Koti ja sisustus

Mökin sisustus: 15 kaunista ratkaisua, jotka poistavat kesämökin tavalliset järjestyspulmat

Mökin sisustus alkaa ehdottomasti materiaalivalinnoista – niissä kannattaa vaalia helppohoitoisuutta ja satsata kalusteiden monikäyttöisyyteen.

Teksti:
Seija Killström Valmistajat

Mökin sisustus on keveää ja kestävää.

Mökin sisustus alkaa ehdottomasti materiaalivalinnoista – niissä kannattaa vaalia helppohoitoisuutta ja satsata kalusteiden monikäyttöisyyteen.

Materiaalivinkit mökille:

Mökin sisustus kaipaa helpot matot.

Luonnonmateriaalista valmistetut matot ilman pohjustetta kestävät ympäri vuoden mökissä, jossa ilmankosteus ja -lämpötila vaihtelevat.

Hyviä luonnonkuidusta valmistettuja mattoja ovat esimerkiksi sisal- ja juuttimatot. Struktuuripintaisena ne myös ovat armollisia, kun jokainen hiekanmuru ei näy eikä tunnu jalan alla. Tällaisten mattojen huolto käy parhaiten imuroimalla. Mikäli mökkipiha on mutainen ja sisään kantautuu raskaampaa likaa, on perinteinen, puuvillatrikoinen räsymatto kaikkein kestävin ja helposti hoidettavin ratkaisu.

Kerran kesässä pidetään maton­pesupäivä mökilläkin.

mökin sisustus
Juutti on sopiva materiaali niin katetulle terassille kuin mökin sisälle. Suurikokoinen pyöreä matto kokoaa kalusteryhmän mukavasti tilassa yhteen. Terracottan värinen Nature-matto, halk. 2 m, 175 e, Finarte.

Verhoile irtona.

Irtoverhoillut huonekalut ovat järkevä ratkaisu. Mökin sisustus tukee sitä, että kesäkoti on huoleton ja rento paikka lomailuun. Pestävät puuvillaverhoilut kestävät käytössä ja sietävät hyvin pesua.

Jos perheessä on lemmikki, pidennät suurien huonekalujen pesuväliä suojaamalla sohvan helposti pestävillä puuvillaisilla tai pellavaisilla peitoilla.

Viileä pellava on kesäöinä miellyttävin materiaali ihoa vasten. Pesu­kerrasta toiseen pehmenevä laadukas ­pellava on kestävää ja vain paranee käytössä ja pesukertojen karttuessa.

Mökkisohvan ilmettä voi vaihtaa kesästä toiseen lakanoimalla sen eri viltillä. Pellavainen Viive-torkkupeitto 79,95 e, Anno Collection.

Vaalenna ilmettä tekstiileillä.

Mökin sisustus on hyvin usein puu­paneelein verhoiltu tai jopa itse rakennus on hirttä. Syvään sävyyn tummuneet puupinnat raikastuvat vaaleista ja jopa valkoisista verhoista. Pellavan kuosi viehättää puu­pintojen rinnalla ja jatkaa luonnollisten mate­riaalien yhtenäistä linjaa sisustuksessa.

Pitkien pellavaverhojen kanssa säästyt silittämiseltä pesun jälkeen, jos ripustat verhot kosteina verhotankoon tai sumutat ne vesi­pullolla reilusti kosteiksi asentamisen jälkeen.

"Ruutu-

2 x mökin sisustus rottingilla

mökin sisustus

Rottinki on yksi suosituimmista mökkikalustemateriaaleista. Sen keveys yhdistettynä kestävyyteen on mitä parhain ominaisuus kesäisen huvilan patiolle. Polyrottinki matkii tunnelmaa säänkestävästi: se ei pahastu edes kesäsateen ropinasta. Ikean uusi Risholmen-lepotuoli on polyrottinkia, hinta istuintyynyineen 256 e.

Harri Koskisen Parolan Rottingille suunnittelema pöytä sopii niin kesäkodin parvekkeelle kuin huvilan lasitetulle kuistillekin. Kalusteessa on suunnittelijansa tuttu, selkeäpiirteinen kädenjälki, 499 e.

2 x väline, jolla yöllisestä huussikäynnistäkin tulee elämys

Le Klintin tyylikäs, tammipuinen Candlelight-valaisin tuo kynttilänvalomaisen tunnelman tilaan. Liekkimäinen led-valonlähde lepattaa turvallisesti yhdellä latauksella jopa 200 tuntia, 207 e, Finnish Design Shop.

Mökin sisustus saa comeback-tunnelmaa öljylampuista, jotka ovat nousseet pinnalle uusissa veikeissä ilmeissä. Fatboyn Flamtasti­que-öljylamppu 89 e, ­Finnish Design Shop.

2 x mökkiastia: Parasta pinottavuus ja värikoodaus

Kahvikuppien määrä tiskissä vähenee huomattavasti, kun jokainen huolehtii oman värisestä aamukahvimukistaan ja huuhtelee sen käytön jälkeen seuraavaa kahvitaukoa odottamaan. Kuvan värilliset kahvikupit 49,90 e/ neljän kupin setti, Bloomingville.

Uudet materiaalit ovat keveitä ja kestäviä.

mökin sisustus

Willo-astiat on valmistettu tärkkelyksestä, joka on peräisin uusiutuvasta raaka-aineesta, kuten maissista. Kevyet ja mattapintaiset astiat pinoutuvat nätisti piknik-koriin. Willo-astiat alkaen 19,99 e/ 4 kappaleen pakkaus, Jotex.

2 x tilaihme, jota mökin sisustus kiittää

mökin sisustus

Kesäasunto ei aina ole mökki, mutta useimmiten se on kuitenkin neliöiltään niukka. Maksimoi pienten tilojen hyötykäyttö. Mujin kätevät vuodevaatelaatikot kätkevät näppärästi varavuodevaatteet jemmaan. Pähkinäpuinen sängynaluslaatikko, 25 x 80 x 90 cm, 189 e, Muji.

Nokkelat, monikäyttöiset kalusteet pelastavat niukkojen neliöiden sisustuksen.

Kevytrakenteinen naulakkokaluste on mainio vaihtoehto raskaalle komero­kalusteelle. Tammi­puinen Sambre-vaaterekki 529 e, Bloomingville.

2 x tuolit, joilla mökin sisustus säilyttää avaruutensa

Pinottavat jakkarat ovat ­näppärä lisä, kun kesämökkivieraat saapuvat juhannuksen viettoon. Kave Home -jakkarat 169,99 e/ 2 kpl, Ellos.

mökin sisustus

Tammisen Noboru-porrasjakkaran kanssa yletyt korkeimpaankin kaappiin. Alatason askelma työntyy tyylikkäästi sisään, ja näin tuoli toimii tarvittaessa mökin bonusjakkarana, 399 e, Finnish Design Shop.

2 x sitä tarvitaan kyllä – jätä se esiin

mökkijuttu

Hanki mökille niin nätti rikkasetti, että sen kehtaa jättää helposti saataville ja jopa esille, 29,90 e, Granit.

Kesäkodin näppärin nojatuoli muuttuu yhdellä kädellä vara­vuoteeksi. Ahti Taskisen 1970-luvulla suunnittelema monikäyttöhuonekalu on otettu vastikään uudelleen tuotantoon. Easy-nojatuolissa on puuvillainen vakosamettiverhoilu, 1 250 e, Fasetti.

Lue myös: Ennen kuin kaikki sisustivat mietelausejulisteilla, lähes joka torpassa oli tällainen taulu – muistatko pistellyt Tuhkimot ja suojelusenkelit?

X