Onnea tulevalle morsiamelle! Polttareiden järjestäminen vaatii aikaa ja suunnittelua.
Onnea tulevalle morsiamelle! Polttareiden järjestäminen vaatii aikaa ja suunnittelua.
Koti ja sisustus

Onnistuneet polttarit – opas ikimuistoisen päivän järjestämiseen

Polttareiden järjestäminen on paitsi kunniatehtävä myös aikaa vievä ja työtä teettävä puuha. Onnistuneet polttarit jäävään mieleen sekä morsiamelle että osallistujille ja saavat hyvälle mielelle ja nauramaan vielä pitkän aikaa jälkeenpäin. Lue vinkit onnistuneiden polttarikemujen järjestämiseen.
Teksti: Ninni

Saitko kunniatehtävän toimia kaasona ja järjestää ystävällesi polttarit? Katso vinkit, miten järjestätte yhdessä onnistuneet polttarit.

Ajankohdan valinta

Polttarivalmistelut kannattaa aloittaa ajoissa erityisesti silloin, kun polttarit ajoittuvat lomakaudelle. Silloin suurin osa polttarivieraista on sähköpostin ulottumattomissa ja vastauksia ruokavaliota tai kimppakyytejä koskeviin kyselyihin on hankala saada.

Kaksin elävän pariskunnan toisen osapuolen vieminen juhlimaan on helppoa. Perheellisten kohdalla toisen vanhemman poissaolo vaatii jo enemmän järjestelyjä.

Muista: Selvitä sulhasen polttareiden ajankohta niitä järjestävien henkilöiden kanssa ja tiedustele heidän kauttaan tai suoraan sulhaselta, mikä ajankohta morsiamen polttareille sopii.

Päivä vai kaksi

Polttareiden trendi on ollut suurempaa, komeampaa ja pidempää. Yhä useampi polttariseurue juhlii yhdessä yön yli tai jopa koko viikonlopun ajan. Erityisesti sulhasten polttarit ovat koko viikonlopun mittaisia, mutta myös moni morsian saa humpata kahden illan ajan.

Kannattaa kuitenkin miettiä, onko polttareiden kesto itsetarkoitus. Etenkin, jos seurueessa on paljon henkilöitä, joilla on lapsia (mahdollisesti morsian itse mukaan lukien), saattaa olla parempi pysyä kohtuudessa ja järjestää polttarit päiväseltään. Näin kenenkään ei tarvitse jättää juhlia väliin kotivelvollisuuksien vuoksi.

Selvitä: Ota asia esiin heti, kun polttareita aletaan suunnitella. Laadi lista vieraista ja pohdi, millaisissa elämäntilanteissa kukin on.

Päänäyttämö lähelle vai kauas

Polttaripaikan tai -alueen valitsemiseen pätevät samat säännöt kuin edellisessä kohdassa. Seurueesta ja morsiamen perhetilanteesta riippuu, kannattaako tätä kuljettaa kymmenien tai satojen kilometrien päähän kotoa. Omassa kunnassakin saa aikaiseksi hyvät kemut ja mikäpä sen parempaa kuin löytää jotain uutta omalta kotiseudulta.

Vinkki: Jos polttariporukka haluaa juhlia yön yli yhdessä ja varmistua siitä, ettei morsian karkaa kesken kotiin, voi koko poppoo majoittua oman kaupungin hotelliin. Bileet eivät lopu kesken ja aamulla on ennen kotiinlähtöä ehtii vaihtaa illan parhaat kuulumiset aamiaisella.

Lähelle vai kauas

Keitä kutsutaan

Polttariseurueen kokoa ja kokoonpanoa kannattaa miettiä myös ohjelman kannalta. Jos tiedossa on runsaasti intiimiä ohjelmaa, ei ehkä ole tarkoituksenmukaista, että mukana on paljon sellaisia, joiden kanssa morsian ei jaa henkilökohtaisimpia salaisuuksiaan. Jos taas tiedossa on iloista bilemeininkiä, jossa tärkeintä on kupliva juoma ja hymy huulilla, mahtuvat mukaan vähemmän läheiset ja vaikkapa sulhasen ystävien puolisot.

Tässäkin tärkeintä on asettua morsiamen asemaan: keitä hän haluaisi kutsuttavan. Kaasoilla voi olla erilaiset näkemykset siitä, kenen kanssa morsian viettää aikaansa.

Hyvä huomata: Morsiamen arkea eniten näkevä tietää usein paremmin kuin vaikkapa lapsuudenystävä, joka asuu toisella paikkakunnalla ja tapaa morsiamen harvoin.

Polttariohjelma

Polttareiden ohjelman suunnittelu ja laatiminen on suurin ja kenties vaikein osa suoritusta ja vaikuttaa moniin muihin asioihin, kuten paikkavalintaan, osallistujamäärään ja niin edelleen.

Ohjelmaa laadittaessa on morsiamen tunteminen tietenkin valttia. Esiintymishaluisen ja -taitoisen ystävättären voi varmasti viedä banaanipuvussa puistoon lausumaan pikkutuhmia runoja, mutta hieman aremmalle morsiamelle polttarit tuskin ovat oikea tilaisuus harjoitella esillä oloa.

Extremelajit

Polttariohjelmassa yleistyvät extremelajit ovat parhaimmillaan täysosuma mutta surkeimmillaan koko polttareiden pilaava tekijä. Päivän pääsankaria on turha viedä hyppäämään sillalta tai lentokoneesta vain sen vuoksi, että polttareissa kuuluu tehdä jotain, mitä ei ole ennen tehnyt. On eri asia haastaa morsian, joka on aina haaveillut jostain räväkästä kuin toinen, jolle huvipuiston vuoristorataan istuminen on saavutus.

Morsiamen nolaaminen

Heittäytymisen taito ja halu vaihtelee ihmisestä toiseen. Siinä missä yksi myy mielellään nauraen piparia keksilaatikosta tai pukeutuu liian pieneen tuulipukuun ja kerää ihmisiltä avioliittoneuvoja, menee toinen vastaavassa tilanteessa aivan lukkoon.

Onneksi nolaamiseen ja hölmöilyyn perustuvat polttarit tuntuvat yhä useammin antavan tilaa hemmottelulle, yhdessäololle ja rennolle hauskanpidolle.

Jos kuitenkin niin käy, että morsian laittaa nelivetoperuutuksen päälle ja kieltäytyy tekemästä jotain, on polttareiden järjestäjän vastuulla luovia tilanteesta tyylikkäästi ulos.

Yhdessä tekeminen

Myös monelle osallistujalle polttarit tarjoavat mahdollisuuden päästä vaihtamaan vapaalle. Tämä kannattaa ottaa huomioon ohjelmaa suunniteltaessa. Sekä polttaritunnelmaa että morsiamen mielialaa nostaa todennäköisesti eniten ohjelma, johon kaikki pääsevät osallistumaan. Puuduttava vaihtoehto on, että osallistujat seuraavat päivän verran vierestä, kun morsian kokeilee kaikkea mahdollista yksin.

Mielikuvitus lentämään: Yhteinen kansantanssitunti, perinneruokalajien kokkauskurssi, aamujooga aurinkoisessa puistossa, vauhdin hurmaa suurella pikaveneellä, raakasuklaatalkoot ja niin edelleen.

Kustannukset kuriin

Paisuvan ohjelman myötä kuormittuu myös kukkaro. Moni puhuu ihaillen polttareista, jotka on järjestetty ulkomailla tai joissa on toteutettu toinen toistaan upeampia ohjelmanumeroita. On selvää, että tällaisten polttareiden järjestäminen on maksanut osallistujille satoja euroja. Siihen kykenee seurue, jossa kaikki ovat korkeapalkkaisessa työssä ja haluavat panostaa tapahtumaan.

Yhdessä puuhaaminen

Ei ole tarkoituksenmukaista laatia liian kallista pakettia seurueelle, jossa on mukana opiskelijoita, perhevapaita pitäviä ja pienituloisia. Jos polttareita järjestävät tähän päätyvät, jää osa porukasta kustannussyistä pois tai voi huonosti suostuessaan velvollisuudesta mukaan.

Ohjelman lisäksi myös ruoka- ja juomakustannukset tulee ottaa huomioon. Polttareiden todellinen hinta on se, joka jää osallistujille mieleen ja ratkaisee heidän osallistumisensa. Jos ohjelma maksaa 60 euroa nenältä, mutta ravintolassa syömisestä ja juomisesta sekä matkakuluista tulee yhteensä 100 euroa kustannuksia, on polttareita enää turha mainostaa edullisiksi.

Tee näin: Kysy reippaasti seurueelta heti suunnittelun alkaessa, mikä kunkin mielestä olisi sopiva summa. Pyydä vastaukset suoraan itsellesi niin, että useimmat uskaltavat vastata rehellisesti.

Aikataulutus

Ajanhallinta on useimmiten haastavin osuus, olipa kyse sitten polttareista, häistä tai muusta tapahtumasta. Polttareiden rentous ja hyväntuulisuus säilyy, kun aikataulu ei ole liian tiukka mutta myöskään luppoaikaa ei jää turhan paljon.

Hyvin suunniteltu on tässäkin puoliksi tehty: laadi rauhassa ja huolella realistinen aikataulu, mutta varaudu muutoksiin ja mieti vaihtoehtoisia ratkaisuja. Varaa takataskuun vaikkapa morsianta tai hääparia koskeva tietokilpailu tai jotain muuta pientä ja mukavaa ohjelmanumeroa, jonka voi toteuttaa missä vain.

Jaa aikataulu etukäteen osallistujille, jotta nämä tietävät missä mennään. Liitä mukaan muistilista asioista, joita osallistujien tulee ottaa mukaan.

Huomaa tämä: Siirtymisiin paikasta toiseen on aina varattava riittävästi aikaa. Suuren polttariseurueen liikutteleminen ei koskaan suju niin kuin Strömsössä.

Ne pienet käytännön järjestelyt

Onnistuneen polttaripäivän kruunaavat toimivat käytännön järjestelyt. Parhaiten suunnittelussa on onnistuttu, kun pienten seikkojen olemassaoloa ei edes huomaa.

Käytännön järjestelyt kuntoon

Niin hassunkuriselta kuin se ehkä tuntuukin, kannattaa naistenhuoneessa käymiset, peseytymismahdollisuudet urheilusuoritusten jälkeen ja vaatteidenvaihtopaikat miettiä etukäteen. Harva haluaa vaihtaa juhlamekkoon baarin vessassa ja hikisenä on tylsä jatkaa juhlimista. Puhumattakaan, jos kuohujuomaa nauttinut juhlaväki ei pääse piipahtamaan naistenhuoneessa.

Ja kun kyse on naisporukasta, on ruokailujen välille varsin kannattavaa varata mukaan pientä naposteltavaa, joka pitää verensokerin kurissa ja mielialan korkealla.

Vinkki: Muistuta osallistujia pakkaamaan laukkuunsa pientä evästä ja muuta mukavaa kunkin henkilökohtaisen tarpeen mukaan. Vaikka tuntuu itsestäänselvyydeltä, että aikuiset ihmiset pitävät itsestään huolta, unohtuvat tällaiset asiat helposti kiireessä.

Tee reippaasti päätöksiä

Ryhmässä on hyvä tehdä päätöksiä yhdessä, jotta kaikki ovat niihin sitoutuneita ja hyvillä mielin. Mitä suurempi polttariporukka on ja mitä enemmän se koostuu osallistujista, jotka eivät tunne toisiaan, tarvitaan kaasolta tai polttareita järjestävältä reippaita päätöksiä.

Päätöksenteko ei tarkoita sitä, ettei osallistujilta kannattaisi kysyä heidän mielipidettään, mutta jonkun on tehtävä viime kädessä päätös ja koottava kolme erilaista mielipidettä lopulliseksi ratkaisuksi.

Muista myös informoida kaikkia osallistujia riittävästi. Useimmiten ihmisiä ei voi muistuttaa liikaa kellonajoista, mukaan otettavista tavaroista ja muusta vastaavasta. Laadi ja lähetä muutamia päiviä ennen h-hetkeä selkeä yhteenveto päivän tapahtumista ja muusta olennaisesta. Jos ohjelma sisältää paljon ulkoilua, kannattaa aina muistuttaa säänmukaisesta vaatetuksesta.

Lopulta kaikille jää parempi mieli, kun juhlan järjestäjällä on ollut langat selkeästi käsissään. Myös itse polttaripäivänä on tärkeää, että järjestelyillä on yksi vastuuhenkilö, joka huolehtii ohjelman sujuvuudesta. Ota rohkeasti ryhmänjohtajan tehtävä haltuun!

Ideoita yhteydenpitoon polttarivalmistelujen aikana: Suljettu Facebook-ryhmä, Google-dokumentit, yhteinen nettisivu. Sähköpostin miinuksena ovat epäselvät, pitkät viestiketjut ja vastaanottajien postilaatikoiden tukkeutuminen.

Onnistuneet polttarit pähkinänkuoressa

  • Sopiva ajankohta ja harkittu osallistujalista.
  • Morsiamen näköinen ohjelma, johon myös muut pääsevät osallistumaan.
  • Kohtuulliset ja osallistujille sopivat kustannukset.
  • Toimivat käytännön järjestelyt ja selkeä ajanhallinta.
  • Iloinen, energinen, kannustava ja  välittävä polttarifiilis!

Kerro paras vinkkisi onnistuneiden polttareiden järjestämiseen ja/tai epäonnistumisen välttämiseen!

X