Koti ja sisustus

Näyttävät jasmikkeet tuovat ihanaa tuoksua pihaan – tällainen on suosionsa huippua elävä reipaskasvuinen kaunotar

Runsaasti kukkivat, tuoksuvat jasmikkeet tuovat suojaa ja silmäniloa pihaan. Istuta helppohoitoinen ja kestävä puutarhan kaunistus.

Teksti:
Satu Virtanen
Kuvat:
iStock

Jasmikkeet kukkivat aina valkoisina.

Runsaasti kukkivat, tuoksuvat jasmikkeet tuovat suojaa ja silmäniloa pihaan. Istuta helppohoitoinen ja kestävä puutarhan kaunistus.

Jasmikkeet ovat pensaita, joihin ilmaantuu kesällä runsaasti valkoisia kukkia. Pystykasvuinen jasmike kasvaa lajista riippuen yhdestä kuuteen metriin korkeaksi, ja jotkut erehtyvätkin luulemaan sitä puuksi.

Jasmikkeet ovat monikäyttöisiä ja soveltuvatkin niin yksittäisiksi pihan kaunistajiksi, suojaa tuoviksi pensaiksi kuin pensasaitamaiseen käyttöönkin.

−Suomessa jasmikkeita käytetään tyypillisesti yksittäin tai ryhmissä, mutta niiden suosio myös pensasaidassa on hiljalleen kasvanut. Erityisesti pihajasmiketta käytetään tässä tarkoituksessa, sillä se on reippaasti ja nopeasti kasvava, kertoo myymäläpäällikkö Mira Pötrönen Plantegen Itäväylästä.

Voimakas tuoksu jakaa mielipiteitä

Jasmike on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Tänä vuonna puuvartisten kasvien ystävien Dendrologian seura valitsi jasmikkeet vuoden puuvartissuvuksi.

Jasmike tekee runsaasti kukkia, minkä vuoksi se on suosittu kasvi pihan istutusryhmissä. Jasmikkeen kukat ovat lajikkeesta riippumatta aina valkoisia ja ne tuoksuvat melko voimakkaasti.

Suurikokoiset jasmikkeet kukoistavat maahan istutettuina, mutta voivat menestyä myös tarpeeksi suuressa ruukussa.
Suurikokoiset jasmikkeet kukoistavat maahan istutettuina, mutta voivat menestyä myös tarpeeksi suuressa ruukussa.

Jasmike on erittäin vähään tyytyvä ja helppohoitoinen kasvi, mikä selittää sen suosiota. Myös kukkien runsaus ja tuoksu miellyttää monia.

− Toisaalta tuoksu voi myös jakaa mielipiteitä, sillä kaikkia eivät voimakkaat tuoksut miellytä, ja joillekin ne voivat aiheuttaa allergiaakin, Pötrönen miettii.

Tuoksullaan jasmike houkuttelee pölyttäjiä puutarhaan, mikä voi myös jakaa mielipiteitä.

−Omasta mielestäni se on hyvä juttu, mutta toiset eivät pidä siitä, että pihaan tulee ampiaisia ja muita ötököitä, Pötrönen tuumaa.

Jasmikkeen koko riippuu lajista

Jasmikkeen astiataimia voi istuttaa pihaan koko kasvukauden ajan. Kasvi viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla kasvupaikalla ravinteikkaassa ja kalkkipitoisessa maassa.

Istuttamisen jälkeen jasmike ei vaadi runsaasti hoitoa. Kasvi kukkii parhaiten muutaman vuoden ikäisillä versoilla, joten siitä kannattaa leikata pois vanhempia oksia aina kevättalvella tai kesällä kukinnan jälkeen.

Jasmikkeet ovat oksina kauniita maljakossa.
Jasmikkeet ovat oksina kauniita maljakossa.

−Jasmikkeita on kymmeniä eri lajeja, ja ne ovat kaikki yllättävän kestäviä. Eroa on lähinnä kasvukoossa. Esimerkiksi hovijasmike kasvaa 3−5 metriä korkeaksi, kun taas pikkujasmikkeen korkeus jää 1−1,5 metriin. Pihajasmike on kooltaan näin välistä ja kasvaa 2−3-metriseksi, kertoo Pötrönen.

Kestävät jasmikkeet menestyvät Oulussa asti

Myös jasmikkeen kukinta-aika riippuu lajikkeesta. Pihajasmike ja loistojasmike alkavat kukkia usein jo kesäkuun lopussa, kun taas hovijasmike kukkii vasta myöhään heinäkuussa.

−Jasmike menestyy pohjoisemmassakin Suomessa, joskaan ei aivan maan pohjoisimmassa osassa. Osa lajikkeista menestyy jopa kasvuvyöhykkeellä 5, joka ulottuu Oulun pohjoispuolelle, sanoo Pötrönen.

Samankaltaisesta nimestään huolimatta jasmike ei liity millään tavalla jasmiiniin. Pötrösen mukaan kyseessä on kaksi täysin erilaista kasvia.

−Jasmiini on oliivikasvien heimoon kuuluva köynnösmäinen kasvi, joka kasvaa Aasiassa ja Euroopassa. Niillä ei ole muuta yhteistä kuin se, että molemmissa on melko voimakas tuoksu.

X