Koti ja sisustus

Näin aloitat laatikkoviljelyn! Laatikkoviljelyn perustaminen ja 5 muuta vinkkiä, joiden avulla nautit ensi kesänä oman laatikon satoa

Laatikkoviljelyn perustaminen tuo kasvimaan vaikkapa kerrostaloasuntosi parvekkeelle. Kokosimme tärkeimmät vinkit laatikkoviljelyn saloihin.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Kesällä maistuvat tuoreet kasvikset. Laatikkoviljelyn perustaminen tuo kasvimaan helposti vaikka parvekkeelle.

Laatikkoviljelyn perustaminen tuo kasvimaan vaikkapa kerrostaloasuntosi parvekkeelle. Kokosimme tärkeimmät vinkit laatikkoviljelyn saloihin.

Laatikkoviljelyn perustaminen takaa sen, että tuoretta kurkkua, vihersalaattia, kesäkurpitsaa ja tomaattia on saatavilla suoraan omalta pihalta – tai miksipä ei myös parvekkeelta!

Lavoista koottava tai itse nikkaroitava lavakehys vie vain vajaan neliömetrin, joten se sopii hyvin myös kerrostalon parvekkeelle. Jos pihaltasi löytyy enemmän tilaa, voit koota lavoista ihanan kasvipuutarhan.

Pikkuhiljaa saapuvan kevään innoittamana kokosimme parhaat vinkit, joilla laatikkoviljelet maittavat oman maan kasvikset tulevaksi kesäksi.

1. Laatikkoviljelyn perustaminen – näin valitset viljelylle otollisen paikan

Laatikkoviljelyn perustaminen on omakoti- tai rivitalossa asuville mutkatonta, sillä laatikkoviljelmän voi rakentaa suoraan omalle takapihalle. Marttojen puutarha-asiantuntija Asta Kuosmasen mukaan laatikot kannattaa asettaa mahdollisimman aurinkoiselle paikalle.

Jos rakennat laatikkoviljelmän parvekkeelle, paras paikka kehykselle on länsi -ja itäsuunnassa, sillä näin viljelmä on puoli päivää auringossa ja puoli päivää varjossa. Eteläpuoli soveltuu sen sijaan parhaiten marjoille, tomaatille ja kurkulle.

– Hyötykasvit tarvitsevat valoa. Pohjoispuolen parveke, jos siinä on edessä vielä puita, voi olla liian pimeä, Kuosmanen lisää.

Laatikon alustalla ei ole merkitystä. Kuosmanen neuvoo, että laatikko voidaan asettaa suoraan maahan tai esimerkiksi kuormalavan päälle, jolloin kasvimaa nousee korkeammalle. Maahan laitettavasta laatikosta voi poistaa ruohopinnan alta.

– Jos viedään parvekkeelle, siinä tulisi olla sellainen alusta, ettei vesi pääse sinne laatikkoon.

Useammasta laatikosta rakennetun kasvimaan ympärillä voit käyttää esimerkiksi laattoja, nurmikkoa, soraa tai kiviä. Viljelmien hoito helpottuu, kun laatikoita ei aseta aivan vieri viereen. Muista siis jättää lavakaulusten väliin sopiva rako.

2. Valitse kasvilajit etukäteen – vaikuttaa viljelyn aloitusaikaan

Otollisin aika laatikkoviljelyn aloittamiseen on Kuosmasen mukaan silloin, kun yöpakkaset ovat menneet ohitse. Satunnaisilta yökylmiltä taimet voi suojella kasvuharsolla tai sen puuttuessa muutamalla ilmavalla kerroksella sanomalehtiä.

– Laatikkoon voi kylvää porkkanat, punajuuret ja ensimmäiset lehtisalaatit jo toukokuun alkupuolella, sillä kasvualusta ei ole talven jäljeltä niin kylmä kuin tasainen maa. Kun salaatille jättää rivin tai parin verran tilaa ja kylvää uudet siemenet parin viikon päästä – ja syötyjen salaattien tilalle aina uudet siemenet – satoa riittää koko kesäksi. Herne ja pavut kylvetään touko-kesäkuun vaihteessa.

Viljelyn aloitusaika riippuu kasvilajista. Kuosmanen muistuttaa, ettei kylvämistä kannata aloittaa kuitenkaan liian aikaisin, sillä taimikasvatuksessa tarvitaan runsaasti valoa.

3. Pitkäjuuriset kasvit tarvitsevat korkeamman laatikkoviljelmän

Laatikkoviljelyn perustaminen vaatii tietysti lavoja, joita saa esimerkiksi varastoilta ja puutarhamyymälöistä. Reippaimmat voivat nikkaroida laatikkonsa myös itse raakalaudoista.

Sijoituspaikka vaikuttaa laatikon kokoon. Parvekkeelle valitaan pienempi lavakaulus tai laatikko kuin puutarhaan, sillä tilan lisäksi pitää ottaa huomioon myös parvekkeen kantavuus.

Lavaviljelmän korkeus riippuu kasveista, joita aiot laatikossa kasvattaa. Esimerkiksi pienijuurisille kasveille, kuten salaateille, riittää yksi kaulus, kun taas laajemman juuriston kasvattavalle perunalle ja syvän kasvualustan vaativalle porkkanalle tarvitaan kahdesta tai kolmesta kauluksesta rakennettu kehys.

Maalaaminen parantaa laatikoiden sääkestävyyttä. Parvekkeelle tuleva laatikko kannattaa suojata sisäpuolelta paksulla muovilla, joka Kuosmasen ohjeistuksessa ulottuu reilusti laatikon reunoille.

Pohjalle laitetaan 5-10 cm kerros kevytsoraa salaojaksi, soran päälle vettä läpäisevä kuitukangas ja sen päälle multa.

Jos sadevesi pääsee laatikkoon, laatikon toiseen päähän voi porata reiän sorakerroksen yläreunaan ja laittaa reikään muoviputken, jota pitkin ylimääräinen vesi valuu lattialle laitettuun astiaan.

4. Lannoita säännöllisesti

Kun laatikko on asetettu paikoilleen ja vuorattu oikeaoppisesti paikasta riippuen joko muovilla tai katekankaalla, on aika lisätä lavakehykseen multa.

Hyvässä multasekoituksessa saisi Kuosmasen neuvomana olla hieman hiekkaa ja turvetta mukana. Hän suosittelee laatikkoviljelyyn valmiiksi lannoitettua säkkimultaa. Kastelua helpottaa, jos mullassa on myös kosteutta sitovaa biohiiltä.

– Jos ottaa peltomultaa, niin joutuu kitkemään. Peltomullan ravinnepitoisuudesta ei yleensä ole tietoa ja siinä saattaa olla myös kasvitautien aiheuttajia, jotka vioittavat pieniä taimia.

Lavaviljelmän multaa ei tarvitse vaihtaa vuosittain, jos kasvit ovat kasvaneet hyvin, eikä kasvitauteja ole ollut. Edellisen vuoden sato on kuitenkin ottanut mullasta ravinteet, joten ennen viljelyn aloitusta multaan sekoitetaan kompostimultaa tai hidasliukoista luonnonlannoitetta pakkauksen ohjeen mukaan.

Uuden pussimullan ravinteet riittävät alkukesäksi. Runsaasti ravinteita kuluttavat kasvit tarvitsevat keskikesästä eteenpäin lisälannoitusta.

5. Kastele varoen

Jotta istuttamasi taimet ja siemenet lähtisivät itämään, huolehdi, että kasvimaasi saa tarpeeksi vettä. Kesähelteillä viljelmää tulisi kastella päivittäin, mutta muista varoa, etteivät siemenet pääse kasaantumaan.

Vaikka multa olisi jo lannoitettua, kasteluveteen kannattaa kerran viikossa lisätä myös ravinnetta. Kastelun ohella muun muassa nopeakasvuiset vihannekset ja kukat, kuten vihersalaatti, kurpitsa ja krassi tarvitsevat puutarharavinnetta tai kastelulannoitetta.

6. Korjaa sato ajoissa

Jotta kasvattamasi sato ei menisi hukkaan, muista korjata kasvimaasi antimet hyvissä ajoin talteen. Esimerkiksi vihersalaatti ränsistyy nopeasti ja kesäkurpitsa kasvaa liian isoksi, jos niitä ei kerää tarpeeksi ajoissa pois.

Muista tehdä myös korjatun sadon tilalle uusintakylvöksiä, jotta laatikkoviljelmän perustaminen ei mene hukkaan!

Lähteet: Kotiliesi: Viljele vaivatta satoisa laatikkoviljelmä ja Laatikkoviljely: Satoa puulaatikostaPlantagen

X