi 5 sentin muistisääntö ja saat lämmintä mikroruokaa! Eikä se kupukaan ole vain roiskeita varten.

Mikro on kätevä, kun haluaa lämmittää ruoan nopeasti ja vaivattomasti. Välillä saattaa kuitenkin käydä niin, että mikrotuksen jälkeen ruoan sijasta kuumaa onkin vain lautanen. Mistä ilmiössä on kyse?

Kaikki astiat eivät sovellu mikrokuumennukseen ja sen vuoksi ne saattavat kuumentua huomattavan kuumiksi. Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa kertoo, että pääsääntöisesti kaikki astiat, jotka kestävät uunia, kestävät myös mikrossa.

Esimerkiksi keramiikka, uuninkestävä lasi ja mikroaaltouunikäyttöön tarkoitetut muoviastiat läpäisevät hyvin mikroaaltoja, jolloin astiassa oleva ruoka kuumenee ja astia kuumenee vain ruoan lämmön vaikutuksesta.

Astioissa on usein merkintä, jos se on mikronkestävä. Astian pohjassa saattaa siinä tapauksessa lukea esimerkiksi ”microwave safe”. Vanhojen astioiden kanssa kannattaa kuitenkin olla varovaisempi. Moni saattaa automaattisesti välttää laittamasta mikroon metallista astiaa, mutta mielessä ei välttämättä käy, että vanha ja huokoinen posliiniastia ei välttämättä myöskään sovi mikroon.

Rasvaisten ja sokeripitoisten ruokien lämpötila voi nousta todella kuumaksi ja pahimmillaan jopa sulattaa muoviastian, jossa ruokaa kuumennetaan. Tämän takia myöskään kaikki muoviastiat eivät sovi mikrokuumennukseen.

Jos ei ole varma sopiiko astia mikrokuumennukseen, sen voi testata helposti pienellä kokeella, neuvoo Marjomaa.

Laita tyhjä astia mikroon vesilasin kanssa. Anna mikron käydä minuutin ajan ja jos astia on kuumentunut huomattavan kuumaksi, se ei ole paras mahdollinen valinta mikroon.

Voiko metalliastian laittaa mikroon?

Metalliastia ei läpäise mikroaaltoja, joten se ei ole paras valinta mikroaaltouuniin. Myös astiat, joissa on metallivärejä kuten kultauksia tai koboltinsinistä koristelua, voivat aiheuttaa kipinöintiä, kertoo Marjomaa. Metalliastia voi aiheuttaa valokaari-ilmiön tai kipinöintiä, etenkin, jos se koskettaa mikron seinää. Jos kuitenkin haluaa laittaa mikroon metalliastian, kannattaa tarkistaa mikron käyttöohjeesta onko se turvallista.

Ruoka lämpenee metalliastiassa tavallista hitaammin ja mahdollisesti myös epätasaisemmin, koska ruoka lämpenee vain vapaana olevan pinnan kautta. Eli vaikka kansi usein auttaa ruoan tasaisessa kuumenemisessa, metallinen kansi ei pelasta tilannetta – silloin ruoka ei pääse kuumenemaan päältäpäin.

Vinkki: Vältä viittä senttiä korkeampaa kasaa.

Yleensä pätee viiden sentin sääntö

Astian kuumenemiselle voi olla muitakin syitä kuin astian materiaali. Toisin kuin esimerkiksi uuni, mikro kuumentaa suoraan ruokaa eikä lämpö siirry ruokaan muusta lämmönlähteestä. Mikroaallot ulottuvat ruoassa noin 3–5 senttimetrin syvyyteen hieman ruoasta riippuen. Kun ruoka on kuumentunut, lämpö siirtyy johtumalla astiaan.

Astian kuumenemisen taustalla voi siis myös olla se, että ruokaa on kuumennettu pitkään ja paksuna kasana. Jos se vielä on kovin rasva- tai sokeripitoista, astia saattaa kuumentua ruoan vaikutuksesta todella kuumaksi. Jos haluaa, että ruoka kuumenee tasaisesti, sitä tulisi optimaalisesti olla astiassa alle 5 senttimetrin kasana.

Jos mikrossa haluaa sulattaa marjoja tai pakastevihanneksia, kipinöinnin estämiseksi astian pohjalle kannattaa lisätä pieni loraus vettä.

Kupu ei ole vain roiskeisiin – auttaa tasaiseen lämmittämiseen

Myös astian muodolla saattaa olla vaikutusta ruoan kuumenemiseen mikrossa. Pyöreässä astiassa lämpeneminen on tasaisempaa kuin neliskanttisessa, jossa kulmissa oleva ruoka jää helpommin kylmäksi.

Uudemmissa mikroissa on jo tekniikka, jolla mikroaallot suuntautuvat tasaisemmin ruokaan. Mikron pyörivä alusta sekä kuvun käyttäminen ruoan päällä auttavat ruoan tasaisessa kuumenemisessa.

Mikroaaltouunin toiminta perustuu kitkaan, joka syntyy vesimolekyylien värähtelystä. Pyörivän alustan tehtävänä on auttaa mikron sivuilta tulevia ”keilamaisia” mikroaaltoja osumaan mahdollisimman laajasti lautasella pyörivään ruokaan.

Usein mikron mukana tulee kupu, jonka alla ruokaa kuuluu lämmittää. Kuvulla on mikron siisteyden lisäksi ruoan lämmitykseen vaikuttava tehtävä. Kansi tai kupu tasoittaa ja nopeuttaa ruoan kuumenemista. Astian peittävä esine ei saa olla kuitenkaan liian tiivis, sillä höyryn on päästävä pois astiasta. Kannen tai kuvun materiaalin tulee myös olla mikroaaltoja läpäisevä.

Tuotekelmua voi käyttää mikroaaltouunissa ja muutenkin ruoanvalmistuksessa, mikäli käyttöohje sen sallii, kertoo Marjomaa. Huomioitavaa on, että kaupoissa saattaa olla myös sellaisia kelmuja, jotka eivät kestä kuumaa. Jos käyttää ruoan päällä muovikelmua, kannattaa muistaa, että ruoasta roiskuva rasva voi olla todella kuumaa ja pahimmillaan jopa sulattaa muovikelmun.

X