Koti ja sisustus

Pohjoismainen modernismi

Teksti: Anna.fi

Englannin kielestä suomennettu kirja ”Pohjoismainen modernismi” kertoo, miten skandinaavinen tyyli on kehittynyt. Se esittelee keskeisimmät suunnittelijat ja heidän työnsä. Runsaasti kuvitettu kirja esittelee myös koteja. Suomalaisista mukana on mm. Eero Aarnion ja Antti ja Vuokko Nurmesniemen kodit.

Pohjoismainen modernismi

”Pohjoismainen modernismi” kertaa modernismin syntyä, ja sen kytköksiä skandinaavisten hyvinvointivaltioiden syntyyn. 50-luvulla suunnittelijoiden ideologiaan kuului, että hyvä design tuodaan koko kansan ulottuville. Koska pohjoismaat olivat pitkään köyhiä maita, muotoilu ei ole ollut meillä prameaa. Sen sijaan se on ollut yksinkertaista ja käytännöllistä. Pohjoisten maiden puhdaslinjainen tyyli löi läpi 50-luvulla ulkomailla, erityisesti Yhdysvalloissa.

Puusta pitkälle

Pohjoismainen design on aina ollut luonnonläheistä. Niinpä esimerkiksi puu on aina ollut sen keskeisin materiaali. Puuta on käytetty runsaasti rakennusten, huonekalujen ja tarve-esineiden suunnittelussa.

Erityisesti Suomi on kuuluisa puusta. Ennen Nokiaa puuteollisuuden oli kännyköiden sijasta Suomen tärkein teollisuudenhaara. Suomalaisista 50-luvun muotoilijoista puuta käytti kekseliäimmin Alvar Aalto. Aalto keksi, miten puuta voidaan taivuttaa samalla tavalla kuin terästä. Aalto kehitti menetelmän, jossa puu taivutettiin ja puristettiin muotoon käyttämällä höyryä ja lämpöä.

Samanalaisia kokeiluja samaan aikaan teki myös ruotsalainen muotoilija Bruno Mathsson. Hänen suunnittelemansa tuotteet olivat huikeita myyntimenestyksiä.

Nykyisin Suomessa tekee rohkeita puukokeiluja muun muassa Woodnotesille suunnitteleva Ritva Puotila, joka on käyttänyt puuta tekstiileissä.

Ei yllätyksiä

”Pohjoismainen modernismi” on perusteos designista kiinnostuneille.
Mitään uutta eikä ihmeellistä se ei kuitenkaan tarjoa.

Koska kirja on alun perin kirjoitettu muille kuin pohjoismaalaisille, kerrotaan siinä asioita jotka suomalaisesta lukijasta tuntuvat välillä itsestään selvyyksiltä. Myös kuva uudesta suomalaisesta muotoilusta on tuttu jo vuosien takaa.

Magnus Englund & Chrystina Schmidt Pohjoismainen modernismi. Valokuvat Andrew Wood. Suom. Ritva Lassila. Otava 2004. s. 143. ovh 38,20.

Teksti: Tyyne Pennanen / A4 Media Oy (10.1.2005)
Pieni kuva: Otava

X