Koti ja sisustus

Osaisitko luetella Suomen myydyimpiä huonekasveja? Top 10:ssä näkyy nyt värikkäiden lehtien trendi

Ikivihreitä klassikkoja ja värikkäitä tulokkaita – kasvikauppias kertoo, mitkä ovat viherjätti Plantagenissa 10 myydyintä huonekasvia.

Teksti:
Satu Virtanen
Kuvat:
iStock

Suosituimmat huoneviherkasvit ovat sananmukaisesti ikivihreitä, mutta myös väri näkyy kärkikymmenikössä.

Ikivihreitä klassikkoja ja värikkäitä tulokkaita – kasvikauppias kertoo, mitkä ovat viherjätti Plantagenissa 10 myydyintä huonekasvia.

Suomalaisten suosiossa ovat nyt helppohoitoiset klassikot, tänä vuonna erityisesti uutta nousua tekevät retrosuosikit. Vihreiden ihanuuksien rinnalla nähdään myös muissa värisävyissä hehkuvia kodin kaunistajia.

Plantagen Itäväylän myymäläpäällikkö Mira Pötrönen listaa Plantagenin 10 myydyintä huonekasvia.

Kultaköynnös

Kultaköynnös kasvaa riippuvaan muotoon, joten se on näyttävä etenkin huoneen korkeilla paikoilla.

Kultaköynnös on huonekasvien klassikko, joka on viime vuosien aikana noussut yhdeksi trendikkäistä kasveista. Tälle helppohoitoiselle klassikolle riittää vähäinen kastelu ja valo. Kultaköynnöksen suosiota selittävät helppohoitoisuuden ohella sen runsaina kasvavat keltavihreäkuviolliset lehdet.

Lyyraviikuna

Lyyraviikuna on pitkänomaiseksi kurottava huonekasvi.

Kookas lyyraviikuna kuuluu nimensä mukaisesti viikunoiden sukuun. Sen lehdet ovat tummanvihreät, kiiltävät ja viulun muotoiset. Lyyraviikuna viihtyy valossa ja puolivarjossa, mutta suorasta auringonvalosta se ei pidä. Lyyraviikuna voi kasvaa jopa kolme metriä korkeaksi.

Limoviikuna

Limoviikunan herkkäilmeiset lehdet kasvavat hentoon oksavarteen. Huonekasvi voi olla samalla kookas ja sorja.

Limoviikuna on toinen suosittu viikunakasvi. Se on komea puukasvi, joka viihtyy hyvin kodin lämmössä. Myös limoviikuna kasvaa korkeaksi, mutta sen lehdet ovat pienet ja sirot.

Palmuvehka

Palmuvehka on niitä harvoja huonekasveja, joita ei saa hengiltä vaikka yrittäisi.

Erittäin kestävä ja sopeutuvainen palmuvehka kukoistaa pimeissäkin kasvupaikoissa. Se sopiikin hyvin huonekasviksi Suomeen, jossa valon määrä on puolet vuodesta vähäinen. Palmuvehka kannattaa valita, jos etsii huoletonta ja kestävää huonekasvia.

Ihmepensas

Nosta ihmepensas aurinkoiseen paikkaan, mutta älä suoraan ikkunalle paahteeseen.

Ihmepensas on lisännyt suosiotaan viime aikoina, kun värikkäiden huonekasvien trendi on voimistunut. Ihmepensaan kiiltävät lehdet voivat hehkua vihreän, keltaisen, punaisen ja oranssin sävyissä kasvin saamasta valon määrästä riippuen. Kylmälle arka ihmepensas viihtyy auringossa muttei siedä paahdetta.

Rönsylilja

Rönsyliljan nimi tulee vikkelästä kasvuvauhdista.

Rönsylilja on toinen sinnikäs selviytyjä, joka pitää pintansa monenlaisissa olosuhteissa. Tämä retroklassikko ei hätkähdä, vaikka kastelu välillä unohtuisi. Nopeakasvuinen rönsylilja puhdistaa sisäilmaa tehokkaasti.

Puistokultapalmu

Kultapalmu saattaa hieman kuivahtaa lehdenkärjistäänkin kellanruskeaksi – mutta sehän vain istuu värilehtitrendiin.

Puistokultapalmu saa nimensä kullanhohtoisista varsistaan. Puistokultapalmu on kestävimpiä huonekasvina viihtyviä palmuja. Sen kauniin vihreä lehdistö on omiaan huoneilman puhdistamiseen. Kesällä kasvin voi viedä ulos esimerkiksi kuistin koristukseksi.

Peikonlehti

Peikonlehden suurissa lehdissä voi olla yksittäinen tai useampia pitkänomaisia reikiä.

Peikonlehti on lisännyt suosiotaan voimakkaasti viime vuosina. Helppohoitoinen ja suurilehtinen kasvi on näyttävä sisustuselementti. Peikonlehti tarvitsee runsaasti auringonvaloa, mutta suorassa iltapäivän auringossa se ei viihdy. Kasvi nauttii kosteudesta, joten sen lehtiä kannattaa suihkutella päivittäin.

Kilpipiilea

Kilpipiilea on sanalla sanoen söpö!

Kilpipiilea on nopeakasvuinen huonekasvi, joten se sopii hyvin kärsimättömille kasvattajille. Se tekee runsaasti sivuversoja, jotka voi istuttaa uusiin ruukkuihin. Puolivarjossa viihtyvä kilpipiilea on viherkasvien klassikko, joka on noussut viime vuosina uudestaan muodin aallonharjalle.

Mehikasvit

Vasemmalla rahapuu, keskellä aloe ja oikeimmanpuolisena keltareunainen anopinkieli.

Paksulehtiset mehikasvit ovat suomalaisten ikisuosikkeja. Mehikasvit varastoivat vettä vahapintaisiin lehtiinsä, minkä vuoksi ne selviytyvät vähälläkin kastelulla. Klassisia mehikasveja ovat esimerkiksi rahapuu, aloe sekä anopinkieli.

Sekoita kasvilajeja rohkeasti

Korona-ajan kotoilu räjäytti suomalaisten kiinnostuksen huonekasveihin, eikä suosio ole sittemmin suuresti laantunut. Huonekasvit ovat tärkeä yksityiskohta sisustuksessa, ja kasveja otetaan sisätilojen viihtyisyyttä edistämään.

−Erityisesti helppohoitoiset ja näyttävät huonekasvit ovat suomalaisten suosiossa. Monet retroklassikot ovat tulleet uudelleen muotiin viime aikoina, kertoo Mira Pötrönen.

Vihreä on aina trendikäs väri huonekasvien saralla, mutta monia kiinnostavat nyt myös kasvit, joiden lehdissä näkyy muitakin värisävyjä.

−Perusvihreän rinnalle ovat nousseet myös muut värit. Lisäksi kukkivat sisäkasvit ovat kasvattaneet suosiotaan, sanoo Pötrönen.

Muutaman viime vuoden ajan jatkunut viherkasvivillitys on saanut suomalaiset hankkimaan aiempaa monipuolisemman valikoiman erilaisia huonekasveja.

−Kasvilajien sekoittaminen ja erimuotoiset ja -väriset kasvit tekevät kodista elävämmän, Pötrönen tuumaa.

X