Pirjo Ketonen neuloo taas. Marraskuun jälkeen on syntynyt 17 paria villasukkia – sekä 21 vuotta sitten aloitettu kettupaita.
Koti ja sisustus

Onko tässä Suomen pisimpään neulottu villapaita? Pirjo sai vihdoin valmiiksi vuonna 1998 aloittamansa kettupaidan

Parista silmukasta alkaneella virheellä oli kohtalokkaat seuraukset. Innokas neuloja Pirjo Ketonen ei koskenutkaan puikkoihin yli 21 vuoteen, mutta nyt kettupaita on vihdoin valmis.
Teksti: Minna Juti Kuvat: Pirjo Ketosen kotialbumi

Helsinkiläisen Pirjo Ketosen, 65, yllä on upea kettupaita. Pirjo kertookin olleensa aiemmin ahkera neuloja: häneltä syntyi komeita villapaitoja ja hän seurasi sekä neulemuotia että käsityölehtiä.

1990-luvulla neuleväkeä villitsivät tekstiilitaiteilija Sirkka Könösen suunnittelemat ja Suomen luonnon innoittamat neulemallit. Villapaitojen monimutkaisissa kuvioissa juoksentelivat ovelat, pitkähäntäiset ketut.

Myös Pirjoa kettupaita houkutteli, ja lokakuussa 1998 hän tilasikin käsityölehdestä neulepaketin, jossa oli paidan ohje ja peräti 19 siihen tarvittavaa eri lankaa.

– Postiennakolla tilattu neulepaketti maksoi silloin 570 markkaa, Pirjo muistaa yhä.

Lue myös: Enni Rukajärven ja Krista Pärmäkosken salainen ase: neulominen! Hyödynnä sinäkin käsitöiden positiiviset vaikutukset

Kun yksi langoista loppui kesken, Pirjo tajusi tehneensä virheen

– Paita näytti lehden kuvassa tosi houkuttelevalta. Mallin haasteellisuus ei siinä vaiheessa pelottanut. Kallis ostos oli siis harkittu, Pirjo kertoo.

Pirjo aloitti neulomisen: paidan etu- ja takakappale valmistuivat sujuvasti. Hihoja hän alkoi neuloa yhtä aikaa.

Vuodet ovat haalistaneet Pirjon muistikuvia, mutta ilmeisesti työ vaati suurempaa tarkkuutta kuin hän arvasi. Kun hihat ulottuivat noin kyynärpäihin, yksi langoista loppui kesken.

 

Kettupaita sai alkunsa 21 vuotta sitten.

Kettupaita sai alkunsa reilut 21 vuotta sitten.

– Olin siis tehnyt neuloessani virheitä. Monimutkaisesta kuvioneuleesta oli vaikea selvittää, missä kohtaa ensimmäinen virhe oli tapahtunut. Siinä vaiheessa otti niin lujille, etten sietänyt enää jatkaa, Pirjo kertoo.

Tuskastuneena hän pakkasi työn ja langat pussiin, jonka piilotti yläkaappiin pois silmistään.

– Sain epäonnistumisesta niin vahvan rokotuksen neulomista vastaan, että lopetin kaiken siihen.

Lue myös Kotiliedestä: Neulottu hiusdonitsi on näyttävä asuste – ota talteen helppo ohje!

Kettupaita teki paluun – 21 vuotta myöhemmin

Marraskuussa 2020 Pirjo kävi kaappejaan läpi ja avasi vuosien jälkeen myös vanhan lankakaappinsa. Sieltä löytyi muun muassa vanha kettupaita, jonka hän oli unohtanut aktiivisesti.

– Paita näytti taas houkuttelevalta, mutta en uskaltanut käydä siihen heti käsiksi. Treenailin käsialaa neulomalla ensin sukat. Sitten tein vauvalle pipon ja neuloin jopa yhden villapaidan. Vasta sitten uskaltauduin katsomaan kettupaitaa.

Nyt Pirjolla oli sisua purkaa molemmat hihat ranteisiin saakka ja neuloa ne uudelleen.

– Innostuin taas kovasti. Loppujen lopuksi ei mennyt kuin muutama päivä, kun paita oli valmis.

Neule on taas supermuodikas

Kuten kuvista näkyy, kettupaita on Pirjon yllä täydellinen ja hyvin muodikas. Komean paidan tarina on kiirinyt tuttavapiirissä.

– Kun olin menossa pelaamaan tennistä, kaverit viestittivät, että pane paita päällesi. Tutut ovat seuranneet henkeään pidättäen pääsenkö maaliin eli saanko paidan valmiiksi, Pirjo nauraa.

Kettupaita on taas muodikas.

Sirkka Könösen neulemallit olivat 1990-luvun lopulla supersuosittuja. Kettupaita on taas muodikas.

X