Koti ja sisustus

Minkä väriset lakanat kannattaa valita? Makuuhuoneen värit voivat vaikuttaa jopa yöunen määrään

Ei ole aivan sama, millä väreillä makuuhuone on sisustettu. Lakanoiden värillä voi olla vaikutusta jopa unen määrään. Erityisesti sininen auttaa aivoja rauhoittumaan.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Värit vaikuttavat meihin enemmän kuin uskommekaan. Esimerkiksi se, millä väreillä makuuhuone on sisustettu, voi vaikuttaa unen määrään ja laatuun.

Lundin yliopiston selvityksen mukaan ihmiskeho reagoi erivärisiin huoneisiin eri tavoin. Vahvoilla väreillä, kuten punaisella, sisustetut huoneet saavat aivot jännittyneeseen tilaan, kun taas maanläheisillä ja lempeillä väreillä, kuten beigellä, harmaalla, vihreällä ja sinisellä on rauhoittava vaikutus. Koehenkilöt, jotka olivat sinisessä huoneessa, saivat heille annetut tehtävät nopeammin ratkaistuksi kuin muun värisissä huoneissa olevat. Keskittyminen on nimittäin helpompaa, kun mieli on levollinen ja rauhallinen.

Jos haluat nukkua yösi mahdollisimman hyvin, makuuhuoneessa kannattaakin suosia sinistä väriä.

Sininen rauhoittaa kehoa ja mieltä

Sininen väri yhdistetään usein selkeyteen, levollisuuteen, rauhaan ja turvaan, mikä tekee siitä oivan värin vuodevaatteille.

Sininen väri vaikuttaa jopa fyysisesti ihmiskehoon. Se auttaa rauhoittamaan hermostoa ja hengitystä sekä laskemaan sykettä ja verenpainetta, mikä antaa nukahtamiselle hyvät edellytykset. Brittitutkimuksen mukaan henkilöt, jotka nukkuivat sinisessä makuuhuoneessa, nukkuivatkin keskimäärin pidempiä yöunia kuin muun värisissä huoneissa nukkuvat.

Jos sininen väri ei miellytä omaa silmääsi, kannattaa makuuhuoneeseen valita muita rauhoittavia värejä, kuten harmaan ja beigen sävyjä.

Lähteet: Dailymail, Shape, Sleep, Svensk Damtidning

X