Koti ja sisustus

Näin saat älypuhelimen akun kestämään pidempään pakkasessa – 4 keinoa

Älypuhelimet sammuvat helposti pakkasessa, sillä niiden akut kestävät huonosti kylmää ilmaa. Muutamalla vinkillä puhelin voi kuitenkin pysyä toimintakykyisenä myös talvisäässä.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Pakkasessa puhelin kannattaa ottaa esille vain silloin, kun sitä oikeasti tarvitsee.

Älypuhelimet sammuvat helposti pakkasessa, sillä niiden akut kestävät huonosti kylmää ilmaa. Muutamalla vinkillä puhelin voi kuitenkin pysyä toimintakykyisenä myös talvisäässä.

Haluat saada kauniin talvimaiseman ikuistettua ja kaivat puhelimesi takin taskusta esiin. Juuri, kun olet nappaamassa kuvaa, puhelimesi sammuu, vaikka akkua olisi pitänyt olla vielä reilusti jäljellä. Kuulostaako tutulta?

Älypuhelimet – Tekniikan Maailma -lehden testin mukaan etenkin Huawei ja iPhone – kestävät huonosti pakkasta. Niiden litium-ioniakut eivät yksinkertaisesti toimi kylmässä säässä. Akku ei tyhjene pakkasen vuoksi, mutta se lakkaa luovuttamasta virtaa, jolloin puhelin sammuu. Mitä kylmempi ilma on, sitä nopeammin puhelin lakkaa toimimasta.

Apple kertoo jopa omilla verkkosivuillaan, ettei iPhonea ole suunniteltu kylmille keleille: ”Käytä laitetta 0–35 ºC:n lämpötilassa. Käyttö kylmemmässä lämpötilassa saattaa lyhentää akun kestoa tilapäisesti, ja laite saattaa sammua. Akun kesto palaa ennalleen, kun laite on taas korkeammassa lämpötilassa.

On kuitenkin olemassa muutamia keinoja, joiden avulla älypuhelimen voi saada pysymään myös pakkasessa toimintakykyisenä.

1. Säilytä puhelin kehon lähellä

Älä säilytä älypuhelintasi laukussa tai repussa, jossa se kylmettyy helposti. Pidä puhelin mahdollisimman lähellä kehoasi, esimerkiksi takin povitaskussa, jotta ruuminlämpösi pääsee pitämään sen lämpimänä.

2. Käytä puhelinta pakkasessa mahdollisimman vähän

Vältä puhelimen altistamista kylmälle ulkoilmalle. Ota se pois taskusta vain, kun on pakko.

Jos sinun täytyy pystyä puhumaan puhelimessa pakkasella, harkitse handsfree-kuulokkeiden hankkimista. Tällöin voit pitää puhelimen puhelunkin aikana lämpimässä taskussa, suojassa kylmyydeltä.

3. Hanki suojakuori tai muu lämmike

Kuten ihminen, myös puhelinkin kaipaa pakkasella lämmintä suojaa. Suojakuori tai -kotelo voi auttaa eristämään lämpöä. Markkinoilla on jopa nimenomaan pakkassäähän tarkoitettuja suojakoteloita.

Myös vanha lapanen tai itse tehty pussukka voi ajaa asian.

4. Sammuta puhelin, jos et tarvitse sitä

Jos et tarvitse puhelinta ulkoillessasi, mutta haluaisit pystyä soittamaan sillä puhelun ulkoilun päätteeksi, sammuta puhelimesta virta ulkoilun ajaksi. Kiinni ollessaan älypuhelin voi sietää paremmin kylmiä lämpötiloja.

Kun haluat taas saada puhelimen auki, anna sen lämmitä hetken ajan. Jos älypuhelimen yrittää avata heti ulkoa sisälle tulessa, se voi vahingoittua suuren lämpötilavaihtelun vuoksi. Kun puhelin tuntuu kädessä lämpimältä, se on todennäköisesti taas turvallista avata.

Lähteet: Appledystopia, Mirror, Time

X