Koti ja sisustus

Hukutko tavaraan? Tutustu KonMari-siivousmenetelmään

KonMari on Marie Kondon kehittelemä metodi, jossa koti riisutaan ylimääräisestä tavarasta, jolloin arki muuttuu seesteisemmäksi. Projekti saattaa kestää kuukausia, mutta nämä pienet toimenpiteet voit tehdä yhden päivän aikana.
Teksti: Elisa Hurtig Kuvat: 123RF

Karsi ylimääräiset tavarat kodistasi

Aloita karsimalla tavaroitasi. Käy tavarasi läpi tässä järjestyksessä: vaatteet, kirjat, paperit ja sekalaiset tavarat. Säilytä vain sellaiset tavarat, jotka antavat sinulle iloa. Jos mietit, että voisin käyttää kulahtanutta puseroa ehkä kotivaatteena, tai luen tämän ikivanhan kirjan joskus, voit laittaa ne suoraan kierrätykseen. Tuskin tarvitset niitä enää.

Lue lisää: Siivous – Vähän joka päivä ja kerran viikossa enemmän

Laskosta vaatteet oikein

Vaatteet on hyvä säilyttää vetolaatikoissa, sillä silloin ne näkee yhdellä silmäyksellä. Se onnistuu, kun taittelet vaatteet oikein ja asetat ne pystysuoraan laatikkoon.

Näin laskostelet vaatteet hyvin: Taita ensin vaatteen kumpikin pitkä sivu keskelle ja vedä hihat sisään, niin, että vaatteesta syntyy suorakulmio. Tartu seuraavaksi suorakulmion toiseen päähän ja taita se kohti toista päätä. Taita sitten uudelleen kaksin tai kolmin kerroin. Vaihtele taitteiden määrää sen mukaan, että taitetun vaatteen korkeus vastaa vetolaatikon syvyyttä.

Lue lisää: Miten paidasta saa pois hien hajun, nypyt tai hikiläikät? Näin huollat lempivaatteesi uuden veroiseksi

Hävitä pikkuroju

  • Pöydillä ja laatikoissa pyörivät kolikot kuuluvat kukkaroon.
  • Ylimääräisille avaimenperille tai vääränlaisille suitsukkeille ei ole käyttöä. Älä säilytä niitä.
  • Ylimääräiset sähköjohdot ovat ylimääräisiä.
  • Kuka käyttää varanappeja? Melko harva, joten voit hävittää laatikoissa pyörivät yksinäiset napit. Jos haluat säilyttää talvitakkisi varanapin, ompele se takin vuoriin kiinni.
  • Tyhjät pahvilaatikot. Älä säilytä turhaan.
  • Rikkinäinen elektroniikka. Vie kierrätykseen.
  • Jos sinulla käy harvoin yövieraita, lainaa patja mieluummin naapurilta.
  • Matkoille säästetyt meikkinäytteet. Nekin vanhenevat. Heitä pois tai käytä heti.
  • Ilmaistuotteet. Panimon logolla varustettu olutlasit, mainoskalenteri ja limupullon mukana tullut maskotti. Bye bye! Et tarvitse niitä.

Kylpyhuoneen ja keittiön työtasot puhtaiksi

Kylpyhuone on kodin kostein tila, joten ammeen reunalla tai suihkukaapissa ei kannata säilyttää sampoita ja saippuoita. Säilytä kaikki kaapissa. Kun purnukat eivät ole tiellä, ammeen ja suihkun peseminen on helpompaa.  Sen lisäksi tila näyttää kivalta.

Pidä myös keittiön tiskiharja, sieni, riepu ja astianpesuaine kaapissa. Tiskipöytä on näin helpompi pitää puhtaana.

Missä pidät ruokaöljyt, suolan ja pippurin? Ethän vain työtasolla? Jos työtasolla on paljon pulloja ja purnukoita, se on vaikea pitää puhtaana, ja sitä peittää jatkuvasti rasvakelmu.

Lue lisää: Uuni puhtaaksi ajoissa

Lähteenä Marie Kondo: KonMari (suom. Päivi Rekiaro) Bazar.

X