Koti ja sisustus

Onko rakennus terve vai sairas? Näin selvität!

Teksti: Anna.fi

Lähes miljoona suomalaista altistuu päivittäin huonolle sisäilmalle. Oireita sisäilmaongelmista on saanut huimat 600 000 suomalaista. Mistä huonon sisäilman voi tunnistaa ja mitä sille voi tehdä?

Onko rakennus terve vai sairas? Näin selvität!

Kiinnitä huomio ilmanvaihtoon

Suurimmassa osassa hometaloista on huono ilmanvaihto. Siksi olisi hyvin tärkeää tietää, millainen oman kodin ilmanvaihto on ja mistä raikasta ilmaa virtaa huoneisiin.

– Jokaiseen huoneeseen pitää tulla puhdasta ilmaa, arkkitehti ja sisäilma-asiantuntija Maria Nordin toteaa.

Sisäilmaa voi parantaa ilmanvaihtoa parantamalla eli lisäämällä tuloilman määrää ja tarkistamalla, että kaikki ilmanvaihtosuodattimet on vaihdettu. Maria painottaa, että pelkkä ilmanvaihdon parantaminen ei kuitenkaan poista esimerkiksi mikrobi- tai kosteusvaurioista johtuvia ongelmia.

– Jos kyseessä on rakenteellinen ongelma, on harvoin mitään pieniä juttuja, joiden avulla ongelman voisi helposti korjata.

Tunnista oireet

Huonon sisäilman aiheuttamista oireista yleisimpiä ovat päänsärky, väsymys, kuumeilu, infektiot sekä allergiat ja flunssan kaltaiset oireet.

Oireiden tunnistamisen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös oireettomiin jaksoihin, joiden perusteella oireet voi yhdistää esimerkiksi asuin- tai työpaikkaan: helpottuvatko oireet vaikkapa aina lomalla?

– Jos talo on erittäin huonossa kunnossa, oireetkaan eivät häviä hetkessä. Ja ainahan on myös se riski, että lomapaikkakin on homeessa, Maria muistuttaa.

Haista home

Hometta voi olla millaisessa talossa tahansa, eikä se vastoin yleistä uskomusta läheskään aina näy ulospäin tai haise voimakkaasti. Asunnon sisäilmaa haistelemalla taloa ei siis voi todeta homeettomaksi: hometta voi olla myös ilman homeen hajua.

Jos talossa on selvää homeen tai maakellarin hajua, on hyvin todennäköistä, että talossa on myös hometta. Toisaalta sisäilma voi olla tunkkainen myös ilman hometta, jos ilmanvaihdon kanssa on ongelmia.

Kartoita kotisi vaaranpaikat

Rakentaminen on muuttunut paljon eri vuosikymmenillä. Siksi olisikin tärkeää tuntea oman asuntonsa vaaranpaikat.

– Joidenkin ennen hyväksyttyjen rakenteiden, kuten 80-luvulla tehtyjen tiilijulkisivujen ja valesokkelien, tiedetään olevan tänä päivänä riskirakenteita. Kannattaa mennä Hometalkoot-sivustolle ja katsoa, mitkä ovat oman aikakauden rakennuksen tyypilliset riskikohdat.

Jos vuokra-asunnossa epäilee hometta, asiasta kuuluu sanoa vuokranantajalle. Voi kuitenkin olla, että vuokranantajan tekemät tutkimukset ja pienet korjaukset eivät altistumisen jälkeen enää riitä.

– Jos asuisin sisäilmaongelmaisessa vuokra-asunnossa, lähtisin aika herkästi etsimään uutta asuntoa. Terveyden uhalla ei kannata alkaa lähteä taistelemaan.

Tutki ja toimi

Marian mukaan paras talon kunnon tutkija on sertifioitu rakennusterveysasiantuntija.

– Hän osaa ammattilaisena ottaa huomioon kaikki asiat. Monet ottavat vain homekoiran, mutta monesti ongelman aiheuttaja voi olla kemikaali, kuitu tai jokin aivan muu.

Tutkimusten hinnat lähtevät halvimmillaan noin kahdestatuhannesta eurosta. Jos syytä ei heti löydetä, joudutaan tutkimuksia tekemään lisää, jolloin myös tutkimuskustannukset nousevat.

Kuva: Colourbox
Lähteet: Hometalkoot, Joutsenmerkki / Maria Nordin, Sisäilmayhdistys ry

Lue myös:

Tuholaiset – kodin kutsumattomat vieraat
Mökki ympärivuotiseksi – Miten onnistuu muutto mökille?
Testaa, olisiko sinusta remontoijaksi

X