Koti ja sisustus

Mistä tunnistaa hyvän kuohuviinin? Näin valitset hyvän kuplivan

Teksti: Anna.fi

Kuplien syntytarina kertoo paljon kuohuviinin laadusta. Yleensä pitkä valmistusprosessi takaa parhaan makunautinnon. Eteläafrikkalainen viinintekijä Elunda Basson kertoo, mistä asioista tunnistaa hyvän kuohuviinin.

Kuohuviinit

1. Valmistusmenetelmä on perinteinen pullokäymismenetelmä

Parhaan lopputuloksen kuohuviini saa, kun se käytetään perinteisellä pullokäymismenetelmällä eli samppanjamenetelmällä. Valmistustapa perustuu viinin toiseen käymiseen pullossa.

Pullossa olevaan viiniin lisätään sokeria ja hiivaa, pullot suljetaan kruununkorkeilla ja suljetuissa tiloissa viini alkaa käydä uudestaan. Käynyt kuplallinen viini varastoidaan ja sen annetaan kypsyä 6–18 kuukautta, jona aikana sen maku syvenee.

Samppanja ja muut laadukkaat kuohuviinit, kuten espanjalaiset cavat, valmistetaan tällä menetelmällä. Virallisesti samppanja-menetelmän nimeä saavat käyttää vain samppanjat.

Muita käymismenetelmiä ovat tankkikäyminen eli Charmat-menetelmä, siirtomenetelmä ja hiilihapon lisäys.

2. Hyvässä viinissä on kepeät kuplat

Kuplat tekevät kuohuviinin. Kuohuviinissä on liuenneena käymisessä syntynyttä hiilidioksidia niin paljon, että avatusta 0,75 litran pullosta sitä vapautuu kaasuna ilmaan peräni 4–5 litraa.

Kuplien tarkoitus on näyttää kauniilta, kutittaa mukavasti suuta ja nostaa juoman aromeja nenää kohti.

Hyvän kuohuviinin tunnistaa sen pienistä ja pirskahtelevista kuplista. Pienet kuplat kertovat yleensä kuohuviinin iästä – vanhasta pullosta hiilidioksidia on jo karannut ja juoma kuplii siksi vähemmän.

3. Tuoksu, maku ja väri ovat tasapainossa

Kuohuviinin tuoksussa ovat tasapainossa hedelmäiset ja kirpeät elementit. Hyvästä kuohuviinistä voi nuuhkia esimerkiksi vihreää omenaa, kypsien hedelmien makeutta, elegantteja kukkasia ja paahteisuutta.

Maku vaihtelee muun muassa rypäleiden, valmistusmaan ja käymismenetelmän mukaan. Tärkeintä kuohuviinin valinnassa on tietää, haluaako juoman olevan kuivaa vai makeaa.

Kuohuviinin väri voi vaihdella kultaisen vaaleasta pirteän punaiseen rosé-kuohuviiniin.

Keskustele hyvän juhlajuoman valinnasta!

4. Korkea hinta kertoo usein viinin laadusta

Kuohuviinin valinnassa kannattaa päättää etukäteen, missä hintaluokassa viini saa olla. Ei aina, mutta useimmiten hinta kertoo kuohuviinin laadusta. Myös halvemmissa kuohuviineissä on laatueroja, jotka saa parhaiten selville kysymällä neuvoa asiantuntevalta myyjältä.

Lue, miten valitset parhaan kuohuviinin kevään juhliin!

5. Valitse viiniin sopivat suupalat

Kuohuviinin kanssa sopivat monet erilaiset ruoat. Kuiva kuohuviini käy muun muassa kalojen ja äyriäisten kera. Sushin kanssa voi tarjoilla vaaleanpunaista rosé-kuohuviiniä. Kuohuviini toimii hyvin myös lihan, jopa pihvin, kyytipoikana. Mausteisen aasialaisen ruoan kaveriksi kannattaa valita kuohuviini, jossa on hieman enemmän makeutta.

6. Nauti viinistä kaikilla aisteilla

Nauti kuohuviinistä jokaisella aistillasi! Kaada viilennetty juomasi kauniiseen lasiin, jossa heleänvärinen viini pääsee oikeuksiinsa. Kuule, näe ja tunne pirskahtelevat kupat. Nuuhki kepeää tuoksua ja nauti kuohuviinin hyvästä jälkimausta. Kuohuviinin tarkoitus on nostaa tunnelma arjen yläpuolelle.

Teksti: Eveliina Lauhio
Kuvat: Colourbox.com

X