Koti ja sisustus

Ovatko tulppaanien hoitoniksit huuhaata vai oikeasti toimivia? Testasimme pitämällä yhtä kimppua hyvin ja toista huonosti – vertaa kuvia!

Kipuiletko tulppaanien hoidon kanssa? Enää sinun ei tarvitse! Me kipuilimme puolestasi.

Teksti:
Tiia Kailaheimo
Kuvat:
Tiia Kailaheimo

Leikkotulppaanien hoitoon on ehdotettu monenlaisia niksejä.

Kipuiletko tulppaanien hoidon kanssa? Enää sinun ei tarvitse! Me kipuilimme puolestasi.

Leikkotulppaanit ovat joka kevään suosikkeja, mutta ne säilyvät harmillisen lyhyen aikaa. Tulppaanien eliniän pidentämiseksi kuuleekin monenlaisia niksejä.

Leikataanko varret saksilla vai veitsellä? Suoraan vai vinoon? Laitetaanko tulppaanit yöksi kylmään? Onko 5 sentin kolikoista maljakossa hyötyä vai haittaa?

Annan toimittaja testasi kaikki tulppaanien hoitoon liittyvät niksit ja selvitti, onko niistä aidosti hyötyä.

Kotiliesi.fi: Miten tulppaanit saa säilymään kauniina pitkään? Kiinnitä huomiota kimpun valintaan jo kaupassa

Testin aloitus: päivä 1.

Keväisin nautin kauniin värikkäistä tulppaanikimpuista kotonani, mutta olen hyvin laiska hoitamaan niitä. Minua kiinnostaa todella, onko tulppaanien täysylläpidosta oikeaa hyötyä. Jos ero on suuri, ehkä ryhdyn tulevaisuudessa huolellisemmaksi tulppaanien hoitajaksi.

Ensimmäisenä päivänä käyn ostamassa kaksi samankokoista ja -kuntoista Pirkka-tulppaanikimppua. Valitsen kimput, joissa ei ole keltaisia lehtiä, varret eivät näytä venähtäneiltä ja nuput ovat kiinni.

Tämän enempää tilaa valikoinnille pienen lähikaupan valikoima ei valitettavasti tarjoa, mutta näinhän asianlaita taitaa usein olla! Jos valikoimaa taas on, kannattaa valita mieluiten viileässä oleva kimppu.

Vertaa kukkia ensimmäisenä päivänä:

Välietappi: päivä 3.

Testin ensimmäisinä päivinä molempien kimppujen nuput ovat auenneet yllättävän nopeasti, vaaleanpunaisen kuitenkin selkeästi enemmän. Hyvänä pidetty violetti kimppu vaikuttaa hieman terhakammalta kuin vaaleanpunainen. Luulen, että jääkaapissa vietetyillä öillä on tähän suurin merkitys.

Vaikka kumpikaan kimppu ei vaikuta kasvaneen kovinkaan paljon pituutta, leikkaan tänään violettiin kimppuun uudet imupinnat ja vaihdan veden.

Tänään haen myös pihalta lunta violetin kimpun veden sekaan. Lumi näyttää maljakossa hetken aikaa nätiltä, mutta kerrostalossa asuessa en usko lumenhakureissujen maksavan vaivaa. Jääpaloilla pääsee helpommalla.

Hieman epäilen, tulevatko kimput kestämään edes koko seitsemää päivää.

Vertaa kukkia kolmantena päivänä:

Testin loppu: päivä 7.

Testin viimeisenä päivänä vaaleanpunainen kimppu on selkeästi huonokuntoisempi kuin hyvänä pidetty violetti! ”Älä tee näin” -kimppu on levähtänyt joka suuntaan, lehdet kellertävät ja terälehdet ovat auenneet ja tummuneet.

Violetti kimppukaan ei näytä freesiltä, mutta siitä huolimatta se selviytyi viikosta selkeänä voittajana.

Heitän vaaleanpunaisen kimpun roskiin saman tien, sillä se on häirinnyt minua jo parin päivän ajan.

Vertaa kukkia seitsemäntenä päivänä:

Päätelmä: viileällä on väliä

Hyvänä pidetty tulppaanikimppu selvisi testistä selkeästi toveriaan paremmin – nikseissä näyttää siis olevan jotain perää. Arjen keskellä yhden tulppaanikimpun hoitoon ei ehkä kuitenkaan kannata uhrata aivan liikaa aikaa ja energiaa, vaan poimisin vinkeistä muutaman käyttöön.

Eniten hyötyä tuntui olevan kukkien laittamisesta jääkaappiin yöksi. Viileä vaikutti hidastavan kukkien lakastumista, ja ne näyttivät ja tuntuivat tuoreemmilta. Vaaleanpunainen kimppu nahistui nopeammin. Jääkaapin sijasta toimii tietysti myös parveke, terassi tai kellari. Näin ollen päättelisin, että myös viileä vesi pitää tulppaanit virkeinä.

Kääreiden jättämisessä ensimmäiseksi tunniksi tai puoleksi vaikutti myös olevan perää! Violetin kimpun varret pysyivät koko viikon ajan suorempina ja terhakampina. Vaaleanpunaisen varret taas lähtivät venymään, vääntyilemään ja kääntyilemään.

Etenkin loppuviikkoa kohden vaaleanpunainen kimppu tuntui kasvavan kaveriaan enemmän pituutta, mutta on vaikea sanoa, johtuiko se enemmän lämmöstä vai vinosta leikkauspinnasta. Sanoisin, että varsiin kannattaa leikata ainakin jonkinlainen imupinta, ja jos varret kasvavat kohinalla, leikkaisin niitä lyhyemmiksi.

Itse leikkasin violetin kimpun varsia vain kerran uudestaan ja samalla vaihdoin veden. Kukathan lyhenisivät olemattomiin, jos niitä leikkailisi tuolla kasvutahdilla päivittäin?

Lue myös: Miten tulppaanit saa säilymään? Floristi kertoo 6 vinkkiä, joiden avulla tulppaanikimppusi kukoistaa kauniina pitkään

Näin viikon kuuri vaikutti

Hyvänä pidetty kimppu ennen ja jälkeen:

 

”Älä tee näin” -kimppu ennen ja jälkeen:

X