Koti ja sisustus

Modern Historic 1900 – Harvinaiset suomalaiset huonekalut näytillä

Teksti: Anna.fi

Modern Historic 1900 -näyttely esittelee suomalaisten taiteilijoiden ja muotoilijoiden suunnittelemia huonekaluja, joita ei aiemmin ole otettu laajempaan tuotantoon. Nyt huonekaluja voi myös tilata itselleen.

Eero Aarnio: Champion
Champion, Eero Aarnio (1970), suositushinta 25 000 €

Kulttuurivaikuttaja Antti J. Kallio on koonnut näyttelyyn valikoiman suomalaisia huonekaluja, joita syystä tai toisesta ei aiemmin ole otettu tuotantoon. Osa on tunnettujen muotoilijoiden käsialaa, mutta monien suunnittelija on aivan muilta taiteenaloilta tuttu. Muotoilijoista mukana ovat Eero Aarnio, Timo Sarpaneva ja Yrjö Kukkapuro. Taiteilija Akseli Gallen-Kallela suunnitteli vuoden 1899 Pariisin maailmannäyttelyyn jakkaran, säveltäjä Jean Sibelius taas suunnitteli Ainonsa nuottilehdille kätevän kulmakaapin.

Osa huonekaluista on jäänyt laajemmasta tuotannosta, koska niiden toteuttaminen olisi aikanaan ollut liian vaikeaa. Timo Sarpanevan putkihuonekalujen toteuttaminen on edelleen vaativaa, kuvanveistäjä ja korutaitelija Björn Weckströmin akryylituolien toteuttamista pidettiin jopa mahdottomana. Eero Aarnion Champion-tuolin prototyyppi taas katosi matkalla Yhdysvaltoihin, missä sen laajempi valmistus oli tarkoitus aloittaa

Veistos-tuoli on syntynyt Yrjö Kukkapuron ja kuvanveistäjä Kimmo Pyykön yhteistyönä. Romu- ja alumiiniteoksistaan tunnettu Pyykkö löysi Kukkapuron suunnitteleman tuolin raadon romuttamolta ja valoi sen osaksi taideteostaan. Teräksestä valmistetussa tuolissa on reliefi, joka esittää veistosta.

Fenix, Björn WeckströmModern Historic 1900 -näyttely on aiemmin ollut esillä Design Forum Finlandissa ja Pariisissa. Nyt huonekaluja voi ihailla Galleria Bulevardi 7:ssä Helsingissä 3.2.2013 saakka. Modern Historic -kokoelmasta on julkaistu myös kirja Suomalaisten mestareiden huonekalut – taustoja, tarinoita ja tunnelmia (Kari-Otso Nevaluoma ja Antti J. Kallio. Paasilinna 2011).

Näyttelyn huonekaluja voi nyt myös tilata itselleen. Kalusteet valmistetaan yksittäiskappaleina tilausten perusteella, joten hinnat ovat kyllä aika hulppeita.

Fenix, Björn Weckström (1976)

Pohja, Oiva Kallio (1930)
Pohja, Oiva Kallio (1930), suositushinta 3 990 €

Arkkitehti Oiva Kallion suunnittelema Vakuutusyhtiö Pohjan talo valmistui Helsingin Kaisaniemeen vuonna 1930. Kallio suunnitteli asiakaspalvelun tiloihin myös huonekalut, joihin Pohja-rahikin kuului.

Kvartti
Kvartti, Aulis Blomstedt (1961), suositushinta 4 490 €

Arkkitehti Aulis Blomstedtin Kvartti-tuoli perustuu hänen kehittämäänsä Canon 60 -mittajärjestelmään, jonka tavoitteena oli perustaa moduulijärjestelmä kehon mittoihin niin, että moduulien erikokoiset versiot olisivat helpoin laskentakaavoin saavutettavissa. Minulle olisi saanut kyllä valita hieman suuremman kertoimen, sillä Kvartti tuntui minusta vähän lasten tuolilta. Oli kuitenkin hauskaa, että näyttelyssä sai kokeilla istumista huonekaluissa.

Kilpi, Kimmo Kaivanto (1954)
Kilpi, Kimmo Kaivanto (1954), suositushinta 4 490 €

Oma suosikkini näyttelyssä oli taiteilija Kimmo Kaivannon 1950-luvulla suunnittelema Kilpi-tuoli. Alkuperäinen lepotuoli oli kadonnut, joten Kaivanto piirsi sen näyttelyä varten uudelleen materiaalipäivitysten kanssa.

Lue lisää:
Modern Historic 1900
Galleria Bulevardi 7

Kuvat: Modern Historic 1900

Hanna

X