kasvihuone vanhoista ikkunoista
Oman kasvihuoneen antimet maistuvat vaikka aamupalalla.
Koti ja sisustus

Nyt on pirteä kasvihuone! Riinan puutarhaunelma on kuin minikerrostalo

Vanhat ikkunat saivat uuden elämän ja Riina Sundström kauan kaipaamansa upean kasvihuoneen. Trendikäs kasvihuone kootaan vanhoista ikkunaruuduista.
Teksti: Tiia Kailaheimo Kuvat: iStock ja Riinan kotialbumi

Oma kasvihuone vanhoista ikkunoista oli Riina ja Kari Sundströmin pitkäaikainen unelma. Pariskunta oli jo vuosia harrastanut lavakaulusviljelyä ennen kuin unelmien kasvihuone pari vuotta sitten valmistui.

Nyt pariskunnan pihalla seisoo veikeä, pientä kerrostaloa muistuttava kasvipaikka ja kesähuone.

kasvihuone vanhoista ikkunoista

Riinan ja Karin kasvihuoneen väriksi valikoitui kaunis kartanonkeltainen valkoisilla yksityiskohdilla.

Kotiliesi.fi: Kasvihuone kotipihalle: Millainen, minkä kokoinen ja muut tarvikkeet – nämä asiat haluat tietää ennen kasvihuoneen hankintaa

Vanhojen ikkunoiden uusi elämä

Riinalle oli tärkeää tehdä kasvihuone nimenomaan vanhoista ikkunoista, jotka hankittiinkin ystävien 1920-luvun talosta.

– Vanhoilla ikkunoilla saa persoonallisen näköisen kasvihuoneen. Ja me olemme muutenkin kierrätyshenkisiä ihmisiä, Riina kertoo.

Vanhoista ikkunoista kootut kasvihuoneet ovat olleet oikein trendivirtaus viime vuosina. Riinakin haki kasvihuoneeseen inspiraatiota sosiaaliseen mediaan kuvatuista ihanista, itsetehdyistä kasvihuoneista.

kasvihuone

Kasvihuone sommiteltiin pala kerrallaan. Vain muoto oli selkeä alusta asti.

Sundströmeillä ei ollut kasvihuoneelle tarkkaa piirustusta, vaan se valmistui ikkuna ikkunalta sommittelemalla. Muutamia mutkia rakennusprojektin matkalla ilmaantui.

– Entisöimme kaikki kitit ikkunoihin. Vanhat olivatkin aika tiukassa, ja muutama ikkuna poksahti rikki. Jouduimme ostamaan niihin uudet lasit. Myös ikkunamaalin kuivumisessa kesti todella kauan.

Suunnitelman puuttumisesta huolimatta pariskunnalla oli tietämystä kasvihuoneelta vaadittavista ominaisuuksista. Kasvihuone vanhoista ikkunoista tuotiin nykypäivään modernilla teknologialla.

Kasvihuoneen tuuletus ja sopiva lämpötila hoituvat muutamalla automatisoidulla ikkunalla, kastelujärjestelmän ansiosta kasveja ei tarvitse olla itse päivittäin kastelemassa ja keväisin lämmitin pitää yöpakkaset poissa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Riina🌻 (@retroriina) jakama julkaisu

”Vähempikin olisi riittänyt”

Riina kertoo, että rakennusprojekti kesti aikaisesta keväästä elokuun loppuun. Viime kesänä he pääsivät ensimmäisen kerran viljelemään kasvihuoneessaan.

Riina kasvatti kaiken siemenestä asti itse ja valitsi kasvihuoneeseen parhaat taimet. Satoa tuli riittämiin.

– Sanotaanko näin että vähempikin olisi riittänyt, Riina naurahtaa.

Ensimmäisenä kesänä satoa tuli runsaasti.

Tänä vuonna hän aikoo ostaa valmiit taimet säilyttääkseen jonkinlaisen kontrollin. Riina vinkkaakin olemaan maltillinen kasvimäärissä.

– Ei kannata tunkea niin täyteen kuin meillä oli. Tänä vuonna otamme maltillisemmin.

Viime vuoden sadon menestyjiä Riinan kasvihuoneessa olivat tomaatti, kurkku, paprika ja chili. Kasvihuoneesta haettiinkin aamupalapöytään kurkut ja tomaatit.

– Onhan se hienoa seurata kasvien kasvua – kun löytää jonkin salassa kasvaneen, mitä ei olekaan huomannut muina päivinä. Se on omanlainen maailmansa ja hieno harrastus.

kasvihuone

Kasvihuoneessa kelpaa tunnelmoida syys- ja kevätiltaisin.

Kasvihuoneesta on Riinalle ja Karille iloa satokauden ulkopuolellakin.

– Keväisin ja syksyisin käytämme sitä ajanvietteeseen. Siellä on pieni sohva, ja kylmemmillä ilmoilla siellä on lämmin, kun aurinko paistaa eikä sisään tuule. Saatan lukea siellä kirjaa ja joskus olemme nauttineet lasilliset viiniä.

Lue myös: Sopisivatko sinulle hempeät dianat vai haaveiletko upeista amppeleista? Listasimme kauneimmat kesäkukat pihalle ja parvekkeelle

X