Etenkin, jos kahvikuppia ei pääse heti tiskaamaan, kahvi voi pinttyä kupin pohjalle sitkeästi.
Koti ja sisustus

Näin saat pinttyneet kahvi- ja teetahrat irtomaan kupeista – helposti ja ilman myrkkyjä!

Kahvi ja tee värjäävät herkästi  – ja sitkeästi – etenkin vaaleiden kuppien ja mukien pinnat. Pinttyneet tahrat saa onneksi irtomaan helposti soodalla.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Onko kahvi- tai teekuppiisi pinttynyt sitkeitä tahroja tai värjäytymiä, jotka eivät lähde pois edes tiskikoneessa? Ratkaisu on helppo, edullinen ja ympäristöystävällinen: ruokasooda. Sooda irrottaa tahrat mukista minuuteissa!

Tee näin:

1. Sirottele noin teelusikallinen ruokasoodaa kupin pohjalle.

2. Lisää joukkoon pieni tilkka vettä, jotta soodasta muodostuu tahnaa.

3. Hankaa soodatahnaa tahroihin hankaussienellä, karhunkielellä tai tiskiharjalla.

4. Huuhtele kuppi ja pese se vielä normaalilla tiskiaineella. Tahrojen pitäisi nyt olla tiesssään! Jos kuppi näyttää edelleen likaiselta, toista soodakäsittely.

Testaa myös etikkaa tai suolaa

Ruokasoodan lisäksi kahvi- ja teetahrat voivat irrota väkiviinaetikalla tai suolalla.

Etikkaa käyttäessäsi lämmitä kupillinen etikkaa kuumaksi mikrossa tai kattilassa. Kaada kuuma etikka puhdistusta vaativaan kuppiin ja anna vaikuttaa 4 tuntia tai yön yli. Huuhtele kuppi ja tiskaa se normaalilla tiskiaineella.

Suolaa käyttäessäsi huuhtele kuppi ensin vedellä, jotta sen pinnat jäävät kosteiksi. Lisää kuppiin teelusikallinen suolaa ja hankaa sitä tahroihin hankaussienellä, karhunkielellä, tiskiharjalla tai sitruunan kuorella, joka toimii luontaisena valkaisuaineena. Huuhtele kuppi ja tiskaa se normaalilla tiskiaineella.

Lähteet: The Kitchn, Wikihow

X