Koti ja sisustus

Pamela Tola ei haaveillut tähteydestä

20.10.2005 Teksti: Anna.fi

Syksyn ensi-iltaelokuva Tyttö sinä olet tähti on tarina unelmista ja niiden seuraamisesta. Pääosaa näyttelevä Pamela Tola halusi rakentaa roolihahmostaan kokonaisen ihmisen, joka pystyy tekemään myös ristiriitaisia päätöksiä.

Ei, Pamela Tola ei lapsena ja nuorena päättänyt määrätietoisesti ryhtyä isona tähdeksi. Puhuminen näyttelijän ammatista tuntui niin suurelta, että oli helpompaa sanoa haluavansa vaikka opettajaksi. Näyttelijä Pamela Tolasta kuitenkin tuli.

Intuitiosta, unelmista ja niiden seuraamisesta kertoo myös syksyn ensi-iltaelokuva, Tyttö sinä olet tähti. Pamela Tola esittää Dome Karukosken ohjaamassa elokuvassa Nelliä, paremman perheen lahjakasta silmäterää. Nellin vanhemmat, poikaystävä ja paras ystävä tukevat häntä pääsykokeisiin lukemisessa, mutta lääkikseen taitavat haluta enemmän tukijoukot kuin itse suunnitelmien keskipiste. Turvallisten lääketieteen opiskelujen sijaan Nelli nimittäin haluaa laulaa.

Näyttelijänhaaveistaan totta tehnyttä Pamelaa ja kaikessa onnistuvaa kunnianhimoista Nelliä ei kuitenkaan kannata sekoittaa toisiinsa. Haastatteluun ei saavu vaalea, pitkähiuksinen espoolaisprinsessa, vaan pienestä itäsuomalaisesta Suhmurasta kotoisin oleva, taidekoulutytöltä näyttävä pienikokoinen teatteriopiskelija, jonka kampauskin on vaihtunut tummaan ja lyhyempään.

Kun Pamela Tola puhuu työstään, hän kuulostaa samaan aikaan sekä innostuneelta että analyyttiselta. Näyttelijässä ja hänen tähdittämässään elokuvassa on samaa kyynikot aseista riisuvaa vilpittömyyttä. ”Elokuva on kaunis, positiivinen ja viihdyttävä, oikea hyvän mielen elokuva”, Pamela Tola kuvailee. ”Olen ylpeä, että olen saanut olla siinä mukana.” Kritiikitkään eivät pelota, ainakaan paljoa. ”Me teimme elokuvan rakkaudella. Vaikka joku ei pitäisikään elokuvasta, minun on vaikea kuvitella, että sen hyvän sanoman ja tunnelman voisi täysin torjua.”

Omasta roolihahmosta tuli tärkeä

Pamela Tola sanoo olevansa onnekas. Hän on saanut esittää rooleja, joissa nainen on ollut vahva toimija. Kaksiosaisessa TV-elokuvassa Skene Tola esitti kauppakorkeakoulun opiskelijaa, joka sekaantuu huumekauppaan. Kehutussa Pahassa maassa Tola oli nuori, idealistinen aktivisti. Talvella ensi-iltansa saavassa Saippuaprinssissä Pamela Tola esittää saippuasarjan käsikirjoittajaa, joka ei pelkää ottaa ohjia käsiinsä saadakseen haluamansa. ”Jos naisrooli on vain tyttöystävän rooli, se ei ole tietenkään kauhean kiinnostavaa”, Pamela Tola myöntää.

Tyttö sinä olet tähti -elokuvaa tehtäessä Pamela Tola sai osallistua dialogin muokkaukseen koko prosessin ajan. ”Joskus huomasimme vasta kuvauksissa, ettei joku kohta toiminut. Vuorosanoja muutettiin silloin improvisoiden”, Tola kertoo. Nuoreksi näyttelijäksi hänellä on paljon kokemusta kameran edessä työskentelystä. Luontevuus onkin yksi Tolan valtteja valkokankaalla. ”Olen tottunut vapaampaan tekemiseen. Akukin (Louhimies, Pahan maan ohjaaja) huusi kuvausten aikana aina, että omin sanoin, omin sanoin”, Tola nauraa. Toisaalta Tola kaipaa elokuvanteon minimalistisen ilmaisun jälkeen jo teatteriroolien ”isoa” tekemistäkin. ”Teatterissa käy esityksen aikana läpi koko sen roolin. Elokuvan kuvauksissa taas saatetaan aloittaa satunnaisesta kohtauksesta, ja rooli saattaa kehittyä vielä kuvauksien aikana”, hän pohtii.

Kuten omat roolihahmot aina, Nelli muodostui Pamela Tolalle tärkeäksi. ”Halusin Nellin olevan kokonainen ihminen”, Pamela Tola kertoo. Nellistä ei haluttu tehdä uhria, vaan tyttö, joka tekee itsenäisiä ratkaisuja – vaikka ne eivät aina olisi helppoja ja yksinkertaisia. Jussi Nikkilän esittämä Nellin poikaystävän rooli oli alun perin suunniteltu lopputulosta ikävämmäksi tyypiksi, mutta asioista ei haluttu tehdä mustavalkoisia. Sydän voi viedä kenet tahansa mukanaan, vaikka kaikki olisi periaatteessa ihan hyvin. Naiskatsojaa viehättää myös Nellin tahdonvoima: määrätietoisia, eteenpäin pyrkiviä nuoria naishahmoja ei suomalaisissa elokuvissa ole liikaa.

Laulaminen ei ole helppoa

Lapsena Tola teki sisaruksiensa kanssa videokameralla omia elokuvia. ”Olin yleensä talk show’n juontaja, ja sisareni olivat vieraitani, joita haastattelin.” Nykyään roolit ovat vaihtuneet. Julkisuuden tuore kasvo saa kutsuja keskusteluohjelmiin ja hänen kasvoillaan myydään aikakauslehtiä.

”Aikaisemmin ajattelin, etten ikinä menisi kansikuviin. Nyt kun onkin pääroolissa, on entistä vaikeampaa keksiä syytä sille, miksi ei menisi”, Tola miettii. Roolissa oleminen on usein helpompaa kuin omana itsenä oleminen. Toisin kuin tähteydestä haaveileva Nelli, Pamela Tola esimerkiksi jännittää laulamista. ”Elokuvaa kuvattaessa minun oli ajateltava, että tässä ei nyt laula Pamela, vaan laulamista rakastava Nelli”, Pamela kertoo. Laulaa Pamela Tolakin lopputuloksen perusteella selvästi osaa, mutta laulajan urasta hän ei ole koskaan haaveillut. ”En halua laulamisesta paineita itselleni”, hän muotoilee.

Pamela Tola on saanut sen, mistä moni haaveilee. Pääosia kotimaisissa korkean profiilin elokuvissa ei riitä kovin monille. Tola ei kuitenkaan ole omien sanojensa mukaan joutunut kohtaamaan kilpailua saati kateutta. ”Soisin muillekin niitä samoja mahdollisuuksia, joita olen itse saanut”, hän miettii. Kasvojen kuluminenkaan ei huolestuta. ”Ei mulla ole hätää eikä paniikkia, että soittaako kukaan ja tarjotaanko mulle uusia rooleja elokuvissa”, Tola toteaa. ”Tärkeintä on, että saisin tehdä sellaisia töitä, joita itse pidän hyvinä.”

Teksti: Veera Luoma-aho / A4 Media Oy (26.10.2005)
Kuva: Helsinki-Filmi Oy