Koti ja sisustus

Pidätkö laturia aina seinässä tai lataatko puhelinta yöllä? Selvitimme totuuden tulipaloriskistä ja sähkönkulutuksesta

Onko puhelimen lataus yöaikaan tai laturin jättäminen pistorasiaan kiinni turvallista? Kysyimme asiantuntijalta, millaisia riskejä latureihin liittyy.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Puhelimen lataus on varminta tehdä päiväsaikaan.

Onko puhelimen lataus yöaikaan tai laturin jättäminen pistorasiaan kiinni turvallista? Kysyimme asiantuntijalta, millaisia riskejä latureihin liittyy.

Onko sinullakin tapana suorittaa puhelimen lataus yöaikaan? Tapaa ei voi turvallisuussyistä suositella.

– On ollut tapauksia, että yöllä latauksessa ollut kännykkä on syttynyt palamaan tai akku on poksahtanut. Usein puhelin on vielä latauksessa yöpöydällä sängyn vieressä, ja lakanat ovat helposti syttyvää materiaalia, johtava asiantuntija Seppo Niemi Tukesista kertoo.

Vaikka tulipalot ovat harvinaisia, ylimääräisiltä riskeiltä välttyy, kun puhelimen lataa hereillä ollessaan.

Pistorasiassa kiinni oleva laturi, joka ei parhaillaan lataa mitään, sen sijaan ei ole tulipaloriski.

– Jos kyseessä on laadukas tuote, laturin pitäminen kiinni seinässä ei sinänsä ole vaarallista. Useimmat valmistajat kuitenkin mainitsevat ohjeissaan, että laturi irrotetaan seinästä, kun se ei ole käytössä.

Laturin irrottaminen pistorasiasta on suuressa mittakaavassa myös fiksua sähkön säästämisen kannalta.

– Yhden laturin ottama teho ilman kuormitusta on 0,1 watin luokkaa, jolloin vuodessa sähköä kuluisi 0,876 kWh per laturi. Yksittäiselle ihmiselle se ei maksa kovin paljon, mutta jos jokaisella maailman ihmisellä olisi laturi kiinni seinässä, siitä muodostuu suuri määrä aivan turhaa sähkönkulutusta.

Lue myös: Tohtiiko kausivaloja enää käyttää, kun sähkön hinta nousee? Nämä ovat oikeasti kodin pahimmat sähkösyöpöt

Puhelimen lataus rikkinäisellä laturilla voi tulla kalliiksi

Puhelimen lataus rikkoutuneella laturilla aiheuttaa myös riskejä. Jos laturin johto on taittunut tai eristeet ovat kuoriutuneet sen ympäriltä, omat teippaukset tai muut korjausyritykset kannattaa jättää tekemättä.

Rikkinäisellä laturilla latailu voi aiheuttaa suurempia kustannuksia kuin uuden laturin ostaminen.

– Sähköiskua tai tulipaloa ei välttämättä pääse syntymään, mutta vaarana on se, että ladattava laite voi rikkoutua. Ainakin vaihtaisin johdon, jos se on irrotettavissa laturista.

Sähköiskun vaara on olemassa silloin, jos laturin johdon sijaan itse latausosa on rikki.

– Jos laturin kuori on rikkoutunut ja sen sisälle voi nähdä, silloin laturi kannattaa ainakin poistaa käytöstä.

Laturin lämpeneminen latauksen aikana sen sijaan on normaalia eikä ole merkki viasta. Etenkin jos kyseessä on tehokas laite, kuten tabletti tai isompi älypuhelin, laturi voi lämmetä huomattavastikin.

– Niin kuumaksi laturin ei kuitenkaan pitäisi tulla, ettei siihen pysty käsin koskemaan.

Kannattaako halpislaturia ostaa?

Uutta laturia hankkiessa varmin valinta on puhelimen valmistajan tai muun tunnetun merkin laturi.

– Jos kyseessä on suht tuore laite ja tuore laturi, merkistä riippumatta ne toimivat yleensä hyvin yhteen. Jos laite on vanha ja laturi uusi, joskus voi esiintyä sellaista, ettei puhelimen lataus onnistu kunnolla, kun puhelin ei tunnista laturia. Se ei kuitenkaan ole vaarallista.

Ennen laturin ostamista on syytä tarkistaa, että laturi on riittävän tehokas omalle puhelimelle. Apua laturin valintaan voi kysyä myyjältä. Jos laturi joutuu toimimaan äärirajoilla, se voi hajota nopeasti.

Niemi kehottaa myös suhtautumaan varauksella erittäin halpoihin latureihin.

– Ulkomaisissa verkkokaupoissa myytäviä halpoja latureita on jonkin verran on tutkittu, ja latureissa on havaittu turvallisuuspuutteita.

Ulkonäön perusteella voi olla vaikea sanoa, onko halpa laturi toimiva, mutta jos laturin ostaa tavallisesta kaupasta, kannattaa kokeilla, että laturi painaa jonkin verran ja katsoa, että ulkokuori näyttää viimeistellyltä.

–  Jos laturi tuntuu poikkeuksellisen kevyeltä, voi siinä olla jätetty pois turvallisuudelle välttämättömiä komponentteja, jotka tuovat jonkin verran massaa laitteeseen. Mistään sadoista grammoista ei toki ole kyse, mutta jos laite tuntuisi olevan aivan täynnä ilmaa, voi hyvin olla, ettei se ole asianmukainen.

Vanha akku on suurempi riski kuin puhelimen lataus vanhalla laturilla

Jos laite ei lataudu, vika voi olla laturin sijaan laitteessa. Tällöin itse laite voi muodostaa turvallisuusriskin. Vanhan tai pitkään käytöstä poissa olleen laitteen akku on voinut syväpurkautua, jonka jälkeen laite ei enää lataudu niin kuin sen pitäisi.

– Jos latausta vain jatkaa, huonolla tuurilla ja pahimmassa tapauksessa laite voi särkyä ja jopa syttyä palamaan. Vakuutusyhtiöiden tietojen mukaan näitä on ollut muutamia tapauksia.

Vanhat laturit eivät muodosta samanlaista riskiä kuin vanhat laitteet. Latureiden tuotestandardeissa on vuosien varrella tehty tiukennuksia turvallisuusvaatimuksille, mutta jos laturi toimii eikä ole vaurioitunut, puhelimen lataus on todennäköisesti turvallista.

– Vaikka turvallisuusvaatimukset ovat tiukentuneet, eivät ne ole olleet ihan olemattomia aiemminkaan. Vanha toimiva laturi on siis yleensä ihan käytettävä tavara.

X