Koti ja sisustus

Älypuhelin voi olla oikea bakteeripesäke – asiantuntija kertoo, millä aineella puhelimen puhdistus onnistuu turvallisesti

Älypuhelimessa voi olla bakteereita enemmän kuin vessan oven kahvassa. Kysyimmekin asiantuntijalta vinkit siihen, kuinka puhelimen puhdistus sujuu oikeaoppisesti.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Milloin olet viimeksi puhdistanut puhelimesi?

Älypuhelimessa voi olla bakteereita enemmän kuin vessan oven kahvassa. Kysyimmekin asiantuntijalta vinkit siihen, kuinka puhelimen puhdistus sujuu oikeaoppisesti.

Olemme puhelimen kanssa tekemisissä lähes jatkuvasti. Luemme uutisia, selaamme sosiaalista mediaa ja pidämme yhteyttä läheisiimme. Jotta älylaite ei vilisisi pöpöjä, puhelimen puhdistus olisi hyvä tehdä huolellisesti ainakin kerran viikossa.

Helsingin Sanomissa julkaistussa artikkelissa havaittiin kokeilun perusteella, että älypuhelimessa voi olla jopa enemmän pöpöjä kuin vessan oven kahvassa. Päätimme kysyä Gigantin älypuhelimien puhelinmyynnistä vastaavalta myyntipäällikkö Mikko Pesoselta, millä aineella oma älylaite on turvallisin puhdistaa.

Puhelimen puhdistus onnistuu isopropanolilla

Saako puhelinta pyyhkiä esimerkiksi millä tahansa desinfioivalla aineella, kuten käsidesillä?

Puhelinvalmistajat ja huoltofirmat eivät suosittele Pesosen mukaan älylaitteen puhdistukseen käsihuuhdetta tai esimerkiksi antiseptistä haavanpuhdistusainetta: ne voivat vahingoittaa laitetta, eikä niiden tehoavuudesta ole tietoa.

– Oikeaoppisesti puhelin tulisi puhdistaa erikoiskaupasta saatavilla isopropanolituotteilla, jossa on vähintään 70 prosenttia alkoholia.  Nämä tuotteet eivät ole yleisiä, mutta esimerkiksi huoltoliikkeet käyttävät aina isopropanolituotetta tablettien ja puhelimien puhdistukseen. Tämä on ainoa, joka poistaa pöpöt puhelimesta takuuvarmasti, Pesonen kertoo.

Isopropanolipohjaisen tuotteen käytössä tulisi olla kuitenkin varovainen. Pesonen ohjeistaa, ettei ainetta tulisi koskaan suihkuttaa suoraan älylaitteeseen.

– Pitää olla varovainen, ettei laita liikaa ainetta laitteeseen. Huoltoliikkeissä ainetta suihkutetaan mikrokuituliinaan, jonka jälkeen laite pyyhitään mikrokuituliinalla. Isopropanolia ei tule missään tapauksessa suihkuttaa suoraan puhelimeen.

Puhelimen puhdistus kannattaa tehdä isopropanolilla.
Puhelimen puhdistus kannattaa tehdä säännöllisin väliajoin. Parhaiten puhdistuksessa toimivat ammattilaisten käyttämät isopropanolia sisältävät tuotteet.

Myös saippuasta on apua

Tällä hetkellä kaupoista löytyy myös älylaitteisiin tarkoitettuja pyyhintäliinoja ja puhdistuskittejä. Kuinka hyvin puhelimen puhdistus onnistuu niiden avulla?

Pesosen mukaan pyyhintäliinat poistavat puhelimesta lian ja tahmat, mutta niiden todellisesta tehosta ei ole takuuta.

– Pyyhintäliinoja ja kittejä on olemassa, mutta ne eivät ole sellaisia, että niiden voidaan sanoa tappavan kaikki bakteerit, Pesonen huomauttaa.

Myös saippuapuhdistus puhelimen pinnoille on parempi kuin ei mitään. Katso BBC:n Youtubeen lataama video, jossa näytetään, kuinka puhelimen puhdistus onnistuu tavallisella saippualla.

Muut lähteet: Women’s Health 

Lue myös: 

Näpräätkö koko ajan puhelinta? 10 helppoa tapaa vähentää kännykän ja somen käyttöä

Hammasharjassa voi piillä infektioriski – lääkäri kertoo, millaisten tautien jälkeen hammasharja tulisi laittaa vaihtoon

Nämä ovat kodin pahimmat bakteeripesät – kriittisimmät paikat jäävät monilta pesemättä

X