Koti ja sisustus

On aika tyydyttää oppimisen himo

Kansainvälistyminen näkyy myös harrastuksissa
16.8.1999 Teksti: Anna.fi

Kiinnostaisiko lähteä oppimaan rakentavaa vuorovaikutusta vai innostutko idän ihmeistä? Kansalais- ja työväenopistot ympäri maata ovat suurimpia harrastus- ja oppimismahdollisuuksien ahjoja. Kurssitarjontaa on valtavasti kädentaidoista yhteiskunnallisiin asioihin. Helsingin työväenopiston aluerehtori Hannele Mäkelä kertoo, että vuodesta toiseen ihmisiä kiinnostavat kielet, taitoaineet ja tietotekniikka. Tällä hetkellä entistä enemmän halutaan myös perehtyä yhteiskunnallisiin aineisiin ja kulttuuriin.

”Taitoaineiden harjoittamiseen kaikilla ei ole mahdollisuutta kotona. Saumureita ja keramiikan polttouuneja ei löydy joka huushollista. Senkin takia on tarvetta lähteä harrastamaan opistoihin.” Välineiden lisäksi erilaisten opistojen kursseilta haetaan mahdollisuuksia kehittää itseään hyvin, halvalla ja ammattilaisten avulla. Kurssit antavat mahdollisuuden täydentää myös työssä tarvittavia avuja. Tietotekniikan kurssit ovat mm. niin suosittuja, että ryhmiin on enemmän hakijoita kuin on paikkoja. Työpaikkakiusaamiseenkin keskitytään ja rakentavan vuorovaikutuksen opetteleminen ei haitanne ketään myöskään työelämässä.

”Työväenopistojen peruskursseista löytyy jokaiselle varmasti jotakin. Perusopintojen lisäksi kannattaa harkita yleisluentoja ja vaikka filosofian otsikon alla liikkuvia kursseja, joissa pystytään paneutumaan ajankohtaisiin asioihin”, Hannele Mäkelä antaa vinkkejä. Yhteiskunnassa liikkuvista asioista kertoo paljon mm. se, että kursseilla pohditaan suomalaisuuden symboleja, opetellaan ekoaakkosia ja jopa turvallisuuden perustaitoja.

Suomen avautumisen Eurooppaan ja muuhun maailmaan voi nähdä myös perinteisempien harrastuslajien parissa. Liikunta, ruoka- ja kädentaitojen kursseihin vaikuttaa selvästi muista kulttuureista opitut asiat. Jooga ja taiji tulevat Kaukoidästä ja ovat jo vakiintuneet suomalaisten harrastuksiksi. Kankaiden käsittelyyn vinkkejä on poimittu myös muista maista ja ruuanvalmistuksen kursseilla on entistä enemmän eri maiden keittiöihin tutustumista. Mielenkiintoiselta vaikuttaa myös uusi tulokas, sisustukseen ja filosofiaan kytkeytyvä Feng shui- menetelmä, jonka opiskelussa keskitytään sisustamiseen itämaisen filosofian keinoin. Tuloksena voisi oppia vaikkapa sisustamaan harmonisemman kodin tai viihtyisämmän työhuoneen.

Työväenopistoissa kurssit alkavat elo-syyskuun vaihteessa ja monilla paikkakunnilla materiaalit ovat parhaillaan jaossa ja ilmoittautuminen jo käynnissä. Kuntien ja harrastusseurojen tarjoama toiminta kiihtyy koulujen alkaessa, jolloin tilat tulevat käyttöön. Nyt on siis se aika, jolloin voi taas kerran päättää ryhtyvänsä aktiiviseksi.

Johanna Tarpila / A4 Media Oy

Kuva A4 Photo

Yhteystietoja kansalais- ja työväenopistoihin

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *