Koti ja sisustus

Nyt on aika vaihtaa mullat! Mullanvaihdon 7 tärkeää vaihetta – näin onnistut elvyttämään vanhan viherkasvisi

Milloin viimeksi vaihdoit huonekasvien mullat? Jos vastasit yli vuosi sitten tai et koskaan, on aika pistää mullat vaihtoon. Paras aika mullanvaihdolle on helmi-maaliskuussa.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock

Mullanvaihdon aika! Sekä kukat että viherkasvit kaipaavat uutta multaa kevättalvisin.

Milloin viimeksi vaihdoit huonekasvien mullat? Jos vastasit yli vuosi sitten tai et koskaan, on aika pistää mullat vaihtoon. Paras aika mullanvaihdolle on helmi-maaliskuussa.

Onko jukkapalmusi luovuttanut pelin, nuupahtanut ja näivettynyt? Syy voi olla siinä, että et ole vaihtanut sen multia toviin.

Mullanvaihto jää tekemättä aivan liian monelta, vaikka se on ehdoton edellytys kasvien hyvinvoinnille: säännöllinen mullanvaihto takaa sen, että huonekasvin juuret säilyvät elinvoimaisina.

Miksi mullanvaihto on tärkeää?

Mullanvaihdolla on muutakin merkitystä kuin antaa kasvin juurille lisää kasvutilaa. Multa maatuu vähitellen ruukussa ja samalla se tiivistyy. Vanhassa mullassa kasvin juurilla on ilmattomat olosuhteet, jolloin juuret kärsivät ja kasvi näivettyy. Jos juuret kuolevat, kasvikin kuolee.

Myös kasteluvedestä ja lannoitteista multaan kerääntyy vähitellen haitallisia määriä kalkkia ja suoloja. Kun mullan suolapitoisuus nousee, kasvi ei enää saa riittävästi vettä ja alkaa nuutua.

Milloin mullanvaihto kannattaa tehdä?

Mullanvaihto on aina kasville fyysinen rasitus. Mullanvaihto rasittaa kasvia vähiten, kun se tehdään heti kevättalvella uuden kasvun alkaessa. Mullanvaihto kannattaa tehdä helmikuussa, viimeistään maaliskuussa.

Pistä myös merkille, tarvitseeko viherkasvisi mahdollisesti isomman ruukun. Jos kasvin juuret kurkottavat mullan pinnalle tai ruukun pohjassa olevan reiän läpi, on se selvä merkki siitä, että kasvi tarvitsee isomman ruukun.

Näin vaihdat mullat – mullanvaihdon 7 vaihetta:

Katso vinkit, miten teet mullanvaihdon niin, että multaan muodostuu kestävä rakenne ja se säilyy ilmavana seuraavaan mullanvaihtoon asti.

Mullanvaihto tulee tehdä helmikuussa.
Mullanvaihto kannattaa tehdä helmikuussa.
  1. Kastele kasvi hyvin ennen mullanvaihtoa. Multa kannattaa kastella jo edellisenä päivänä. Kostea juuripaakku irtoaa näin helpommin ruukusta.
  2. Esikostuta uusi multa ennen ruukutusta erillisessä astiassa (1 dl vettä/multalitra)
  3. Irrota kasvi vanhasta ruukusta ja poista hellästi vanhaa multaa juuripaakusta. Leikkaa samalla kuolleet juuret pois.
  4. Laita uuden ruukun pohjalle parin sentin kerros kevytsoraa salaojaksi ja peitä se ohuella multakerroksella.
  5. Laita kasvi uuteen, mahdollisesti isompaan ruukkuun. Valuta juuripaakun ympärille kostutettua multaa hellästi tiivistäen. Jätä pinnalle kasteluvara.
  6. Älä kastele kasvia heti mullanvaihdon jälkeen, vaan nosta se muutamaksi päiväksi pois suorasta auringonvalosta. Sumuta lehtiä usein.
  7. Kastele muutaman päivän päästä varovasti pienissä erissä.

Lue myös:

8 terveydelle ja huoneilmalle parasta kasvia – hanki näitä kotiisi!

Älä heitä joulukukkaasi pois! Nämä joulukukat voivat säilyä jopa vuosia

Sisustustrendi: Viherkasvit parantavat sisäilmaa ja sielua

Aavikon kaunottaret – helppohoitoiset kaktukset ovat nyt muotia sisustuksessa

Sisusta viherkasveilla – katso ihanat ideat

Lähteet: Biolan, KekkiläMartat

X