Koti ja sisustus

Onko sähkönsäästäjän järkeä käyttää pesu- tai tiskikoneen pitkää eko-ohjelmaa? Vastaus on selkeä

Eko-ohjelma pesee astioita tai pyykkejä kauemmin mutta matalammassa lämpötilassa kuin tavallinen pesuohjelma. Onko eko-ohjelman käyttö kalliin sähkön aikana järkevää?

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Riippuu pesukoneesta, kuinka paljon eko-ohjelma säästää sähköä.

Eko-ohjelma pesee astioita tai pyykkejä kauemmin mutta matalammassa lämpötilassa kuin tavallinen pesuohjelma. Onko eko-ohjelman käyttö kalliin sähkön aikana järkevää?

Eko-ohjelma on nykyaikaisten astian- ja pyykinpesukoneiden vakiovarustelua. Mutta onko useita tunteja kestävää eko-ohjelmaa sähkön säästämisen näkökulmasta järkevää käyttää, kun tavallista pesuohjelmaa käytettäessä kone olisi huomattavasti vähemmän aikaa päällä?

Yksinkertainen vastaus on kyllä: eko-ohjelma vie vähemmän sähköä kuin tavallinen pesuohjelma.

– Veden lämmitys vie pesussa eniten energiaa. Ekopesuohjelmassa lämpötila on aina alhaisempi kuin tavallisessa pesussa, kertoo energiatehokkuuden asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta.

Astianpesukoneessa ekopesuohjelmaa käytettäessä veden lämpö on usein 50 astetta, kun tavallinen ohjelma lämmittää veden 60 asteeseen. Pyykinpesukoneessa eko-ohjelma toimii siten, että veden lämpötila on hetken aikaa esimerkiksi 60 asteessa, mutta lähtee sen jälkeen laskemaan. Tavallinen ohjelma pitää veden 60-asteisena pidempään.

Eko-ohjelma kestää kauan, koska alhaisemmassa lämpötilassa pyykkiä tai astioita täytyy pestä pidempään, jotta ne todella puhdistuvat.

Riippuu pesukoneesta, kuinka paljon eko-ohjelma säästää sähköä tavalliseen ohjelmaan verrattuna.

– Asia kannattaa tarkistaa oman pesukoneen ohjekirjasta, mutta sähköä kuluu eko-ohjelmalla arviolta noin 10–20 prosenttia vähemmän.

Lue myös: Tohtiiko kausivaloja enää käyttää, kun sähkön hinta nousee? Nämä ovat oikeasti kodin pahimmat sähkösyöpöt

Eko-ohjelma on vain yksi tapa säästää sähköä: muista myös nämä

Jos omassa pesukoneessa ei ole eko-ohjelmaa, sähköä voi säästää valitsemalla ohjelman, joka pesee astiat tai pyykit matalassa lämpötilassa.

Oli eko-ohjelmaa käytössä tai ei, paras sähkönsäästökeino kuitenkin on se, että pestään vain täysiä koneellisia.

– Yhtä lailla tärkeää on se, että vältetään turhaa pesua. Samaa mukia voi esimerkiksi käyttää kotona useamman kerran, ennen kuin se laitetaan koneeseen.

Monille vaatteille, kuten neuleille ja villavaatteille, voi myös riittää pelkkä tuuletus, jos näkyviä tahroja ei ole.

Sähkön säästön näkökulmasta merkitystä on myös sillä, millä tavalla pyykit kuivataan. Kuivausrumpu voi olla todellinen sähkösyöppö: pyykin kuivattaminen telineessä on sähkönsäästäjän valinta.

Valitse likaisille astioille ja pyykeille normaali ohjelma

Eko-ohjelman käyttö ei aina ole energian säästön näkökulmasta järkevin vaihtoehto. Jos astiat ovat hyvin likaisia, ne eivät välttämättä täysin puhdistu eko-ohjelmalla, joka käyttää 10 astetta kylmempää vettä kuin tavallinen ohjelma.

Jos astiat jäävät likaiseksi ja ne pitää pestä uudestaan, sähköä kuluu huomattavasti enemmän kuin silloin, jos olisi alun perin käytetty tavallista pesuohjelmaa.

– Eko-ohjelma kannatta valita harkitusti pestävien asioiden likaisuuden mukaan, oli kyse sitten tiskeistä tai pyykeistä.

Matalien lämpöjen pesuohjelmien ongelmana on myös se, että pesukone itsessään saattaa jäädä likaiseksi. Pyykkiä ja astioita kannattaakin säännöllisesti pestä korkean lämmön ohjelmalla ja puhdistaa pyykinpesukone ja tiskikone tarvittaessa.

Säästääkö töpselin irrottaminen sähköä?

Moni irrottaa pyykinpesukoneen töpselin seinästä, kun kone ei ole käytössä. Onko se järkevää sähkön säästön näkökulmasta?

– Sähkön kulutuksen kannalta se ei ole merkityksellistä, sillä kiinni oleva kone ei vie sähköä. Mutta jos pyykinpesukone on samassa tilassa kuin suihku, pyykinpesukoneen töpseli on tärkeää irrottaa seinästä sähköiskun riskin vuoksi.

X