Koti ja sisustus

Oikea asenne helpottaa pääsykokeisiin pänttääjää

9.3.2001 Teksti: Anna.fi

Turun kaupungin pääkirjaston lukusalissa melkoinen vilske, vaikka on lauantaiaamu. Yksi liikehtii levottomasti paikallaan, toinen yskähtelee vaimeasti vähän väliä, kolmas rapisuttaa karkkipussia ja neljäs laittaa takkia naulakkoon. Suurin osa ahkerista ja tietoa ahmivista opiskelijoista lienee ylioppilaskirjoituksiin valmentautuvia nuoria, mutta on joukossa jo jokunen pääsykokeisiin pänttääjäkin.

Tavoitteena tiedotusala

Eve Kuusela, 20, istuu keskittyneesti kasvot kiinni kirjassa. Hän on raahautunut kirjastoon jo heti aamusella ovien avauduttua. Eve on valinnut tulevaisuuden tähtäimekseen tiedotusalan Tampereen tai Helsingin yliopistossa. Tähän mennessä takana on jo satoja sivuja tekstiä ja kymmeniä oppikirjoille omistettuja päiviä, sillä Eve aloitti pääsykokeisiin lukemisen jo tammikuun lopussa.

”Mä olen semmoinen ihminen, että muhun ei tartu tieto helposti. Mun pitää lukea kaikkein yksinkertaisemmatkin asiat läpi moneen kertaan, jotta ne varmasti jäävät mieleen. Käytännössä mun pitäisi osata koko kirja ulkoa, silloin vasta olisi varma olo”, Eve kertoo.

Eve kirjoitti ylioppilaaksi keväällä 1999. Kirjoitusten jälkeen nuori nainen piti kaksi välivuotta ja suuntasi au-pairiksi Ranskaan serkkunsa perheen luokse.

”Halusin vähän paussia opiskeluun. Kyllä mä kuitenkin jo lukiossa tiesin, mitä mä elämältäni uran suhteen haluan. Mä olen aina ollut hyvä äidinkielessä ja luulen, että toimittajan työ voisi olla mun juttu.”, Eve arvelee.

Sisään pääsevät vain harvat ja valitut

Even motivaatio yliopisto-opiskeluun on kova, vaikkei hän itseään kovin hyvänä oppijana pidäkään.

”Mä tankkaan ja toistan asioita ja keskityn ehkä liikaa yksityiskohtiin, vaikka mun pitäisi yrittää ymmärtää kokonaisuuksia. Harmittaa vähän se, etten pysty omaksumaan asioita nopeammin, vaan joudun tekemään kovasti työtä ja käyttämään lukemiseen niin paljon aikaa. Mutta toisaalta, kyllä mä olen opiskelupaikan vuoksi aika paljon valmis tekemäänkin”, ensimmäistä kertaa akateemiseen oppilaitokseen yrittävä Eve miettii.

Viestintä- ja tiedotusala on jo usean vuoden ajan ollut yksi yliopistojen ehdottomasti suosituimmista aloista. Pyrkijöitä on vuosi vuodelta enemmän, ja sisälle pääsevät vain onnekkaimmat, noin viitisen prosenttia hakijoista. Vuosittain monta hyvää ja pätevää opiskelijaa joutuu kokemaan karvaan pettymyksen, kun yliopiston ovet eivät aukeakaan ja urakka on aloitettava alusta.

”Olen kyllä silmäillyt sisään päässeiden prosenttilukuja ja ne näyttävät aika hurjilta. Mutta jos niitä jäisi tuijottamaan, ei voisi hakea ollenkaan. Ja jokuhan sisään kuitenkin aina pääsee, miksen se siis yhtä hyvin voisi olla minä”, Eve tuumii optimistisesti.

Stressaamatta paras

Juha Koski, 23, yrittää sisäistää mieleensä filosofian oppeja Helsingin yliopiston Domus Academican lukusalissa.

”Pyrin yliopistoon nyt toista kertaa. Kunpa pisteet tällä kertaa riittäisivät, viime vuonna kun jäin vain puolentoista pisteen päähän”, nuori mies harmittelee.

Juha on aloitellut luku-urakkaansa hiljalleen maaliskuun aikana, eikä hän ole asettanut itselleen liian tiukkoja sääntöjä lukemisen suhteen.

”Yritän olla ottamatta pääsykokeista mitään stressiä, vaan luen silloin, kun siltä tuntuu. Eikä sitä aikaa hirvittävästi olekaan, sillä töissäkin pitää käydä. Mutta pääsykokeiden lähestyessä lukutahti varmaan vielä kiihtyy”, Juha arvelee.

Juhalle parasta lukuaikaa on yllättäen iltapäivä. ”Moni sanoo, että silloin väsyttää eniten eikä pysty keskittymään. Mutta mä tykkään nukkua aamulla pitkään ja olen virkeimmilläni puolenpäivän jälkeen, ja tieto uppoaa muhun silloin ehkä parhaiten.”

Sen sijaan että Juha yrittäisi lukea kotona, hän vaivautuu mieluummin Domus Academicaan. Juhalla on siihen monta hyvää syytä.

”Asun tässä melko lähellä ja tyttöystäväni työskentelee freelancerina kotoa käsin, joten on kaikkien puolesta parempi, että luen täällä. Täällä saan olla rauhassa ja voin keskityttyä lukemiseen paremmin, eikä täällä ole mitään ylimääräisiä ärsykkeitä, johon voisi jollain verukkeella turvautua, kun lukeminen alkaa nyppiä. Täällä ollessani vältyn vielä tekemästä kotitöitäkin”, Juha vitsailee.

Pepsi salainen ase

Mutta millaisin mielin toista kertaa yliopistoon pyrkivä mies odottaa pääsykokeita? ”Mulla on ihan hyvät fiilikset. Olen jo kerran käynyt pääsykokeissa, joten osaan valmistautua itse koetilanteeseen hyvin. Viime vuonna en edes yrittänyt lukea kovin tosissani ja sain silti hyvin pisteitä, joten nyt ei pitäisi tulla mitään ongelmia sisäänpääsyn suhteen.”

Lukiessa tulee nopeasti nälkä. Useimmat pääsykokeisiin pänttääjät popsivat päivän mittaan omia eväitään, jotta lukusalista ei tarvitsisi poistua ja näin menettää sekä lukumotivaatiotaan että lukupaikkaansa.

”Mun suosikkieväitäni ovat varmaankin suklaapatukka Twix, banaani ja Pepsi Max. Niistä saa energiaa”, Juha listaa nauraen.

Marianne Riiali / A4 Media Oy, Helsinki

Kuva: A4 Media Oy / Pekka Elomaa

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *