Monivuotinen joulutähti on perinteinen joulutervehdys ja suomalaisten suosikki.
Monivuotinen joulutähti on perinteinen joulutervehdys ja suomalaisten suosikki. Mutta onko se hyvä lahja?
Koti ja sisustus

Parhaat joulukukat, jotka kannattaa antaa lahjaksi – nämä kukat sopivat myös tuoksuherkille

Joulukukka on suosittu tuliainen. Otathan kuitenkin huomioon, etteivät kaikki kukat sovi tuoksuherkille. Puutarhaneuvoja Riikka Kerttula vinkkaa, mitä kukkia kannattaa viedä lahjaksi – ja mitkä kukista ovat niitä, joilla saat halutessasi kotiisi ihanan jouluisen tuoksun.
Teksti: Katri Koskinen Kuvat: iStock

Joulukukat ovat perinteinen joulutervehdys ja kodin koristaja. Tänä vuonna etenkin valkoinen väri on trendikäs valinta.

– Valkoinen on ollut jo muutamia vuosia nousussa joulun kukkasuosikeissa. Esimerkiksi jouluruusu on tyypillisesti valkoinen, ja sen suosio on lisääntynyt vuosi vuodelta. Valkoisesta joulutähdestä on myös jalostettu kirjavalehtisiä sekä purppuraan ja liilaan taittavia muotoja, puutarhaneuvoja Riikka Kerttula sanoo.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Jaana Huotari (@jaana.huotari66) jakama julkaisu

Valkoinen jouluruusu on tänä vuonna trendikäs.

Kukkakaupoissa saattaa törmätä myös värjättyihin, glitterin peittämiin kukkiin ja mehitähtiin.

– Ritarinkukan sipuleita on tänä jouluna saatavilla erivärisiin vahoihin kastettuna. Tällöin kukassa ei ole lainkaan multaa, eikä sitä tarvitse kastella.

Lue myös: Näin saat joulukukkasi kukoistamaan – vinkit 6 suositun joulukukan hoitoon

Joulukukat lahjaksi? Ota nämä asiat huomioon!

Joulukukat ovat suosittu lahja, mutta ennen kuin käärit joulukukan lahjapaperiin, muutama asia kannattaa ottaa huomioon. Esimerkiksi tuoksuherkälle joulukukka ei välttämättä ole se mieluisin saaminen.

– Joulukukista joulukaktus, tulilatva, annansilmä ja silkkikukat ovat varmoja tuliaiskukkia – ne sopivat kaikille, tulppaanit ja amaryllikset useimmille. Hyasintti puolestaan ärsyttää monia voimakkaan tuoksunsa vuoksi. Joulutähti aiheuttaa myös joillekin hengitystieoireita, Riikka Kerttula listaa.

Joulukukat: hyasintti.

Hyasintti on suosittu joulukukka, mutta kaikille nämä joulukukat eivät sovi. Tuoksuherkkä ei ole innoissaan saadessaan lahjaksi hyasintin: varsinkaan, jos kyseessä on tämä laji.

Joulukukista hyasintti tuoksuu kaikkein voimakkaimmalle – monille se nostattaa joulutunnelman kattoon, mutta toisille se aiheuttaa pahoinvointia.

– Hyasintin tuoksu ei ole tyypillinen kukkaistuoksu vaan se on jopa parfyyminomainen.  Siksi se saattaa aiheuttaa jopa päänsärkyä herkimmille, Kerttula kertoo.

Jos ei ole aivan varma, onko lahjan saaja tuoksuherkkä tai allerginen, kannattaa kukkakaupasta napata mukaan esimerkiksi joulukaktus.

– Tuoksuherkille hyviä kukkalahjoja ovat joulukaktuksen lisäksi ritarinkukka, tulppaanit, tulilatva ja monet jouluisiksi koristellut viherkasvit, kuten mehiruusuke, Kerttula neuvoo.

Joulukukat: Joulukaktus sopii myös allergiselle.

Jotkut joulukukat, kuten joulukaktus, sopivat myös allergiselle. Joulukaktus on myös monivuotinen kasvi.

Vaikka monivuotinen joulutähti on perinteinen joulutervehdys ja suomalaisten suosikki, Kerttula muistuttaa, että joulutähden maitiaisneste saattaa ärsyttää kosketeltaessa ja aiheuttaa herkimmille allergikoille ärsytysoireita.

– Myös joulun uusimpiin suosikkikukkiin kuuluva jouluruusu on myrkyllinen, samoin kuin kielo – tosin niistähän ei ole haittaa, jollei kasveja syö.

Joulutähtien ja jouluruusujen kanssa saakin olla tarkkana, jos kotona on lemmikkejä tai pieniä lapsia.

Jouluista tuoksua kotiin kieloilla ja havuilla

Moni meistä rakastaa sitä, miltä joulukukat tuoksuvat. Vahvasti tuoksuvia joulukukkia ovat hyasintti ja kielo.

– Hyasintin lajikkeissa on myös eroja – osa tuoksuu voimakkaammin ja osa hennommin. Tuoksu on sidottu enemmän lajikkeeseen kuin väriin, mutta olen huomannut, että usein sinisissä lajikkeissa on voimakas tuoksu, Kerttula kuvailee.

– Hienostuneemmin tuoksuva joulukukka on kansalliskukkamme kielo. Kieloja tosin on vaikeampi löytää ja niitä on usein vain muutama kappale jouluistutuksissa. Joulun tuoksuihin yhdistetään myös kuusen tuoksu.

Jos kotonasi ei ole  kokonaista joulukuusta, voit tuoda kuusen havuja sisälle, tehdä niistä kranssin tai istuttaa havuja valmiisiin kukka-asetelmiin.

Joulukukat.

Joulukukat koristavat kotia kauniisti.

Lue myös: Älä asettele kukkia joulukuusen viereen – kuusen läheisyys saattaa koitua joulukukkien kohtaloksi

Juttua muokattu 7.12.2020. Lisätty viimeinen kuva juttuun.

X