Koti ja sisustus

Pesupähkinät – mitä ihmettä? 

2.6.2009 Teksti: Anna.fi

SamuPyykit puhdistuvat koneessa 100 % luonnonmukaisesti ja edullisesti SAMU-pesupähkinöillä. Ellit testasi, miten pähkinät toimivat.

Likapyykki pesukoneeseen, 4–5 pähkinänkuorta pieneen, paketissa mukana tulleeseen kangaspussiin, pussi pesukoneen sisälle, normaali pesuohjelma päälle ja pyykki puhdistuu – kas, kuinka helppoa! Näin toimivat SAMU-pesupähkinät.

Pesu- tai huuhteluaineista ei tarvitse erikseen huolehtia, eikä pyykinpesu voisi olla enää siistimpää ja helpompaa. Hyvästi kylpyhuoneen lattialle läikkyvät huuhteluaineet ja rikkoutuvat pesuainepussit! Tervetuloa edullinen pyykinpesu! Näin minä pesen pyykkini ja mikä parasta, vielä luonnontuotteella.

Mikä SAMU?

SAMU eli Sapindus Mukorossa -pesupähkinäpuu kasvaa luonnossa Himalajan rinteillä. Pesupähkinät eivät sovellu syötäväksi, mutta sitäkin paremmin pesuaineeksi. Pähkinänkuorista nimittäin liukenee yli 30 asteen lämpötilassa saponiinia, eli luonnon omaa puhdistusainetta.

Käyttö

Yhteen, noin kolmen kilon koneelliseen riittää 4-5 pähkinänkuorta. Pesupähkinänkuoret laitetaan pussiin, joka sujautetaan pyykin sekaan. Pähkinöillä voi pestä aina 95 asteeseen asti kirjo- ja valkopyykkiä, kuten myös käsipyykkiä. Halutessaan valkopyykkiin voi lisätä luonnon omaa valkaisuainetta kuten soodaa tai leivinjauhetta. Mikäli pyykkiin kaipaa tuoksua, saa sitä lisäämällä koneeseen tilkan eteeristä öljyä. Pyykistä tulee pelkillä pähkinöillä puhdas ja tekstiileissä värit säilyvät. Samoja pesupähkinöitä voi käyttää kahdesti pestäessä alle 60 asteen lämpötiloissa.

Pesupähkinät sopivat loistavasti allergikoille, sillä ne eivät sisällä mitään hajusteita tai lisäaineita.

Suomessa SAMU-pesupähkinöitä myydään 350 gramman paketissa, joka maksaa noin 8 euroa. Pyykinpesu pähkinöillä on erittäin edullista verrattuna pyykinpesuaineiden käyttöön – yhdestä paketista riittää noin 80 koneelliseen!

Pesupähkinät sopivat kaikille tekstiileille, mukaan lukien silkin, pellavan, villan ja muut luonnonkuidut. Koska pesupähkinät eivät sisällä saippuaa, niitä voi myös huoletta käyttää vauvojen kestovaipoille: saponiini ei tuki kankaan imukykyä.

Pesupähkinät ovat täysin luonnontuote. Paikalliset ihmiset kulkevat Himalajan metsissä keräten puun hedelmät talteen. Ne puhdistetaan ja kuivatetaan, eikä niille tehdä sen jälkeen mitään prosessointia. Monelle intialaiselle naiselle pesupähkinätyö on tärkeä tulonlähde, jolla he varmistavat perheen toimeentulon.

Monipuolisia

Pesupähkinöitä voi käyttää pyykinpesuaineen lisäksi henkilökohtaiseen hygieniaan. Pesupähkinäliuosta keittämällä ne sopivat vartalon- ja hiustenhoitoon. Hiusten shampoona ne vähentävät päänahan hilseilyä ja rasvoittumista. Pesupähkinäliuoksen kyytipoikana hoitoainetta ei enää tarvitse käyttää. Suihkushampoona ne jättävät iholle raikkaan tunteen. Pähkinät sopivat myös lemmikkieläimille.

Pesupähkinöitä saa ainakin seuraavista liikkeistä:

Terveyskauppa Ikivireä, Espoo, Sello
Luontaistuote Reforma/Euromarketkeskus, Forssa
Ruohonjuuri, Helsinki, Tampere, Turku
Terveyskauppa Bionatura, Helsinki
Ekolo, Jyväskylä
Kuopion Terveyskauppa, Kuopio
Kuopion Luonnonravinto, Kuopio
Oulun Luonnonravinto, Oulu

Niitä voi myös tilata internetistä:

Oy NHS-Nordic Health Systems Ab
Hyvinvoinnin tavaratalo Oy

Teksti: Kirsi Pitkäranta

Kommentit (47)

Yksin asuvalla opiskelijalla hyvä ja edullinen vaihtoehto 🙂 Oma pyykkini ei yleensä ole kovin likaista, joten sopinut minulle todella hyvin. Mm. Veritahrat ei kuitenkaan peseydy näillä pois, joten jos pyykkisi on usein erittäin likaista niin silloin jokin toinen vaihtoehto voi olla parempi.

Joo, mut miten nämä tehoaa tahroihin? Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, epäilenpä kuitenkin miten toimisivat esim. lapsiperheessä. Ajatus kuitenkin on hyvä ja kaunis!

Miten tehoavat tahroihin, sitä minäkin haluaisin kysyä allergisena ja astmaattisena ihmisenä? Edullista ja ekologista pyykinpesu näin toki olisi!

mitenhän on toimiiko se onhan se itse päästävä kokeilemaan
kokeilen taatusti ja kerron sitten kokemuksistani täällä

Hyvin tehoavat tahroihinkin. Meidän 3 lapsisessa perheessä ei muita pesuaineita enää käytetäkää. Tällä peseytyvät kaikki, käyttämistämme kestovaipoista alkaen. Tampereen Ruohonjuuresta voi ainakin ostaa näitä irtomyynnistäkin juuri se verran, kun haluaa. Suosittelen kokeilemaan!

Jaa, kyllä mä olen ollut niihin pettynyt. Ei ne juuri tahroihin auta. Pesen pähkinöillä sellaisen ”ei niin likaisen” pyykin, kuten omat vaatteet. Sen sijaan ajattelin kokeilla shampoona, jos olisi hyvä.

Mitenkähän nuo toimii pähkinäallergikolla? Uskaltaako kokeilla vai meneekö raapimiseksi ja hengityksen vinkumiseksi sen jälkeen kun on pessyt pyykkiä. Onko kukaan pähkinäallergikko kokeillut. Kokeilisin heti jos uskaltaisin.

Hieno ajatus! Aion heti kokeilla. Meidän perheessä tahroja on pyyykeissä tosi harvoin, joten toimii varmasti meillä. Tahravaatteet voin pestä vaikka entiseen tapaan tavallisella pesuaineella. Tämä tieto piristi päivää!

Toimii ja en vaihtaisi vanhoihin myrkky-Omoihin enää takaisin. Miettikää mitä kemikaaleja nuo Omot ja BioLuvilit sisältää. Ei ihme että ennen iho kutisi ja hilseili.
Oma pyykkini ei ole kovin likaista joten on toiminut todella hyvin.

”Pesupähkinät sopivat loistavasti allergikoille, sillä ne eivät sisällä mitään hajusteita tai lisäaineita.”

Pesupähkinät eivät varsinaisesti ole pähkinöitä, vaan kasveja. Joten ei hätää pähkinäallergikot!

Kohta on joku pähkinämiljonääri.Kaikki kasvattamaan pähkinäpuita! Manipuloidaan vähän geenejä, niis saadaan pyykkäävä metsä. Tuleepahan taas pesukoneita vaihtoon, kun jymähtää liuokset putkistoihin. 30 astettahan keksi pesukoneeseen kiinalainen joka tekee niin ohuita rättejä että hajoaa kuumemmassa.Puhumattakaan niistä elektroniikkakomponenteista joiden elinkaari loppuu miltei samana päivänä kun pesukoneen takuukin.
Ostakaa pyykkilauta ja pankaa pähkinät pussiin ja siitä vaan joelle tunnelmoimaan.

Hyvä juttu ja mukavat kommentit. Kerrankin jotain positiivista luettavaa.
Hauskoja pyykkipäiviä meille kaikille!

Olen käyttänyt SAMUja pari kuukautta ja olen tyytyväinen. Tahrat kannattaa kuitenkin esikäsitellä.

Meilläkin on pesupähkinät osittain käytössä, mutta valitettavasti ne eivät tehoa tahroihin kovinkaan hyvin, joten likaisemmat pyykit on pestävä tavallisella pesuaineella. Harmi, olisin mielelläni siirtynyt noihin pähkinöihin kokonaan.

Astmaatikkona ja allergikkona olen tosi tyytyväinen pesupähkinöihin. Kuten normaalistikin, pyykit kannattaa ripustaa pikaisesti pesun jälkeen kuivumaan – ei kannata siis jättää koneeseen seisomaan, koska sehän on varma tapa saada vaatteista tunkkaisia. Muuten pesutulos on ihanan hajuton, vaatteet pehmeitä ja puhtaita.
Itse käytän tahraisempiin vaatteisiin muita ekologisia pesuaineita.

Tahroihin ei toiminut meilläkään, mutten kyllä mainio tuote =) Liuoksellahan sitten voi vaikka pestä astiat (sekä käsin että koneessa), siinä toimii kyllä!

Ihan ilman kommentteja siitä, miten mahtavat toimia, ihmettelen vaan kielipoliisina, miten joillakin ihmisillä voi olla ”tunteita” iholla??!! Minulla ainakin on joskus likainen olo. Mukavampi tietysti, jos on ”raikas olo”. Tunteet on kyllä sitten ihan eri juttu!

Olen käyttänyt pesupähkinöitä lähes 2 kk ja ollut ihan tyytyväinen pesutehoon. Hikiset salivaatteetkin tulevat raikkaiksi ja puhtaiksi. Paidasta lähti jugurtti- ja mansikkatahrat hyvin pois jo 40 asteessa. Ei aikuisten vaatteissa niin kauheasti tahroja olekaan. Pyykit ovat puhtaita ja pehmeitä, myös paksut froteepyyhkeet.

Muistakaa että on olemassa myös ekologisia pesuaineita, eli ei tarvitse olla joka tai pähkinäit/omo

Tässä oma ”resepti”; jos on tahroja, niihin hierotaan ensin kostutettua sappi -saippuaa. Pähkinät pussiin ja pussinsuu kiinni. Huuhtelulokeroon n. 10 tippaa esim. sitruunaöljyä (tai muuta aromaattista). Kyllä on pyykki raikasta ja puhdasta.

meillä 4 lasta, tahrapyykkin ei kauheasti toimi, vähemmän likaiseen kyllä..
aivan ihana ”pesuaine”..

Kuten aiemmin sanottu, toimii hyvin kevyesti likaiseen pyykkiin. Jos on jotain tiukempaa tahraa, teen tuosta vahvemman liuoksen ja jätän vaikuttamaan tai yksinkertaisesti vain liotan ämpärissä yön yli jos tahra ei ole rasvapohjainen.

Jos haluaa luonnollisesti tuoksua pyykkiin niin koneeseen voi tiputtaa pieneen koneelliseen viitisen pisaraa esimerkiksi eteeristä laventeliöljyä ja pari tippaa teepuuöljyä, kuten tuolla joku jo samansuuntaista kommentoi.

Sekin vaikuttaa jo paljon että edes osan pesuaineistaan vaihtaa. Vahvempaa mutta ei ihan niin ympäristöystävällistä pesuainetta on Ecover. Se on kuitenkin askel parempaan sillä siinä on huomattavasti vähemmän fosfaatteja normaaleihin pesuaineisiin verrattuna ja optisia kirkasteita eikä keinotekoisia hajusteita ollenkaan. Onneksi pesupähkinöiden kasvattaminen on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin kaivaa maaperästä uusiutumattomia ainesosia. Kasvavat kasvit kuitenkin aina sitovat hiilidioksidia kasvuunsa ja käyttämänsä veden haihduttavat puhtaana takaisin ilmaan jos kuvitellaan sitten sitä aikaa kun pesupähkinöiden kulutus kasvaa. Noh, vaikka ei ympäristö kiinnoistaisikaan niin ainakin oman perheen terveys pitäisi.

Olisi hyvä tietää miten pähkinöiden käyttö vaikuttaa pesukoneeseen – muutenkin esim. jatkuva pelkkien alhaisten pesulämpötilojen kuormittaa pesukonetta ja mikä on sinällään epäekologista kun koneen käyttöikä lyhenee. Onko siis tietoa tästä?

Noita tuli ostettua 2 vuotta sitten Saksasta ja myös kokeiltua. Niillä saa tehokkaasti valkopyykin harmaaksi ja kovaksi (frotee), eikä sitä saa sen jäkeen millään ilveellä entiselleen.
Kokeilu loppui siihen.

Olen pessyt pesupähkinöillä pari vuotta. Tahroihin ei auta kovin hyvin, mutta muuten toimii. Miinuspuolena on pyykin tuoksuttomuus (tosin tämä on monille plussapuoli), mutta tuoksua saa esim. eteerisistä öljyistä, jos haluaa.

Kuinka moni pesee näillä tukkansa?

Olen käyttänyt pesupähkinöitä muutaman vuoden ajan, kylläkin epäsäännöllisesti. Tahrat vaativat sappisaippuakäsittelyn ja huuteluaineen sijaan hikivaatteeille pikkuloraus etikkaa. Pitääpä kokeilla noita teepuu / laventeliöljyjä.
Valkoiset lakanat pesen ja muukin lakanapyykin pesen pesuaineella.

Olen käyttänyt pesupähkinöitä 5-henkisen perheen pyykkiin nyt n. ½ vuotta – enkä kyllä vaihda enää tavallisiin pesujauheisiin. Pyykki on ihanan raikasta, mieleen tulee metsäpuron tuoksu, kun otan pyykin koneesta. Tosin Omon ja ym pesujauheiden haju on minusta epämiellyttävää ja hajustettomia jauheita olen käyttänyt ennen , muttaa niistä jää jotenkin tylsä tuoksu vaatteisiin. Mutta pesupähkinöistä tulee mieleen raikas purovesi. Tahroihin ei tavallinenkaan pesujauhe auta ja olen aina käyttänyt tahroihin hieman sappisaippuaa (saa esim Ruohonjuuri -kaupoista). Sappisaippualla lähtee niin vihreät polvet kuin muutkin tahrat. Vaaleaan pyykkiin laitan joka kerta pesupähkinöiden lisäksi tahrasuolaa eli natriumperkarbonaattia, mikä hajoaa yli 50 c-asteessa valkaisevaksi hapeksi, vedeksi ja soodaksi ja myös esihajottaa likaveden. Vaaleasta pyykistä tulee ilman tahrasuolaa harmahtavaa. Tahrasuola tosin ei jätä pyykkiä niin pehmeäksi kuin pelkillä pesupähkinöillä pestessä. Eli jos pesupähkinöitä käyttää pelkästään on pyykki raikasta ja ihanan pehmeää eikä sähköistä tyttären keinokuituiset paidatkaan. Suosittelen todella! Ostin pesupähkinöitä netistä osoitteesta http://www.nonisap.info/ loppukesällä ja vielä näyttää olenvan puolet 1 kg:n pussista jäljellä ja olen antanut pussista kokeiltavaksikin vähäsen tutuille. Pussi maksoi 15 e + 5 e lähetyskulut. Tahrasuola 500 g 3 e.

Ja vielä piti lisämäni että tyttäreni on atooppinen, allerginen hajusteille, herkkä sitruunahapollekin ja säilöntäaineille jne, joten pesupähkinöihin olen senkin vuoksi tyytyväinen että olen saanut unohtaa aineosien lukemisen. Nämä eivät ole oikeastaan pähkinöitä vaikka näyttävät vähäsen niiltä vaan ennemminkin kuivattuja hedelmiä . ” 1 kg pussi pesupähkinänkuoria riittää n. vuodeksi 2-3 pyykkiin viikossa. Puissa kasvava ehtymätön luonnonvara, jonka käyttö tukee intialaisten kylien taloutta ja ekosysteemiä. Tuotto vientiin menevistä tuotteista menee Intian paikallisen väestön hyväksi.” , lukee nonisapin sivuilla.

Pesupähkinää saa myös jauhettuna, itse olen siirtynyt siihen käytettyäni ensin kokonaisia pähkinöitä. Pyykki on pehmeää ja hajutonta, tahroihin käytän sappisaippuaa. Näillä konsteilla saan yhtä puhdasta pyykkiä kuin aiemmin tavallisilla pesuaineilla. Pähkinät ovat olleet käytössä nyt pari vuotta, enkä ole huomannut pyykin harmaantumista tai kovettumista.

Kielipoliisille valaisua Kielitoimiston sanakirjasta: tunne 2. tuntoaistimus; oman elimistön tilaa koskeva aistimus; tuntemus. Esim. kylmän, nälän, kivun tunne.

Mitenkähän on, uskaltaako näillä pestä myös sellaisia strech-farkkuja, joiden pesussa ei saa huuhteluaineita käyttää? Jos kerran ei erillistä huuhteluainetta enää tarvita.. Onko tietoa?

Onkohan kellään kokemusta 30asteessa pesusta? kun se on se raja oikeastaan. Minulla on kun on aika paljon 30asteen vaativaa pyykkiä.

Mulla on kokemusta jauheesta. Se värjää pyykin, eikä pyykki tule sen jälkeen enää ikinä puhtaaksi. No, myönnän, että olen pessyt sillä vain yhden pyyhkeen ja senkin käsinpesussa, mutta siitä vaaleansinisestä pyyhkeestä tuli ikuisesti likaisen värinen. Olen kokeillut jauhetta myös astianpesukoneessa. Koneen roskasihtiin kertyi tahmainen ruskea kalvo ja vaaleat muoviosat värjääntyivät likaisen värisiksi. Eikä ne ole tulleet entisen valkoisiksi, vaikka pesin koneen sen jälkeen erityisellä astianpesukoneen puhdistusaineella. Tämän kokemuksen jälkeen en uskalla laittaa kokonaisiakaan pesupähkinöitä pyykinpesukoneeseen. Hiustenpesuun mä tämän jauheen alunperin ostin. Se ei huuhtoudu hiuksista pois, vaan sitä jää niihin, joka pesusta sitä jää vähän lisää. Tukkaan tulee siitä ruskeaa väriä, mikä on tavallaan kivakin, mutta hiuksia lähtee enemmän, kun niitä yrittää kammata ja niissä on tästä jauheesta tullut tahmea pinta.

Pesupähkinät värjäävät. Kun tätä tuotetta markkinoidaan, niin sanotaan, että vaalea pyykki tummuu pesupähkinöitä käytettäessä, koska valkaisuaine puuttuu. Tosiasiassa tämä kasvi värjää kuituja, niinkuin kasvit yleensäkin ja siksi vaalea pyykki tummuu. Pähkinät on erityisen kovia värjäämään, vaikka ei tämä varsinainen pähkinä olekaan.

Pesupähkinä huuhtoutuu pyykistä huonosti. Jos saponiinin liukenemiseen vaaditaan kuumaa vettä, niin ei sen sitten voi olettaa huuhtoutuvankaan kuin kuumassa vedessä. Huuhteluvedet on kuitenkin kaikki normaalisti haaleita.

Rasvaa pesupähkinät ei liuota lainkaan.

Olen pessyt tavallista kirjopyykkiä (40C) ja lakanapyykkiä (60C) ja olen tyytyväinen pesutulokseen. Nyt haluaisin kokeilla myös valkopyykin pesua. Paljonko tavalliseen 5kg koneelliseen pitäisi laittaa soodaa tai leivinjauhetta, jotta sillä olisi valkaiseva vaikutus? Onko kenelläkään tietoa?

Eivätpä ole mitään hääppöisiä, vähän kusetuksen maku jäi näistä. Hienhaju ei lähtenyt miehen paidasta, ja tahroihin eivät tehoa YHtään. Pitäydyn normaalissa pesupulverissa, hoitaa hommansa 1000 kertaa paremmin.

Aika outoa jos joillain ei toimi. Itselläni ainakin on toimineet jo vuosia erinomaisesti käytössä. Ehkä pyykkini ei ole niin likaista sitten alunperinkään.

Olen käyttänyt ja pidän pehmeästä ja tuoksuttomasta lopputuloksesta. Riippuisiko asuinpaikkakunnan veden kovuudesta/putkiston kalkki tms. jäämistä ettei kaikilla toimi. Itse olen varsinainen possu ja ruokatahrat ovat lähteneet pois ihan hyvin. Mitä tulee esim. veritahroihin ne ei kyllä tosiaankaan lähde pois niillä ytymyrkkypulvereillakaan aina. Hiukset ja kropan pesen pesen myös näitä pesupähkinöitä sisältävällä shampoojauheella ja olen ollut tosi tyytyväinen. Hiuspohja ei enää rasvoitu juuri lainkaan ja hiukset ovat pehmeät ja kiiltävät. Iho ei myöskään kutise kuivuuttaan enää entiseen malliin. Tosin itse käytän pesupähkinöitä ja shampoojauhetta ohjeistusta vähemmän per pesukerta.

Väkisinkin tulee ajatus, mahtaako tuo niin hyvä säästö olla. Onko pyykki puhdas? Onko se tosiaan ekologista tuoda Intiasta (?) pesukoneeseen..

Yksin asuvalla opiskelijalla hyvä ja edullinen vaihtoehto 🙂 Oma pyykkini ei yleensä ole kovin likaista, joten sopinut minulle todella hyvin. Mm. Veritahrat ei kuitenkaan peseydy näillä pois, joten jos pyykkisi on usein erittäin likaista niin silloin jokin toinen vaihtoehto voi olla parempi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *