Koti ja sisustus

Miten rapuja syödään? 4 vinkkiä onnistuneisiin rapujuhliin

26.7.2015 Teksti: Anna.fi

Rapukausi on taas täällä! Verestä siis muistiasi sen suhteen, miten saksiniekkoja syödään ja snapseja kumotaan. Entä miten sujuvat rapujuhlien suosituimmat laulut? Näillä ohjeilla rapujuhlistasi tulevat ikimuistoiset.

Miten rapuja syödään? 4 vinkkiä onnistuneisiin rapujuhliin

1. Valitse oikea vaatetus

Kun kutsu rapujuhliin saapuu, kannattaa asuvalintaa kekkereihin miettiä hyvissä ajoin. Unohda kaikki kuivapestävät ja helposti tahriintuvat vaatteet. Vaikka rapujuhlissa useimmiten vaatteiden suojaksi sidotaankin teeman mukaisesti koristeltu kauluri, on saksiniekkojen syönti sotkuista puuhaa. Siksi esimerkiksi kermanvärinen, kuivapestävä silkkimekko on vihoviimeinen valinta rapujuhliin. Sen sijaan kirjava kesämekko toimii paremmin.

Mieti myös meikkiäsi. Ryystämien ja imeskely sotkevat helposti kirkkaan tai tumman huulipunan. Siksi meikin painopiste on parempi sijoittaa silmiin ja sivellä huuliin vain voidetta. Vahvan värisistä kynsistä lakka niin ikään lohkeilee helposti rapuja käsiteltäessä. Luonnollisen värisissä kynsissä lohkeamat eivät näy yhtä selkeästi.

Lue myös: Rapujuhlien järjestäminen

2. Opettele käsittelemään rapuveistä

Suhteellisen tylsä rapuveitsi ei onneksi saa kokemattomissakaan käsissä yleensä sormenpäähaavoja pahempia vammoja aikaan. Sen vaihtoehdoksi on kehitetty rapuneula, jonka suosio ei ole kuitenkaan vielä kohonnut veitsen tasolle.

Jos et ole rapujuhlaveteraani, kannattaa ostaa vaikka pikku satsi pakasterapuja kotiin ja treenata veitsen käyttöä ennen suurta iltaa. Pyrstön ja saksien irrottaminen on looginen toimenpide. Harvoin rapuja syöviltä kuitenkin unohtuu usein rapsuttaa ravun otsapanssarin alla piilevä herkullinen rapuvoi ja naarasyksilöiden mäti leivälle. Muista poistaa pyrstöstä mutainen peräsuoli!

Syömisen jälkeen rapujen päät on tapana asetella reunustamaan lautasta tuntosarvet ulospäin sojottaen. Muut jäänteet yleensä kätketään pään alle.

3. Tutustu snapsilauluihin

Railakkaat laulut kuuluvat osana rapujuhliin. Yleisimmät niistä, kuten Helan går, on hyvä osata ulkoa. Useimmiten kuitenkin kattaukseen kuuluvat laulukirjat, joista sanat voi luntata.

Älä aristele laulamista, vaikka olisitkin aikoinaan saanut musiikinopettaajalta huutia. Nuotin vierestä veisaaminen ei ole rapujuhlissa mikään synti. Tärkeintä laulamisessa on yhteishenki, ei äänen puhtaus.

Lue myös: Näin sinusta tulee juhlien suosituin henkilö

4. Varo liiallista kirkkaiden kumoamista

Monissa rapujuhlissa on nykyään tehty se linjaus, että väkevät snapsit on korvattu miedommilla juomilla. Perinteisesti kuitenkin vodka- tai akvaviittisnapsit kuuluvat rapujuhliin.

Nykyihminen harvemmin on kuitenkaan tottunut terävien kumoamiseen. Niitä naukkailemalla ilta saattaa päättyä lyhyeen − ja nolosti.  Pidä siis tahti rauhallisena ja laske kumoamasi juomien lukumäärää. Juo välillä runsaasti vettä. Jos isäntäväki tyrkyttää tiukkaa viinaa, täytä snapsilasisi välillä huomaamattomasti vedellä.

Lue myös: Kyläilyetiketti: Otanko kengät pois, kun menen koti-illallisille?

Lue lisää:

Häät tulossa – vieras, muista nämä säännöt
Miten pukeutua yo-juhlissa tai häissä? Näin vältät juhlapukeutumisen yleisimmät mokat
Perhejuhlat eron jälkeen – Näin kaikilla on hauskaa yhdessä

Teksti: Mirva Saukkola
Kuva: Colourbox

Lue myös

Suosittelemme