Koti ja sisustus

Neuleen viimeistely

9.9.2010 Teksti: Anna.fi

Neuleen viimeistelyOn aina yhtä mukava tunne, kun neulepuseron viimeinen kappale valmistuu ja voi viimein alkaa kasata kappaleita ja nähdä työnsä tulokset. Kappaleiden viimeistelyssä ja ompelemisessa ei kannata kuitenkaan hätäillä, sillä huolimattomasti kasattu neule voi pilaa upeasti neulotut kappaleet.

Neuleen kasaamiseen menee aikaa. Höyrytä ensin kappaleet kaavojen mittoihin ja ompele ne vasta sitten kauniisti ja huomaamattomasti yhteen. Alla olevissa kuvissa näytetään erilaisia kappaleiden kiinnittämistapoja. Valitse niistä omasi.

Neuleohjeissa on yleensä laskettu yksi silmukka saumavaran ompelua varten. Jos haukkaat saumoista enemmän, niin neuleen mitat pienevät samassa suhteessa.

Ompeleminen työn päältä

Kuva 1 Sivusaumojen ompeleminen työn oikealta puolelta on helppo ja siisti kappaleiden kiinnitystapa, sillä siinä näet mitä teet. Pujota neula kahden kerrosjuoksun alta (kuva 1).
Kuva 2 Tee vuorostaan samalla tavalla myös toisessa kappaleessa (kuva 2). Voit pujottaa neulan myös jokaisesta kerrosjuoksusta, jolloin ompelusaumasta tulee tiiviimpi.
Kuva 3 Ompele kappaleet yhteen neuleen langalla.

 

Ompeleminen työn nurjalta puolelta

Ompeleminen työn nurjalta puoleltaOmpele kappaleet yhteen työn nurjalta puolelta laakapistoin.

 

 

 

 

 

Virkkaamalla yhteen työn nurjalta puolelta

Virkkaamalla yhteen työn nurjalta puoleltaVirkkaa kappaleet yhteen työn nurjalta puolelta.

 

 

 

 

 

Ompeleminen yhteen silmukoita jäljentämällä

Kuva 1 Päätä kappaleiden silmukat ensin normaalisti ja ompele sitten yhteen silmukoita jäljentämällä.
Kuva 2 Pujota neula vuorotellen alemman (kuva 1) ja ylemmän (kuva 2) kappaleen silmukan takaa.
Kuva 3 Voit yhdistää nurjaa neuletta olevat kappaleet samalla tavalla, jolloin saumakohta uppoutuu nurjien silmukoiden väliin.
Kuva 4 Kaunein ja huomaamattomin lopputulos tulee, kun viimeistelee sillä langalla ja värillä, millä neule on toteutettu.

 

Kappaleiden yhdistäminen silmukoimalla

Kaunein, mukavin ja vaikein kiinnitystapa on ommella kappaleet yhteen silmukoimalla, jolloin saumakohtaa ei oikeastaan tule ollenkaan. Siinä neulalle poimitaan 2 silmukkaa vuorotellen kummastakin kappaleesta, mutta niin että silmukkapari kiinnittyy aina edelliseen silmukkaan.

Jos asia jäi epäselväksi, niin alla olevissa kuvissa selitetään vielä tarkemmin.

Kuva 1 Pujota neula alemmassa kappaleessa olevaan silmukkaan ja siitä jatka alakautta seuraavaan silmukkaan (kuva 1).
Kuva 2 Päästä vasta nyt puikolla oleva silmukka vapaaksi (kuva 2).
Kuva 3 Pujota nyt neula vuorostaan ylemmässä kappaleessa olevaan edelliseen silmukkaan ja siitä jatka alakautta seuraavaan silmukkaan (kuva 3).
Kuva 4 Päästä vasta nyt puikolla oleva silmukka vapaaksi (kuva 4).

 

Vetoketjun kiinnittäminen neuleeseen

Kuva 1 Avaa alhaalta aukeava vetoketju ja kiinnitä toinen puoli neuloilla etukappaleen reunaan.
Kuva 2 Kiinnitä myös toinen puoli vetoketjusta. Vedä vetoketju kiinni ja varmista, että etukappaleet asettuvat symmetrisesti ja tasaisesti. Korjaa tarvittaessa kappaleiden kiinnitystä.
Kuva 3 Avaa vetoketju ja ompele se rullalangalla kiinni työn oikealta puolelta, jolloin laakapistot on helppo tehdä siististi ja huomaamattomasti vetoketjun reunaan. Varmista kuitenkin, että vetoketju aukeaa.

 

Neulepääntien viimeisteleminen

Kuva 1 Pääntien reunasta kauniisti poimitut silmukat antavat neuleelle viimeistellyn ulkonäön.
Kuva 2 Kannattaa katsoa omaa työn jälkeä kriittisesti ja tarvittaessa vaikka purkaa ja yrittää uudelleen.

 

Kavennuskohtien merkitseminen neuleessa

Kavennuskohtien merkitseminen neuleessaNeulominen on paljon helpompaa ja selvempää, kun kavennuskohdat merkitsee sitä mukaan kun niitä tekee. Kuvassa on yksi helppo merkitsemistapa. Siinä työn mukana kulkevaa langanpätkää pyöräytetään jokaisessa kavennuskohdassa silmukan ympäri.

 

 

 

Pudonneen silmukan poimiminen

Pudonneen silmukan poimiminenPuikolta pudonnut silmukka voi joskus purkaantua. Helpoin tapa korjata virhe on neuloa se virkkuukoukun avulla kerros kerrokselta uudelleen. Kuvassa koukku on työnnetty pudonneeseen silmukkaan ja koukun avulla jokaisesta suorasta lankajuoksusta koukataan uusi oikea silmukka. Jos mallineulos on monimutkainen, niin kannattaa kyllä surutta purkaa neuletta pudonneen silmukan verran.

 

 

LUE MYÖS | Osa 11: Intarsiakuvion neulominen

Teksti ja kuvat Lea Petäjä

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *