Koti ja sisustus

Nyt himoitaan laakeita samppanjalaseja ja mahonkia – trenditietoinen sisustaja etsii nyt vanhaa, värikästä ja yksilöllistä

Keräily on yhä suurempi trendi sekä Suomessa että maailmalla. Mitä kirpputoreilta, antikvariaateista ja vanhojen tavaroiden myymälöistä kannattaisi nyt etsiä ja ostaa ja mitä ei? Foxin Huutokaupan metsästäjät Suomi -ohjelman asiantuntijat Pauliina Laitinen-Littorin, Mika Siren ja Bernt Morelius kertovat.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
Istock

Laakeat samppanjalasit ovat nyt erityisen haluttuja trenditietoisten keräilijöiden keskuudessa.

Keräily on yhä suurempi trendi sekä Suomessa että maailmalla. Mitä kirpputoreilta, antikvariaateista ja vanhojen tavaroiden myymälöistä kannattaisi nyt etsiä ja ostaa ja mitä ei? Foxin Huutokaupan metsästäjät Suomi -ohjelman asiantuntijat Pauliina Laitinen-Littorin, Mika Siren ja Bernt Morelius kertovat.

Vanhojen tavaroiden, huonekalujen ja taiteen hankkiminen ja kerääminen on nousemassa yhä suuremmaksi trendiksi pitkän minimalismia ja valkoisuutta ihannoineen  kauden jälkeen. Tätä mieltä ovat Pauliina Laitinen-Littorin, Bernt Morelius ja Mika Siren, televisiokanava Foxin Huutokaupan metsästäjät Suomi -ohjelman asiantuntijat.

– Valkoisten Ikea-kotien aika alkaa olla täynnä. Ne ovat niin persoonattomia, että ihminen ei työpäivän jälkeen tiedä, tuliko hän kotiin vai naapuriin, antiikkiliike Old Timesin pitäjä Bernt Morelius sanoo.

Jos haluaa erottautua muista, ei kannata ostaa mitään uutta, Morelius neuvoo.

– Designia tehdään nykyään sarjatuotantona valtavia kappalemääriä. Kun ostaa vanhaa tai antiikkia, tietää ettei niitä – esimerkiksi huonekaluja – ole tehty kovin monta kappaletta. Silloin saa oikeasti jotain omaa.

Nousussa: mahonki ja laakeat samppanjalasit

Moreliuksen mukaan käyttötavaroita kysytään ja ostetaan nyt paljon. Ne kannattaa myös ottaa käyttöön, ei kaappeihin pölyttymään.

– Mahonki on olut pois muodista, mutta on tulossa takaisin. Viime viikkoina olen myynyt monta pikkupöytää, tällä hetkellä kysytään paljon päivittäiseen käyttöön tarkoitettuja asioita, esimerkiksi laakeita samppanjalaseja.

Korkeat samppanjalasit ovat siis asioista jotain tietävien keskuudessa aivan last seasonia?

– Ainakaan kukaan ei halua nyt ostaa niitä, mutta laakeita laseja kysellään jatkuvasti. Se johtaa siihen, että ne joilla laakeita laseja on, käyttävät niitä eivätkä luovu niistä, ja siksi harvojen kauppaan asti saapuvien hinta on korkea, Morelius valottaa antiikkiliikkeen hinnanmuodostusta.

Tavaroiden kysyntä vaihtelee paljon.

– Samovaarit olivat yhteen aikaan todella haluttuja, nyt niitä ei mene yhtään, Myös ikonit olivat vähän aikaa sitten todella suosittuja, nyt niitä on markkinoilla liikaa ja innostus laantunut, Morelius kertoo.

Väärennösten suosio kasvussa

Taidetohtori Pauliina Laitinen-Littorin vinkkaa keräämään ”huomisen antiikkia”.

– Retroa kerätään paljon, ja etenkin kiinnostus populaarikulttuurin hahmoja kohtaan on kasvamassa: Mikki Hiiret ja kaikenlaisiin tv-hahmoihin liittyvä tavara on tällä hetkellä hyvin haluttua, Laitinen-Littorin sanoo.

Myös erilaisten väärennösten suosio on kasvamassa.

– Populaarikulttuurissa väärentäjät ja väärennökset ovat nousseet esiin ja siksi myös keräilijöiden mielenkiinto niitä kohtaan on noussut. Yritin itsekin vähän aikaa sitten ostaa väärennöksen, mutta kukaan ei halunnut myydä, koska niiden hinta on noussut niin paljon, Laitinen-Littorin kertoo.

Alunperin kuuluisien taideteosten jäljennökset eivät olleet väärennöksiä, vaan osa opiskelua. Väärennökseksi ne muuttuvat vasta, jos ne on signeerattu harhaanjohtavasti.

– Joskus oli tavallista, että montakymmentä taideopiskelijaa teki yhtäaikaa jäljennöstä samasta taulusta. Kopio saattoi olla jopa parempi kuin alkuperäinen, Morelius sanoo.

Toki ostaessa täytyy tietää, ostaako väärennöstä vai aitoa.

– Jos on luullut ostavansa aidon ja maksanut sen mukaisen hinnan, tietysti pettyy kun teos osoittautuu väärennökseksi, Laitinen-Littorin sanoo.

Tärkeintä on itse tykätä siitä, mitä hankkii

Taiteen harrastaja ja asiantuntija Mika Sirenin mielestä tärkeintä keräilyssä ei ole raha, vaan oma nautinto ja onni siitä, mitä omistaa.

– Kannattaa pitää siitä, mitä kerää, kerääpä sitten vaikka näennäisesti arvottomia pullonkorkkeja.

Omaan makuunsa kannattaa Sirenin mukaan luottaa trendejä ja brändejä enemmän. Uniikkikappaleet ja Artekin lasiosaaminen ovat tavoittelemisen arvoisia, eivät muumimukit tai massatuotetut huonekalut.

Sirenin vinkki keräilijöille liittyy vanhempaan suomalaiseen maalaustaiteeseen.

– Veikkaan, että nyt kannattaa lähteä etsimään 1910- ja 1920-luvun kotimaisia värikauden töitä. Ne saattavat olla se seuraava iso juttu, etenkin  tuon ajan tekijöiden varhaistyöt, jotka on maalattu eikä piirretty ja joissa on vähän impressionismia mukana, Siren neuvoo.

Käytä ostaessa kaikkia aisteja

Onko olemassa mitään yleissääntöä siitä, millaista taidetta tai tavaraa ei ainakaan kannata ostaa?

–  Jos taidetta miettii sijoituskohteena, kannattaa kiinnittää huomiota teoksen aiheen neutraaliuteen. Hyvin poliittinen, eroottinen tai aiheeltaan epämiellyttävä  taideteos voi olla vaikea myydä, vaikka tekijä olisi kuinka tunnettu, Laitinen-Littorin sanoo.

–  Moderniin taiteeseen kyllästytään nopeasti ja klassikot eivät vielä pure ainakaan nuorisolle, Siren täydentää.

Morelius muistuttaa myös, että vanhaa tavaraa hankkiessa kannattaa käyttää kaikkia aisteja.

–  Jos tuoli horjuu tai on liian matala, sitä ei kannata ostaa. Jos kaappi haisee tai hopeakannu on liian kevyt, se kannattaa jättää kauppaan.

Huutokaupan metsästäjät Suomi perjantaisin klo 17.00 Foxilla.

X