Koti ja sisustus

Nenä tukossa kotona? Homeen sijaan syynä voi olla puhdistusta kaipaava ilmanvaihto

Oireita aiheuttava, huono sisäilma kotona saattaa johtua siitä, että ilmanvaihdon suodattimet ja venttiilit kaipaavat huoltoa. Lue, miten puhdistat ilmanvaihdon ja liesituulettimen suodattimet oikein ja riittävän usein.

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Istock

Likainen ilmanvaihto voi aiheuttaa tukkoisuutta ja muita oireita.

Oireita aiheuttava, huono sisäilma kotona saattaa johtua siitä, että ilmanvaihdon suodattimet ja venttiilit kaipaavat huoltoa. Lue, miten puhdistat ilmanvaihdon ja liesituulettimen suodattimet oikein ja riittävän usein.

Onko nenäsi jatkuvasti tukossa, kun olet kotona? Tai heräätkö aamuisin siihen, että kurkku ja sieraimet tuntuvat kuivilta?

Ennen kuin hätäännyt ja alat selvittää, onko kodissasi mahdollisesti hometta tai allergisoivia materiaaleja, kannattaa tarkistaa ilmanvaihtojärjestelmän suodattimet ja venttiilit. Ne ovat saattaneet kerätä sisäilmaa huonontavaa pölyä ja likaa.

Kysyimme Hengitysliiton korjausneuvoja Heikki Rautiolta vinkit siihen, miten ja kuinka usein liesituulettimen suodatin sekä koneellisen ilmanvaihtojärjestelmän suodattimet ja venttiilit tulisi puhdistaa.

1. Puhdista liesituulettimen rasvasuodatin parin kuukauden välein

Käsi sydämelle: milloin viimeksi puhdistit liesituulettimen suodattimen? Niinpä. Se unohtuu helposti, vaikka se pitäisi tehdä 1—3 kuukauden välein. Jos liesituulettimen rasvasuodatinta ei puhdista tai vaihda, ilmanvaihto alkaa kärsiä. Liesituuletin on yksi kodin poistoilmanaukoista.

Liesituulettimen rasvasuodattimet ovat joko pesunkestävää metalliverkkoa, vaahtomuovia, kuituvanua tai kertakäyttöistä kuitukangasta. Metalliverkkoiset liesituulettimet voidaan yleensä pestä astianpesukoneessa – ohjeet löydät liesituulettimen käyttöohjeista.

Metalliverkkoisen suodattimen voi pestä myös käsin harjaamalla ja käyttämällä tiskiainetta. Pahasti pinttyneen suodattimen voi jopa laittaa isoon kattilaan ja keittää, jotta lika irtoaisi paremmin.

Mikäli rasvasuodatin on tehty pehmeästä, huokoisesta aineesta, pusertele sitä pesuaineliuoksessa, huuhdo ja kuivaa. Älä käytä liesituuletinta ilman rasvasuodatinta.

2. Vaihda ilmanvaihdon suodattimet ainakin pari kertaa vuodessa

Jos koneellinen ilmanvaihto on keskitetty, ilmanvaihtokone on taloyhtiössä yhteinen. Silloin sinun ei tarvitse välittää suodattimen vaihdosta, koska se on taloyhtiön tehtävä.

Joissakin kodeissa on huonekohtainen ilmanvaihto, jolloin ilmanvaihtokone sijaitsee useimmiten kylpyhuoneessa. Sen suodattimet pitää vaihtaa pari kertaa vuodessa. Suodattimet kannattaa vaihtaa ennen pahimman siitepölykauden alkamista keväällä ja syksyllä ennen lämmityskautta.

Jos koti sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn kadun varrella, niin silloin suodattimia joutuu vaihtamaan useamminkin.

3. Pyyhi ilmanvaihtokanavan ritilä tai venttiili ainakin kerran vuodessa

Tuloilmanvaihtokanavat sijaitsevat makuuhuoneissa ja olohuoneessa. Poistoilmanvaihtokanavat taas märkähuoneissa. Kanavan edessä on ritilä tai lautasmallinen venttiili, joka pölyttyy. Pidä ne puhtaina, jotta pöly ei ala leijailla asunnossa.

Ilmanvaihtokanavat on hyvä pyyhkiä tai imuroida ainakin kerran vuodessa. Pölyrätillä voi myös pyyhkäistä kanavan suulta sen verran kuin käsi yltää sisälle kanavaan. Ilmanvaihtokanavat pitää myös nuohota säännöllisesti. Sen voi tehdä vain ammattilainen.

Lue lisää: Epäiletkö kodissasi sisäilmaongelmaa? Lue sisäilmaneuvojan helpot vinkit tilanteen kartoittamiseksi

4. Irrota venttiili varovaisesti

Kun irrotat venttiiliä, ole varovainen. Venttiilin täytyy olla oikeassa asennossa, jotta huoneistoon tulee oikea määrä ilmaa. Kun säätää yhtä venttiiliä, se vaikuttaa myös toisen venttiilin asetuksiin. Venttiilin pitäisi irrota helposti, kun sitä vähän pyöräyttää. Jos venttiiliä ei ole irrotettu pitkään aikaan, se saattaa olla tiukassa.

Venttiilejä on erilaisia. Venttiilin keskiosa voi olla putkimainen tai kierretanko. Kierretangon voi puhdistaa samaan tapaan kuin muutkin osat, kunhan pitää huolen siitä, että ei muuta asetuksia. Katso lisätietoja venttiilin puhdistamisesta Hengitysliiton sivuilta. Voit myös soittaa Hengitysliiton palvelevaan puhelimeen ja kysyä sieltä neuvoa. Jos olet edelleen epävarma ja venttiili tuntuu olevan tiukassa, pyydä isännöitsijältäsi apua.

Lähteenä käytetty myös Marttojen ohjetta liesituulettimen huoltamisesta.

X