Koti ja sisustus

Mistä on hyvä hääohjelma tehty?

Teksti: Anna.fi

Ohjelma voi todella nostaa häiden tunnelman kattoon – tai latistaa sen. Miten valita hyvää ohjelmaa häihin? Riittääkö pelkkä ruokailu tai tanssiminen? Kokenut juhlien järjestäjä, Heini Niklas-Salminen Tilaisuus Villa Sofiasta kertoo, mitä hääohjelman suunnittelussa kannattaa huomioida.

Mistä on hyvä hääohjlema tehty?

Niklas-Salminen aloitti juhlien järjestämisen opiskeluaikana. Hän toimi Hämäläisosakunnan emäntänä Helsingin Yliopistossa, ja järjesti jo tuolloin kymmeniä erilaisia juhlia ja tapahtumia. Kotitalousopettajaksi ja kasvatustieteiden maisteriksi valmistumisen jälkeen hän kiersi maailmaa.

– Palattuamme mieheni kanssa takaisin Suomeen päätimme tuotteistaa itsemme ja lähdimme toteuttamaan ulkomailla keräämiämme kokemuksia, Niklas-Salminen muistelee.

Hyvin suunniteltu on…

Millaisten asioiden pitäisi vaikuttaa hääohjelman suunnitteluun?

– Kaikilla hääpareilla on varmasti mielikuva unelmahäistään: suuret kesähäät seurantalotunnelmassa tai kauniit, intiimit kaupunkihäät. Olisiko paikka ravintola vai juhlatalo jne. Tämän jälkeen pitää miettiä mihin haluaa satsata: onko pääosassa ruoka, juoma, musiikki, tanssi, leikit vai pelkkä seurustelu. Tuntevatko vieraat toisensa, pitäisikö heitä erityisesti tutustuttaa toisiinsa ohjelman avulla.

Kun unelmat on näin selvitetty, seuraa realistinen budjetin tarkastelu. Lisäksi kannattaa miettiä, millaisia ohjelmallisia voimavaroja löytyy sukulaisista ja tutuista.

Aikataulu rajaa mahdollisuuksia sekin.

– Juhlan aikataulu ja kesto pitää arvioida – kauanko menee kirkosta ym. vihkipaikasta siirtymiseen, mahdolliset valokuvaukset jne. Jos juhlat kestävät kirkon ja matkan kanssa yli 6 tuntia, ruokaa tai ainakin lisänaposteltavaa tulisi varata iltapalaksi, varsinaisen aterian lisäksi, Niklas-Salminen muistuttaa.

Yli 80-henkisissä häissä pelkkään ruoan jonottamiseen täytyy varata aikataulussa riittävästi aikaa, eli tällöin täytyy tinkiä muusta ohjelmasta.

Häihin sopiva ohjelma

Hääohjelman olisi hyvä olla hääparin näköistä, mutta vieraatkin pitää ottaa huomioon. Tuntevatko kaikki toisensa? Onko paljon lapsia?

Niklas-Salminen tiivistää, että hyvä hääohjelma on ensin kaunista ja herkistävää, sen jälkeen hauskaa ja mukaansatempaavaa.

– Tämä on makuasia, mutta ainakin riehakkaiden polttarimuistojen jakamisessa kaikkien vieraiden kanssa on syytä olla varovainen. Isotäti ei välttämättä ymmärrä asioita samalla huumorilla kuin bestman ja sulhasen kaveriporukka.

Hääohjelmasta vastaamaan nimetään yleensä seremoniamestari. Virkaa voi hoitaa aivan oma henkilönsä, mutta yleensä bestman tai kaaso hoitaa homman.

– Jos häissä on erityistä ohjelmaa, siirtymistä eri tiloihin jne. on seremoniamestari mielestäni paikallaan. Tällöin kaikki ovat selvillä mitä tapahtuu, missä ja koska, Niklas-Salminen neuvoo.

Trendikkäimmät hääohjelmat

Niklas-Salminen uskoo, että koko hääkonsepti on viime vuosina laitettu uuteen uskoon.

– Monet valitsevat pienimuotoisen vihkimisen, ja pyytävät vain lähisuvun hääaterialle ravintolaan. Sen jälkeen moni hääpari on suunnannut kaukomaille häämatkalle, ja varsinaiset juhlat on pidetty matkakohteen teeman mukaan kaveriporukalle.

Tällaisessa tapauksessa ohjelman voisi rakentaa kyseisen kaukokohteen ympärille ja jakaa samalla kertaa sekä polttari- että häämatkamuistot ystävien kanssa ja keskittyä rentoon hauskanpitoon.

Jos haluaa perinteisemmät häät – ja niihin perinteisempää hääohjelmaa – Niklas-Salmisella on hyvä ohjelmavinkki.

– Jos käytettävissä on videotykki, on esim. morsiamen isän puhe todella hellyttävä kun samalla seinälle heijastuvat morsiamen kuvat vauvavuosista lähtien.

Sopivasti muttei liikaa ohjelmaa

Varoituksen sana on paikallaan: hääleikkejä on mukava suunnitella, mutta jos ihan koko ilta menee niiden merkeissä, ei se vieraista ole enää välttämättä hauskaa. Vieraat haluavat myös jutella keskenään ja olla vapaasti. Niklas-Salminen suositteleekin leikkejä yksiin häihin maksimissaan kahdesta kolmeen, leikkien pituudesta riippuen.

– Paljon riippuu ruokailun sujuvuudesta. Ruokailussa pitäisi olla vähintään kaksi noutopistettä jos ruokailijoita on 80 tai enemmän.

Niklas-Salminen ei pidä elävää musiikkia välttämättömänä tunnelmanluojana.

– Jos tilassa on hyvät äänentoistolaitteet ja vieraat eivät erityisesti ole musiikki-ihmisiä, pääsee nauhamusiikillakin pitkälle. Jos budjetti on tiukka, säästäisin bändistä ehkä ensimmäisenä. Toki sellisti, huilisti tai saksofonisti on oikein sopiva ja tunnelmaa kohottava. Tällöin pärjää yhdellä esiintyjällä, ja kappaleita ei tarvitse olla edes montaa. On myös usein huomattu, että väki ryntää parketille kun bandi lähtee tauolle ja suomipopin ikivihreät pyörähtävät käyntiin.

Viihtyy, ei viihdy, viihtyy…

Varmana merkkinä vieraiden viihtymisestä voi pitää tasaista puheensorinaa ja välissä kuuluvia naurunpyrskähdyksiä. Jos vieraille osoitetaan istumapaikat, kannattaa ennalta miettiä kuka on hyvä seuramies/nainen, ja sijoittaa ainakin yksi sellainen joka pöytäseurueeseen.

Jos vieraat eivät näytä viihtyvän, vielä häiden aikanakin voi yrittää nostaa tunnelmaa. Silloin punnitaan seremoniamestarin taidot.

– Seremoniamestariksi kannattaa valita sanavalmis henkilö, jolla on sopivia vitsejä tai sutkautuksia varastossa. Aihe voi olla vaikkapa hääpari, heidät pitäisi kaikkien vieraiden tuntea!

Myös hääpari voi lähteä hiljaisella hetkellä kiertelemään ja juttelemaan vieraiden keskelle.

Alkoholin viihdyttävään voimaan ei kannata Niklas-Salmisen mielestä luottaa liikaa.

– Alkumalja rentouttaa monet juhlijat. Muuten alkoholitarjoilun vaikutus on tapauskohtaista. Liika alkoholi kyllä pilaa mitkä juhlat tahansa.

Teksti: Emma Suominen

X