Koti ja sisustus

Naiset tarvitsevat verkostoitumisen voimaa uralla etenemiseen

22.2.1999 Teksti: Anna.fi

Tutkija Kaarina Nurmi haastatteli 12 esimiesasemassa olevaa, urahakuista naista vuoden verran kestäneen työvoimakoulutuksen lopussa. Teemahaastatteluina tehdyssä Työministeriön tutkimuksessa kävi Nurmen mukaan selkeästi ilmi, että naisen on edelleen vaikeampi tulla valituksi esimiesasemaan kuin miehen.
” Naiset eivät pääse työorganisaatioissaan urakiertoon ja kehittymään yhtä helposti kuin miehet. Naisten saattaakin olla helpompi kasvattaa auktoriteettiaan vaihtamalla työyhteisöä tai perustamalla yrityksen” , Nurmi uskoo.

Naisten on tänäkin päivänä miehiä vaikeampaa tasapainoilla työelämän, urakehityksen ja perhe-elämän välillä. Naiset myös tekevät edelleen perinteisiä ratkaisuja selviytyäkseen arjen paineista ja tinkivät omista tavoitteistaan miehen ja perheen perustamisen hyväksi. ”Muutot miehen työn ja uran perässä toiselle paikkakunnalle ovat nykyäänkin tyypillisiä naisten ratkaisuja”, väittää tutkija Nurmi.

Vaikka pelisäännöt työelämässä eivät olekaan molemmille sukupuolille samat, esteet naisten etenemiselle eivät johdu pelkästään kirjoittamattomista säännöistä. ” Naisilla on usein huonompi itsetunto ja arkuus ottaa haasteita vastaan. Myös tämä sanelee naisten mahdollisuuksia päästä taustalta rinnalle ja vaikuttajan rooliin”, Nurmi painottaa. Naiset eivät myöskään tue toisiaan urakehityksessä kuten miehet omissa veliverkostoissaan. Naisten sisarellisuus kompastelee vielä pahasti työelämään liittyvissä kysymyksissä.

Mikä sitten naisten avuksi? Naisten parempaan etenemiseen työelämässä voidaan vaikuttaa tarjoamalla samoja asioita, joita Nurmen tutkimat henkilöt saivat omassa koulutuksessaan: tasokasta ja laaja-alaista tietoa työelämästä, mahdollisuuksia vaihtaa kokemuksia ja verkostoitua muiden naisten kanssa. Näiden avulla vahvistuu naisten itsetunto ja he voivat ponnistaa työ- ja yksityiselämän paineista huolimatta pitkälle.

Johanna Tarpila / A4 Media Oy

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *